Nieuw in de boekenkast #1

Er komen zoveel prachtige kook- en verhalenboeken uit tegenwoordig dat ik besloten heb om daar een nieuwe rubriek van te maken; Nieuw in de boekenkast. In deze eerste editie gaan we niet alleen koken, maar ook lezen. Over waarom je af en toe weg van de supermarkt zou mogen blijven …

Er komen zoveel prachtige kook- en verhalenboeken uit tegenwoordig dat ik besloten heb om daar een nieuwe rubriek van te maken; Nieuw in de boekenkast. In deze eerste editie gaan we niet alleen koken, maar ook lezen. Over waarom je af en toe weg van de supermarkt zou mogen blijven en schijt aan diëten best een goed idee kan zijn.

Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders

Met een ongekende meerderheid van de stemmen won Melk & Dadels onlangs de Kookboek van het Jaar-publieksprijs. En terecht, want in dit prachtige boek staan het Marokkaanse culinaire erfgoed en de bijzondere moeders heel mooi in het daglicht.

Nieuw in de boekenkast_Melk en Dadels_1

De tafel waar elke vrijdag de zelfgemaakte couscous klaarstaat en waar onverwachte bezoekers altijd mogen aanschuiven; de harira waarmee tijdens de ramadan traditiegetrouw dagelijks het vasten wordt verbroken. De authentieke gerechten van Marokkaanse moeders zijn culinair erfgoed en mogen niet verloren gaan, zo vonden de oprichters van social enterprise ROSE stories. Samen met kok en kookboekenauteur Nadia Zerouali (bekend van de Arabia kookboekenreeks en 24Kitchen) brengen zij een ode aan Marokkaanse moeders en hun allerbeste recepten in het kook- en verhalenboek ‘Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders’. Twintig moeders van bekende en andere bijzondere Marokkaanse Nederlanders, zoals cabaretier Najib Amhali en rapper Sef, openen in Melk & Dadels niet alleen de deur naar hun keuken, maar ook de deur naar hun hart.

Nieuw in de boekenkast_Melk en Dadels_1

Lees ook het interview van Smulpaapje met Nadia over Melk & Dadels.

Titel: Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders
Uitgave: ROSE stories i.s.m. Nadia Zerouali en Van Lindonk & de Bres
ISBN: 978-90-79679-25-6
Verkrijgbaar: In boekwinkels en online via bol.com
Prijs: € 24,95

Zondigen tot je een ons weegt – Eindelijk een boek waarin staat wat je wel mag!

Fuck diëten, love food. Diëten helpt niet en sommige ‘slechte’ dingen zijn simpelweg te lekker om uit je eetpatroon te bannen. In Zondigen tot je een ons weegt vertelt Carina Noordervliet wat je allemaal wel mag eten in plaats van wat je niet mag. Om af te vallen of op gewicht te blijven, is het van belang om lange termijn te denken.

Nieuw in de boekenkast_Zondigen tot je een ons weegt_1

Een leven lang zonder zondes?! Dat houdt niemand vol en maakt het leven minder leuk. Daarom leer je in dit boek hoe je jouw gedrag kunt veranderen. Pas als je bewust kunt zondigen, blijf je op gewicht en kun je afvallen. Terwijl je toch met volle teugen geniet. Van eten genieten is namelijk echt een beetje kwijt na alle negativiteit erover in de media. Zondigen tot je een ons weegt leert je daarom niet alleen zondigen, het geeft je ook de liefde voor eten weer terug. Geniet. Zondig. En val af.

Nieuw in de boekenkast_Zondigen tot je een ons weegt_2

Dit boek, wat op mijn lijf geschreven is, ligt bovenop de stapel om zelf te lezen. De review vinden jullie t.z.t. hier op de blog!

Titel: Zondigen tot je een ons weegt
Auteur: Carina Noordervliet
ISBN: 9789492029010
Verkrijgbaar: Online, via deze site
Prijs: € 24,95 (gratis verzending)

Meesterlijk Brood – Leer bakken vanaf de basis

Brood bakken kun je leren! Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven is gelukkig niet alleen een meester in brood bakken, maar ook een meester in het uitleggen. Hij wil dat mensen daadwerkelijk leren en begrijpen wat er bij brood bakken komt kijken. Pas als je weet hoe het zit met de ingrediënten, tijden, technieken, temperatuur en materialen, kun je ook echt goed (gaan) bakken! Geen trucs, maar kennis.

