Oma’s borstplaat recept

Zo lang ik me kan herinneren maakt mijn moeder borstplaat. Vooral voor haar kleinzoon maakt ze het graag en ach, dat het vol zit met suiker vergeten we deze keer gewoon…het is tijd voor oma’s borstplaat recept!

Borstplaat is een echte Sinterklaas lekkernij en bestaat al eeuwen in Nederland. Toen suiker nog een luxeproduct was en verscheept werd naar ons land, werd borstplaat ook alleen gemaakt voor bijzondere gelegenheden zoals bruiloften. Nu kunnen we het allemaal maken, maar het is wel een kunst. Een echte goede borstplaat heeft een crunchy bite, maar is zacht van binnen.

Wat je nodig hebt voor het basisrecept

– 6 – 10 borstplaatvormpjes (afhankelijk van grootte)
– 200 gr basterdsuiker
– 45 ml slagroom
– roomboter

omas-borstplaat-recept-1

Wat je gaat doen

Leg de borstplaatvormpjes klaar op een vel bakpapier.

Doe de basterdsuiker met de slagroom in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook. Nadat de suiker helemaal is gesmolten, laat je het zachtjes op het laagste vuur koken. Circa 5 – 7 minuten terwijl je constant blijft roeren en test dan of het goed is. Dit doe je door het suikermengsel van de pollepel af te laten lopen. Het laatste wat van de lepel afloopt moet een dun draadje worden. Je kunt ook een druppel op bakpapier smeren en proeven nadat het is uitgehard.

Roer als laatste een klontje boter door het mengsel. Zet gelijk het vuur uit of haal de pan van het vuur en ga goed roeren met een pollepel over de bodem totdat de boter gesmolten is en je een ondoorschijnend mengsel hebt.

Giet het direct over in de vormpjes en laat 15 – 20 minuten uitharden. Druk ze daarna voorzichtig uit de vormpjes.

Variaties:
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl vanille extract
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl citroenrasp
– Combineer 200 gr witte basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl citroenrasp + 1 tl gehakte pistachenoten
– Combineer 200 gr lichtbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl instant koffie (mokka)
– Combineer 200 gr lichtbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl gehakte amandelen
– Combineer 200 gr donkerbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl cacaopoeder
– Combineer 200 gr donkerbruine basterdsuiker + 45 ml slagroom + 1 tl cacaopoeder + 1 tl gehakte amarenekersen

Tip van oma

Je borstplaat kan weleens mislukken door te vroeg uitschenken in de vormpjes. Niet getreurd, want daar kun je hele lekkere borstplaat bonbons van maken. Laat het mengsel daarvoor even opstijven in de koelkast en draai er daarna balletjes van met je handen. Doop ze daarna in de gesmolten chocola en bestuif met poedersuiker of strooi er wat gehakte nootjes over.

Bewaren

Categoriën: Gebak recepten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Oma’s borstplaat recept”

  1. Hoi Francesca,

    Leuke website en leuk dat je een borstplaat recept hebt geplaatst. Ik heb het gemaakt, maar de borstplaat is heel hard geworden. De smaak is wel goed. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

  2. Ik ben volgens mij echt de slechtste kok. Het ging in de pan van vloeibaar naar een korrelige vaste substantie denk aan koekjes deeg. Is dat goed ? Smaakte ook niet echt als borstplaat

  3. Hallo, mijn ervaring is dat je minimaal 10 minuten de pan op het vuur moet houden. Blijven roeren inderdaad tot je een beetje tegenstand krijgt. Als je eerder de vloeistof uitgiet gaat het geheid mis. Ik maak elk jaar borstplaat maar nog steeds een moeilijk karweitje.
    Groetjes, ageeth

  4. Hi, klinkt heerlijk. Ik ga het proberen. Hoeveel boter ongeveer? Ik heb het eerder geprobeerd en elke keer bleef het juist te zacht… wat heb ik dan fout gedaan?

  5. Hallo Francesca en alle bezoekers van deze website. Ik heb een vraag over het ingrediënt roomboter. Er zijn vele soorten roomboter te verkrijgen zoals gezouten en ongezouten. Maakt het uit welke soort je gebruikt?