Oma’s borstplaat recept

Zo lang ik me kan herinneren maakt mijn moeder borstplaat. Vooral voor haar kleinzoon maakt ze het graag en ach, dat het vol zit met suiker vergeten we deze keer gewoon…het is tijd voor oma’s borstplaat recept!

Borstplaat is een echte Sinterklaas lekkernij en bestaat al eeuwen in Nederland. Toen suiker nog een luxeproduct was en verscheept werd naar ons land, werd borstplaat ook alleen gemaakt voor bijzondere gelegenheden zoals bruiloften. Nu kunnen we het allemaal maken, maar het is wel een kunst. Een echte goede borstplaat heeft een crunchy bite, maar is zacht van binnen.

Wat je nodig hebt voor het basisrecept

– 6 – 10 borstplaatvormpjes (afhankelijk van grootte)
– 200 gr basterdsuiker
– 45 ml slagroom
– roomboter

omas-borstplaat-recept-1

Wat je gaat doen

Leg de borstplaatvormpjes klaar op een vel bakpapier.

Doe de basterdsuiker met de slagroom in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook. Nadat de suiker helemaal is gesmolten, laat je het zachtjes op het laagste vuur koken. Circa 5 – 7 minuten terwijl je constant blijft roeren en test dan of het goed is. Dit doe je door het suikermengsel van de pollepel af te laten lopen. Het laatste wat van de lepel afloopt moet een dun draadje worden. Je kunt ook een druppel op bakpapier smeren en proeven nadat het is uitgehard.

Roer als laatste een klontje boter door het mengsel. Zet gelijk het vuur uit of haal de pan van het vuur en ga goed roeren met een pollepel over de bodem totdat de boter gesmolten is en je een ondoorschijnend mengsel hebt.

Giet het direct over in de vormpjes en laat 15 – 20 minuten uitharden. Druk ze daarna voorzichtig uit de vormpjes.

Variaties:
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl vanille extract
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl citroenrasp
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl citroenrasp + 1 tl gehakte pistachenoten
– Combineer 200 gr lichtbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl instant koffie (mokka)
– Combineer 200 gr lichtbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl gehakte amandelen
– Combineer 200 gr donkerbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl cacaopoeder
– Combineer 200 gr donkerbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl cacaopoeder + 1 tl gehakte amarenekersen

Tip van oma

Je borstplaat kan weleens mislukken door te vroeg uitschenken in de vormpjes. Niet getreurd, want daar kun je hele lekkere borstplaat bonbons van maken. Laat het mengsel daarvoor even opstijven in de koelkast en draai er daarna balletjes van met je handen. Doop ze daarna in de gesmolten chocola en bestuif met poedersuiker of strooi er wat gehakte nootjes over.

Bewaren

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Oma’s borstplaat recept”

 1. Hoi Francesca,

  Leuke website en leuk dat je een borstplaat recept hebt geplaatst. Ik heb het gemaakt, maar de borstplaat is heel hard geworden. De smaak is wel goed. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

  1. Hi Heleen, wat zonde dat ze te hard zijn geworden. Het enige wat ik me kan bedenken is dat je het op te hoog vuur of te lang hebt laten pruttelen. Dan wordt de suiker te hard.

 2. Ik ben volgens mij echt de slechtste kok. Het ging in de pan van vloeibaar naar een korrelige vaste substantie denk aan koekjes deeg. Is dat goed ? Smaakte ook niet echt als borstplaat

  1. Ai, dan heb je het te lang in de pan gelaten en is het doorgeschoten in het karameliseren. Dan krijg je die korrelige substantie. Het luistert heel nauw.

 3. Hallo, mijn ervaring is dat je minimaal 10 minuten de pan op het vuur moet houden. Blijven roeren inderdaad tot je een beetje tegenstand krijgt. Als je eerder de vloeistof uitgiet gaat het geheid mis. Ik maak elk jaar borstplaat maar nog steeds een moeilijk karweitje.
  Groetjes, ageeth

  1. instant koffie is poederkoffie, waar je heet water op giet om een kopje koffie te krijgen….zoals moccona, nescafé enz.

 4. In mijn geval werkte oma in een banketbakkerij. Ze maakte niets, maar had daardoor wel altijd de heerlijkste borstplaat in huis 🙂 heerlijk!

 5. Hi, klinkt heerlijk. Ik ga het proberen. Hoeveel boter ongeveer? Ik heb het eerder geprobeerd en elke keer bleef het juist te zacht… wat heb ik dan fout gedaan?

 6. Heb het gemaakt en iedereen vond het heerlijk het was op voor ik er erg in had ga het zeker vaker maken

 7. Hallo Francesca en alle bezoekers van deze website. Ik heb een vraag over het ingrediënt roomboter. Er zijn vele soorten roomboter te verkrijgen zoals gezouten en ongezouten. Maakt het uit welke soort je gebruikt?

  1. Ik snap het niet deed wat er stond maar toch niet lekker . Het bleef dun en daarna te suikerig want ik deed er extra suiker bij. Hoe lang blijft het goed? Ik had twee soorten de witte en de bruine. Het is niet echt hard geworden veel te zacht.

Reacties zijn gesloten.