Italiaanse crema al caffè

Soms krijg ik verzoekjes van jullie waar ik echt iets mee wil doen. Zoals toen mijn naamgenote Francesca een bericht stuurde of ik niet een keer een recept wilde maken voor de Italiaanse crema al caffè, die ook weleens cremino wordt genoemd. Maar aangezien dat ook de benaming van een chocolaatje kan zijn, hou ik het maar even op crema al caffè.

Maar goed, dit is dus de ‘koffie’ die je wil drinken, of in feite lepelen, als het warm is. Want je combineert espresso met suiker en opgeklopte slagroom (of eigenlijk klop je alles samen op) waarna je een waanzinnig romig mengsel krijgt wat tussen een ijskoffie en een dessert in zit. Had ik al gezegd dat het waanzinnig is? En ook nog eens heel makkelijk is om te maken? Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 2 – 3 porties

  • 2 espresso’s (circa 60 ml)
  • 1 el suiker
  • 250 ml slagroom
  • voor de garnering: chocoladesprinkles, chocolade- of karamelsaus

Wat je gaat doen voor de crema al caffè

Bereiding: 15 minuten + Koelen: 1,5 uur

  1. Zet de espresso’s en roer de suiker erdoor tot deze is opgelost. Laat daarna afkoelen tot lauw en plaats in de koelkast tot het mengsel door en door koud is.
  2. Klop daarna de slagroom op tot deze lobbig is. Schenk de espresso erbij in een straaltje tot je een romig mengsel hebt. Hou ‘m vloeibaar om te drinken of klop extra op zodat je het in mooie glaasjes kunt verdelen om te eten met een lepeltje.
  3. Koel de crema al caffè optioneel nog een uurtje in de koelkast als je ‘m nog wat dikker wilt hebben en garneer naar keuze.

Tip: Je kunt de crema al caffè ook al eerder op de dag vast maken en bewaren in de koelkast tot gebruik. En als je het jezelf nog makkelijker wilt maken kun je de afgekoelde koffie ook met de slagroom mengen in een shaker en daarna een paar minuten flink shaken. Zo krijg je een romige ijskoffie die je over ijsblokjes kunt schenken. Voeg er eventueel nog wat (alcoholvrije) chocolade- of amandellikeur aan toe.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca