De mooiste kersttafelversiering voor jong en oud

Vorige week deelde ik met jullie al het makkelijke kerstmenu waar iedereen van kan smullen tijdens de kerstdagen. Vandaag ga ik nog een stapje verder, want jullie krijgen ook makkelijke tips voor de kersttafelversiering. Niemand is namelijk hetzelfde, maar toch willen we allemaal hetzelfde. En dat is tijdens het kerstdiner …

Vorige week deelde ik met jullie al het makkelijke kerstmenu waar iedereen van kan smullen tijdens de kerstdagen. Vandaag ga ik nog een stapje verder, want jullie krijgen ook makkelijke tips voor de kersttafelversiering. Niemand is namelijk hetzelfde, maar toch willen we allemaal hetzelfde. En dat is tijdens het kerstdiner gezellig met elkaar eten. Of je nou met familie, vrienden of kinderen aan tafel zit, iedereen wil het dan naar de zin hebben. Samen met styliste Chantal en fotografe Wendy ging ik aan de slag om de perfecte kersttafelversiering te vinden die er prachtig uitziet, maar ook nog betaalbaar is.

Neem voor een diner met de familie als basis een tafelkleed met bijpassende servetten in een neutrale kleur. Dit geeft je eettafel gelijk een luxe uitstraling. Combineer dit met servies en bestek in een kleurthema. Wij kozen dit jaar voor goud en aqua groen met een aantal rode details. Dit ziet er heel feestelijk uit, maar zorg er ook voor dat het niet te stijf wordt als je met kinderen gaat eten. We voegden ook nog wat bessen- en kersttakken toe voor de speelsheid.

Ga je voor een chic diner met vrienden? Combineer dan niet te veel kleuren met elkaar en ga voor strak zilver of goud met zwart of een ander kleuraccent. Je hoeft daarvoor echt niet allemaal nieuwe dingen aan te schaffen. Kijk eerst eens wat je zelf (of je vrienden) al in huis hebben. Het is juist heel tof om spullen met elkaar te combineren. Er zijn tegenwoordig ook hele mooie papieren tafelkleden en servetten te koop, dat scheelt weer in de aanschaf van linnen.

Voor het servies en bestek zijn we gaan winkelen bij winkels als Blokker, Casa, Xenos en Hema. Die hebben ieder jaar geweldige collecties met kersttafelversiering en kerstdecoratie waar je voor een betaalbare prijs kunt shoppen! Is het servet zo niet fantastisch? Met een groen takje, kaneelstokje en wat touw van het tuincentrum maak je deze helemaal zelf. Dat is trouwens ook een van de beste tips van styliste Chantal. Met wat groen, besjes of touw kun je zelf de leukste, en betaalbare, versieringen maken.

Heb je een diner dat uit verschillende gangen bestaat? Leg dan vast al het benodigde bestek op tafel. Ook hier kun je weer combinaties maken met bestek van anderen. Zet je de tafel vol met hapjes zodat mensen kunnen delen met elkaar of heb je gewoon niet zoveel bestek? Dan volstaat het om één set op tafel te leggen. Het is hartstikke hip tegenwoordig om je bestek te hergebruiken.

De kinderen hebben hun eigen hoekje aan tafel gekregen met ook wat spelletjes. Zoals christmas crackers met een bingo spelletje erin (die vonden we bij Intratuin). Verder hebben ze hun eigen glazen met limonade en kerstrietjes.

Ben je met veel familieleden en kinderen tijdens het kerstdiner? Overweeg dan eens om de kinderen een eigen plekje te geven tijdens het eten. Zo hebben wij met Kerstmis weleens de picknicktafel naar binnen gesjouwd en die midden in de woonkamer gezet zodat de kinderen daar hun eigen plekje hadden. Geweldig vonden ze dat! Die hadden we aangekleed met een papieren tafelkleed waar ze op mochten tekenen en de tafel stond vol met kleine spelletjes en led-lampjes (geen echt kaarslicht) en ze konden lekker hun gang gaan.

Naast hun borden staan ook een paar sneeuwbollen waar ze zich mee kunnen vermaken. En zet voor de hele kleintjes gewoon plastic servies neer, voor de zekerheid! Bij HEMA en Xenos vind je daar betaalbare opties voor. Maar vaak hebben we als ouders voldoende plastic servies in huis, weet ik uit eigen ervaring 😉

Nog een ander detail: een soepje als tussengerecht kun je ook serveren in leuke mokken die je al in huis hebt.

Zorg dat alles wat je nodig hebt aan tafel ook daadwerkelijk op tafel staat zodat je niet steeds naar de keuken hoeft te lopen. Denk aan tafelwater, karaf of fles met wijn, olie, mandje met brood, maar ook fruitwater of limonade voor de kinderen.

Denk daarbij ook aan de verschillende behoeftes van je gasten. Zijn er mensen die bijvoorbeeld vegetarisch, vegan of glutenvrij eten? Houd dan rekening met onder andere het brood en de smeersels die op tafel staan. Zet speciale bakjes neer waar zij van kunnen eten.

Trek voor alles wat je op tafel zet je mooiste spullen uit de kast of laat familie en vrienden spulletjes meenemen! Het is hartstikke leuk als van iedereen die aan tafel zit ook iets persoonlijks op tafel staat. Nog een goede tip: kijk ook eens bij kringloopwinkels waar je vaak voor een prikkie de mooiste oude dingen kunt scoren die je perfect als kersttafelversiering kunt gebruiken.

Vergeet ook het licht niet. Denk aan een snoer met ledlampjes die je op tafel legt en zet her en der wat kleine kaarsjes of potjes met theelichten neer. Kaarslicht doet enorm veel voor de sfeer. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. Simpele theelichten in een glazen bakje zijn al top.

Ziet de tafel er niet fantastisch uit zo! Wij waren gelijk helemaal in de kerstsfeer. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met onze feestelijke en betaalbare kersttafelversiering! En net als bij het koken is bij de decoratie ook niet het belangrijkste dat wat op tafel staat duur of exclusief is. Het gaat om de combinatie en je eigen inbreng.

Styling: Chantal Horsthuis / Fotografie: Wendy Pronk

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)