Nieuw in de boekenkast_Meesterlijk Brood_1

En dat begint met de basis, die niet zo eenvoudig is als je denkt: bak maar eens het perfecte puntje! Meesterlijk brood start bij het begin en bouwt de vijftig recepten in moeilijkheid en variatie op. Van de klassiekers als bruin en wit brood, kadetjes en krentenbollen tot diverse desembroden en van gevarieerde brioches tot broden met bijzondere granen als spelt en rogge. Een boek met een uitgebreide en gedegen uitleg, een heldere indeling en gevarieerde receptuur. Maar ook een boek vol liefde voor brood en mooie ingrediënten en een boek met adembenemende fotografie. De geur van versgebakken brood komt je bijna tegemoet.

Nieuw in de boekenkast_Meesterlijk Brood_2

Lees ook de review van Laura’s Bakery.

Titel: Meesterlijk Brood
Auteur: Robèrt van Beckhoven
ISBN: 9879000342808
Verkrijgbaar: In boekhandels en online via bol.com
Prijs: € 20,-

Onlangs verscheen er nog een prachtig boek over brood bakken: Brood uit eigen oven van Levine van Doorn. Lees hier mijn review over dit boek.

Tasty Express – Gezonde en robuuste versies van moderne klassiekers

De populaire blog Cook Republic van Sneh Roy kent vele enthousiaste volgers dankzij haar eenvoudige, maar creatieve benadering van eten en haar verleidelijke fotografie. De vraag om een boek werd steeds groter. En nu is het zover. Sneh Roy nodigt je in haar boek Tasty Express uit om meer dan 100 spannende recepten te proeven. Tasty Express presenteert een reeks van Sneh’s nieuwste overheerlijke recepten, maar ook een handvol van haar populairste creaties. Sneh haalt haar inspiratie uit stadse foodtrucks en cafés, de versheid van een levendige markt en de onvergetelijke aroma’s van haar jeugd in India.

Nieuw in de boekenkast_Tasty Express_1

Veel van haar robuuste gerechten kun je heel gemakkelijk meenemen in een lunchbox of picknickmand. Ze houdt van gezonde versies van moderne klassiekers, maar ook van onweerstaanbaar zondige lekkernijen. Haar recepten zijn overwegend vegetarisch en je kunt ze met je eigen favoriete ingrediënten gemakkelijk aanpassen aan wat jij zelf nodig hebt.

Lees ook de review van Eetlust. Els publiceerde ook een recept uit het boek; mini mozzarella’s met dukkah.

Titel: Tasty Express
Auteur: Sneh Roy
ISBN: 9789402600216
Verkrijgbaar: In boekhandels en online via bol.com
Prijs: € 24,99

Weg van de supermarkt – Over echt eten kopen

Met Weg van de supermarkt wijst culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als de Eetschrijver, de lezer de weg om weer aan echt eten te komen. Zelf verhuisde de Eetschrijver naar Almere Buiten. Hij ontdekte dat in deze Stad van de Toekomst vrijwel niets te eten is – buiten het nogal treurige aanbod in de supermarkt.

Nieuw in de boekenkast_Weg van de supermarkt

In zijn boek schetst hij een historisch perspectief en vergelijkt hij van diverse producten de supermarktvariant met de ambachtelijke versie. Hij voert confronterende gesprekken (met o.a. een chefkok, een foodtrendwatcher, een culinair journalist, een duurzaamheidsactivist) en hij toont de alternatieven voor ‘supermarkteten’. Door dit alles loopt als rode draad het pijnlijk hilarische relaas van zijn eigen telkens weer mislukkende pogingen om zes maanden lang geen eten in een supermarkt te kopen.

Ook Weg van de supermarkt ligt bovenop mijn stapel om uit te lezen. Review volgt op de blog!

Titel: Weg van de supermarkt
Auteur: Gerrit Jan Groothedde
ISBN: 9789000340934
Verkrijgbaar: In geselecteerde boekhandels en online via bol.com
Prijs: € 19,99

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer