Naked Gingerbread Kersttaart

Samenwerking – Kerst is het uitgelezen moment voor spectaculaire taarten en andere zoetigheden die er zowel heerlijk uitzien als smaken. De komende weken ga ik jullie daarom trakteren op prachtige zoete kerstbaksels die aan beide criteria voldoen. Waarbij je zelf kunt bepalen hoe makkelijk of moeilijk je het jezelf maakt. Want bakken met Kerst hoeft geen stress op te leveren, want je kunt dat helemaal op je eigen niveau doen. Zoals bijvoorbeeld met deze prachtige Naked Gingerbread Kersttaart! Maak deze met behulp van een basismix voor biscuittaart of maak ‘m met het zelfmaakrecept wat je helemaal onderaan deze blog vindt. Allebei zijn ze heerlijk, dat weet ik zeker… want ik heb ze beide gemaakt :-).

Kerst op de taart met bijzondere vullingen en decoratie

De Naked Gingerbread Kersttaart bestaat uit 3 lagen biscuittaart waar een laag vanillefrosting en een laag lemon curd tussen gaat. De lemon curd geeft een lekker fris accent wat goed combineert met de ‘gingerbread’ specerijen die zijn toegevoegd aan het beslag voor de biscuittaart. Je kunt deze Amerikaanse blend een beetje vergelijken met de Nederlandse koek- en speculaaskruiden, het grote verschil is alleen dat er vooral meer gemberpoeder in wordt verwerkt. Met de gingerbread koekjes ‘on top’ maak je de taart helemaal af! Voor de feestdagen heeft Dr. Oetker tal van decoratieproducten in het assortiment waarmee je op makkelijke wijze je kersttaart kunt decoreren. Zo gebruikte ik deze keer de kleine chocolade sprinkles uit het potje Chocofantasie, maar de Dr. Oetker Glamour Mix is hier ook perfect voor te gebruiken. Maak er naar eigen inzicht iets prachtigs van!

Win een taartreceptenboek van Bakken.nl [winactie is inmiddels afgelopen en de winnaars zijn bekend]

Speciaal voor de kerstdagen mag ik 10 exemplaren van het taartreceptenboek van Bakken.nl aan jullie cadeau geven! In het boek staan taartrecepten voor het hele jaar, barstensvol receptinspiratie dus. Om hierop kans te maken laat je onderaan deze blog een reactie achter waarin je me vertelt wat voor kersttaart jij zou willen maken met de Dr. Oetker Basismix Biscuittaart. Niets is te gek, dus laat je creativiteit de vrije loop! Nog leuker is natuurlijk als je die kersttaart ook daadwerkelijk maakt en het resultaat deelt op social, vergeet daarbij niet om mij te taggen met #francescakookt en #kerstopdetaart. Je receptidee insturen kan t/m 24 december, door middel van een reactie onderaan deze blog of onder een van mijn social posts. Tussen 27 en 30 december kies ik de winnaars en begin 2020 worden de taartreceptenboeken opgestuurd. Ik ben heel benieuwd naar jullie kersttaarten!

Recept Naked Gingerbread Kersttaart, met een beetje hulp

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 punten

Voor de taart:

  • 1 pak Dr. Oetker Basismix Biscuittaart
  • Oetker Bakspray of boter om in te vetten
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 50 ml water
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 el honing

 

Voor de frosting:

  • 200 gr roomkaas
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 350 gr slagroom

 

Voor de decoratie:

  • 1 potje lemoncurd
  • circa 10 gingerbread koekjes, gekocht (bijvoorbeeld bij IKEA) of kijk hier voor het zelfmaakrecept van Koopmans
  • 3 dikke takjes rozemarijn
  • 1 potje Dr. Oetker Chocofantasie of Glamour Mix

 

Ook nodig:

  • hoge springvorm (in een lage springvorm zal de biscuittaart volledig uit de springvorm rijzen tijdens het bakken) van 18 cm (o.a. te koop bij HEMA)

Wat je gaat doen

Bereiding: 40 minuten + Oven: 45 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet daarna de hele springvorm in met bakspray of boter.
  2. Meng de mix, eieren, water, specerijen en honing in een kom. Klop dit op de laagste stand goed door elkaar en mix het vervolgens nog minimaal 5 minuten op de hoogste stand tot een luchtig beslag.
  3. Schep het beslag in de springvorm, strijk glad en bak de taart 45 minuten in het midden van de oven.
  4. Laat de taart op een rooster afkoelen. Verwijder na 10 minuten de rand van de springvorm. Leg vervolgens de taart ondersteboven op een taartrooster en verwijder voorzichtig de bodem.
  5. Klop voor de frosting de roomkaas met de suiker en vanille extract los met de (hand)mixer. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de slagroom toe tot het mengsel stijve pieken vormt. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  6. Snijd de afgekoelde cake in 3 lagen met een scherp gekarteld broodmes. Houd een hand bovenop de taart en gebruik de andere hand om te snijden.
  7. Leg de onderste laag op een bord of taartschaal en bestrijk met lemon curd. Leg een tweede laag erop en bestrijk deze met de frosting. Leg de derde laag op de taart en bestrijk de zijkanten ook met frosting, maar wel op zo’n manier dat de cake er nog doorheen schijnt. Smeer wel een royale laag op de bovenkant. Strijk de frosting rondom glad met een (palet)mes voor een strak effect.
  8. Decoreer de cake met gingerbread koekjes, takjes rozemarijn die je op z’n kop zet als kerstboompjes, sprinkles van de Dr. Oetker Chocofantasie of Glamour Mix en serveer. Bijvoorbeeld op een mooie houten plank met rondom groene takken.

