Naked Gingerbread Kersttaart

Kerst is het uitgelezen moment voor spectaculaire taarten en andere zoetigheden die er zowel heerlijk uitzien als smaken. De komende weken ga ik jullie daarom trakteren op prachtige zoete kerstbaksels die aan beide criteria voldoen. Zoals deze prachtige Naked Gingerbread Kersttaart die heel leuk is om te maken, ook samen …

Kerst is het uitgelezen moment voor spectaculaire taarten en andere zoetigheden die er zowel heerlijk uitzien als smaken. De komende weken ga ik jullie daarom trakteren op prachtige zoete kerstbaksels die aan beide criteria voldoen. Zoals deze prachtige Naked Gingerbread Kersttaart die heel leuk is om te maken, ook samen met kinderen.

Kersttaart met bijzondere vulling en decoratie

De Naked Gingerbread Kersttaart bestaat uit 3 lagen biscuittaart waar een laag vanillefrosting en een laag lemon curd tussen gaat. De lemon curd geeft een lekker fris accent wat goed combineert met de ‘gingerbread’ specerijen die zijn toegevoegd aan het beslag voor de biscuittaart. Je kunt deze Amerikaanse blend een beetje vergelijken met de Nederlandse koek- en speculaaskruiden, het grote verschil is alleen dat er vooral meer gemberpoeder in wordt verwerkt. Met de gingerbread koekjes ‘on top’ maak je de taart helemaal af! Voor de feestdagen vind je altijd tal van kerst en feestdecoraties in winkels en supermarkten. Zo gebruikte ik deze keer kleine chocolade sprinkles, maar ook de Glamour Mix van Dr. Oetker is hier perfect voor te gebruiken. Maak er naar eigen inzicht iets prachtigs van!

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 punten

Voor de taart:

    • bakspray of boter om in te vetten
    • bloem om te bestuiven
    • 5 eieren, op kamertemperatuur
    • 150 gr fijne kristalsuiker
    • 1 el honing
    • 125 gr bloem, gezeefd
    • 25 gr maïzena, gezeefd
    • snuf zout
    • 2 tl gemberpoeder
    • 2 tl kaneelpoeder
    • ½ tl gemalen kruidnagel
    • ½ tl nootmuskaat

Voor de lemon curd:

    • 2 citroenen
    • 200 gr fijne suiker
    • 125 gr boter, op kamertemperatuur
    • 2 eieren

Voor de frosting:

    • 200 gr roomkaas
    • 150 gr kristalsuiker
    • 1 tl vanille extract
    • 350 gr slagroom

Voor de decoratie:

    • circa 10 gingerbread koekjes, gekocht (bijvoorbeeld bij IKEA) of kijk hier voor het zelfmaakrecept van Koopmans
    • 3 dikke takjes rozemarijn
    • 1 potje Dr. Oetker Chocofantasie of Glamour Mix

Ook nodig:

    • hoge springvorm (in een lage springvorm zal de biscuittaart volledig uit de springvorm rijzen tijdens het bakken) van 18 cm (o.a. te koop bij HEMA)

Wat je gaat doen

Bereiding: 60 minuten + Oven: 45 minuten

    1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet daarna de hele springvorm in met bakspray of boter. Bestuif het geheel met bloem.
    2. Doe de eieren met de suiker en honing in een kom. Zet de kom op een bak met heet water en klop het geheel tot een lichte, dikke en schuimige massa. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als je de standmixer wilt gebruiken, leg je de eieren eerst 10 minuten in warm water.
    3. Spatel de gezeefde bloem, maïzena, zout en specerijen voorzichtig door het beslag.
    4. Schep het beslag daarna in de springvorm en bak de taart 45 minuten in het midden van de oven. Laat de taart daarna volledig afkoelen op een rooster.
    5. Maak in de tussentijd de lemon curd volgens dit recept en laat vervolgens helemaal afkoelen. Zet afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.
    6. Klop voor de frosting de roomkaas met de kristalsuiker en vanille extract los met de (hand)mixer. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de slagroom toe tot het mengsel stijve pieken vormt. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik
    7. Snijd de afgekoelde cake in 3 lagen met een scherp gekarteld broodmes. Houd een hand bovenop de taart en gebruik de andere hand om te snijden.
    8. Leg de onderste laag op een bord of taartschaal en bestrijk met frosting. Leg een tweede laag erop en bestrijk deze met de lemon curd. Leg de derde laag boven en bestrijk de zijkanten ook met frosting, maar wel op zo’n manier dat de cake er nog doorheen schijnt. Smeer wel een royale laag op de bovenkant.
    9. Decoreer de cake met gingerbread koekjes, takjes rozemarijn die je op z’n kop zet als kerstboompjes, strooisels van de Dr. Oetker Chocofantastie of Glamour Mix en serveer. Bijvoorbeeld op een mooie houten plank met rondom groene takken.

Tip: De Naked Gingerbread Kersttaart kun je een dag eerder t/m stap 6 voorbereiden. Bewaar de cake luchtdicht verpakt buiten de koelkast en de frosting in de koelkast. Stap 7 t/m 8 doe je op het laatste moment, dan smaakt de kersttaart het allerlekkerst.

Geniet van deze spectaculaire kersttaart!

Recept: Francesca & Debby, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)