Tip: De Naked Gingerbread Kersttaart kun je een dag eerder t/m stap 5 voorbereiden. Bewaar de cake luchtdicht verpakt buiten de koelkast en de frosting in de koelkast. Stap 6 t/m 8 doe je op het laatste moment, dan smaakt de kersttaart het allerlekkerst.

Ik ben heel benieuwd wat je gaat vinden van deze spectaculaire kersttaart. Laat het me zeker even weten door een foto op social te plaatsen met #francescakookt en #kerstopdetaart. En hou mijn blog in de gaten! Want over een paar dagen komt mijn tweede spectaculaire kerstbaksel online en dat wordt iets met chocolade én karamel! Wil je meer inspiratie voor kersttaarten? Kijk dan ook eens op de site van Bakken.nl.

Recept Naked Gingerbread Kersttaart, zelfgemaakt

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 punten

Voor de taart:

  • Oetker Bakspray of boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el honing
  • 125 gr bloem, gezeefd
  • 25 gr maïzena, gezeefd
  • snuf zout
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl nootmuskaat

 

Voor de lemon curd:

  • 2 citroenen
  • 200 gr fijne suiker
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren

 

Voor de frosting:

  • 200 gr roomkaas
  • 150 gr kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 350 gr slagroom

 

Voor de decoratie:

  • circa 10 gingerbread koekjes, gekocht (bijvoorbeeld bij IKEA) of kijk hier voor het zelfmaakrecept van Koopmans
  • 3 dikke takjes rozemarijn
  • 1 potje Dr. Oetker Chocofantasie of Glamour Mix

 

Ook nodig:

  • hoge springvorm (in een lage springvorm zal de biscuittaart volledig uit de springvorm rijzen tijdens het bakken) van 18 cm (o.a. te koop bij HEMA)

Wat je gaat doen

Bereiding: 60 minuten + Oven: 45 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet daarna de hele springvorm in met bakspray of boter. Bestuif het geheel met bloem.
  2. Doe de eieren met de suiker en honing in een kom. Zet de kom op een bak met heet water en klop het geheel tot een lichte, dikke en schuimige massa. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Als je de standmixer wilt gebruiken, leg je de eieren eerst 10 minuten in warm water.
  3. Spatel de gezeefde bloem, maïzena, zout en specerijen voorzichtig door het beslag.
  4. Schep het beslag daarna in de springvorm en bak de taart 45 minuten in het midden van de oven. Laat de taart daarna volledig afkoelen op een rooster.
  5. Maak in de tussentijd de lemon curd volgens dit recept en laat vervolgens helemaal afkoelen. Zet afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.
  6. Klop voor de frosting de roomkaas met de kristalsuiker en vanille extract los met de (hand)mixer. Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de slagroom toe tot het mengsel stijve pieken vormt. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik
  7. Snijd de afgekoelde cake in 3 lagen met een scherp gekarteld broodmes. Houd een hand bovenop de taart en gebruik de andere hand om te snijden.
  8. Leg de onderste laag op een bord of taartschaal en bestrijk met frosting. Leg een tweede laag erop en bestrijk deze met de lemon curd. Leg de derde laag boven en bestrijk de zijkanten ook met frosting, maar wel op zo’n manier dat de cake er nog doorheen schijnt. Smeer wel een royale laag op de bovenkant.
  9. Decoreer de cake met gingerbread koekjes, takjes rozemarijn die je op z’n kop zet als kerstboompjes, strooisels van de Dr. Oetker Chocofantastie of Glamour Mix en serveer. Bijvoorbeeld op een mooie houten plank met rondom groene takken.

Tip: De Naked Gingerbread Kersttaart kun je een dag eerder t/m stap 6 voorbereiden. Bewaar de cake luchtdicht verpakt buiten de koelkast en de frosting in de koelkast. Stap 7 t/m 8 doe je op het laatste moment, dan smaakt de kersttaart het allerlekkerst.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Naked Gingerbread Kerst taart! De Kersttaart bestaat uit 3 lagen biscuittaart waar een laag vanille frosting en een laag lemon curd tussen gaat. De lemon curd geeft fris accent wat goed combineert met de ‘gingerbread’ specerijen, Je kunt deze Amerikaanse blend vergelijken met koek- en speculaaskruiden, het grote verschil is alleen dat er vooral meer gemberpoeder in wordt verwerkt. Met de gingerbread koekjes ‘on top’ maak je de taart helemaal af!

Dit is een samenwerking met Bakken.nl. Lees ook hier mijn disclaimer.

Recept: Francesca & Debby, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Naked Gingerbread Kersttaart”

  1. De taart die ik wil bakken met de bakmix is een gingerbread taart. Ik maak deze periode van ‘t jaar gebruik dat m’n zoontje (5) gek is op gingerbread dus een taart gaan we proberen. We zullen hem dan wel helemaal gaan versieren want dat vindt hij toch wel ‘t aller leukste. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik heb de keus laat. In dat geval wordt het een vanille biscuit met Zwitserse merengue & botercreme. De keuze is reuze en met mijn fijne bakhulp in huis maakt het me eigenlijk niet uit wat we maken. Het proces is super en ‘t uitdelen naderhand ook. (dat vind de buurt ook trouwens want dan kunnen ze weer genieten van ‘n lekker stukje gebak. Nu maar hopen dat ik (we) win(nen). 🍀

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

  2. Ik ga deze kerst een olaftaart maken.. mijn nichtjes zijn helemaal gek van frozen. Zelf vind ik olaf het leukste. De sneeuwpop kan namelijk ook met kerst. Ik zou graag nog ideeën opdoen in het boek voor de binnenkant van de taart!

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

  3. Klinkt als een heerlijk recept! Ik zou hem graag zo eens willen maken, maar kreeg ook gelijk inspiratie voor een andere winterse variant. Mijn idee is om met zelfgemaakte stoofpeertjes, kletskoppen en een kaneel frosting aan de slag te gaan! De biscuit vrij basic laten en hem op een zelfde manier opbouwen zoals jij hem beschrijft. Van een deel van de stoofperen een jam maken en deze met de kaneel frosting tussen de biscuit lagen doen. De taart aan de buitenkant ‘naked’ bestrijken met de frosting en bovenop decoreren met een verse stoofpeer en schilfers van kletskoppen. Laat de kerst maar komen 🎄!

    1. niet te geloven ik had exact het zelfde idee! Dus ja lijkt me echt heerlijk! Hier gek op stoofpeertjes en kaneel. En bovenop de taart zou ik gefrituurde wrap reepjes leggen die net uit de olie bestrooid zijn met kaneelsuiker…. zo heerlijk

    2. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

  4. Lijkt me heerlijk!! Waarschijnlijk ga ik hem maken voor 31 december… Met de kerst zijn we veel samen, dan is zo’n taart gewoon te groot… Misschien maak ik er wel een cupcakeversie van… Kan ook nog… Bedankt in elk geval voor dit heerlijke recept!!! Zit al klaar voor het volgende…

  5. Wat een leuke taart en zeker eentje om te onthouden om een keer te maken! Voor mij hoort bij kerst de smaken amandel/amaretto, kersen en chocolade. Mooie kleuren ook! Ik zou de basic biscuitmix op smaak brengen met amandelaroma en dan in de 2 tussenlagen een heerlijke mascarpone-kersenvulling. Van kersen een compote maken en dat mengen met de mascarpone. De zijkanten bestrijken met dun slagroom en dit decoreren met een mix van kleine witte en pure chocoladevlokken. Bovenop zou ik lekker los gaan met kerstdecoratie, denk aan kransjes, wat kersencompote en decoratiechocolade. Lekker feestelijk en uiteindelijk lekker smikkelen!

    1. Ik ga voor een probeersel waar niemand in dit huis van houdt, behalve ik.. pure chocola met kokos! Oftewel een echte bounty dream helemaal alleen voor mij, heerlijk zo’n eenzame kerst 😁

      1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

    2. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

  6. Deze Gingerbread kersttaart ziet er enorm feestelijk én lekker uit. Ik wil dolgraag met de basismix een Kerst Red Velvet taart maken, deze staat nog steeds op mijn ‘to bake’ lijst en gezien de kleur vind ik de kerstperiode daar wel enorm geschikt voor!

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

  7. Een regenboogtaart staat nog op mijn lijstje om te maken. Fantastisch die felle kleuren. Wordt al blij als ik er aan denk 😄 voor de decoratie kan ik nog wel wat inspiratie gebruiken. Misschien een leuke kersttaart die ik als afsluiting van het kerstdiner op tafel kan toveren!

  8. Wat een leuke actie! Ik zou Dr. Oetker Basismix Biscuittaart gebruiken en tussen deze lagen dulche de leche en luchtige caramelpudding doen. En dan zou ik er chocolade ganache overheen gieten.

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂

  9. Candy Christmas taart.
    Het thema voor d kerstbakwedstrijd op mijn werk. Ik heb een taart gebakken van biscuitdeeg.
    Deze laten afkoelen. Door het midden gesneden, uitgehold, gevuld met smarties.
    Beide cake delen met botercreme weer aan elkaar geplakt.
    Roze glazuur erover. Hier kerst wandelstokken ingestoken de taart ook bestrooit met fijn gehakte wandelstokken. (Jammer dat ik geen foto kan toevoegen)

    1. Gefeliciteerd, je hebt een exemplaar van het taartenboek gewonnen met je inzending! Ik heb je e-mailadres doorgegeven en er zal contact worden opgenomen om je prijs toe te sturen. Veel plezier ermee 🙂