Ontbijt kerstboom met cranberry en chocolade

Voor het kerstontbijt maak ik altijd graag één gerecht wat er enorm spectaculair uitziet en net zo smaakt. En ook dit jaar is het weer geluk met deze ontbijt kerstboom met cranberry en chocolade. Als basis hebben we kant-en-klaar deeg voor pain au chocolat gebruikt en daar hebben we zelfgemaakte cranberry-sinaasappelvulling, mascarpone en glazuur aan toegevoegd. Een echte zoete kersttraktatie voor het kerstontbijt of de -brunch!

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen (of 6 – 8 als onderdeel van een brunch)

  • 250 gr cranberry’s (diepvries)
  • 100 gr suiker
  • 2 tl vanille extract
  • sap van 2 sinaasappels
  • 250 gr mascarpone
  • 75 gr poedersuiker + 150 g voor het glazuur + extra voor serveren
  • 2 blikken vers deeg voor Petit Pains au chocolat (bijvoorbeeld van Danerolles)
  • 1 losgeklopt ei

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten + Oven: 15 – 20 minuten

  1. Start met de cranberry-sinaasappelvulling. Doe de cranberry’s met de suiker, het vanille extract en sap van 1 sinaasappel in een steelpan en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot het iets ingedikt is en laat afkoelen.

Tip: dit kun je vast een dag eerder maken om tijd te besparen.

  1. Maak de mascarponecrème door de mascarpone los te kloppen met de 75 gr poedersuiker. Zet dit in de koelkast tot gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden (conventioneel) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Rol het deeg uit op het werkblad en snijd ieder stukje deeg in de lengte doormidden. Je krijgt dan 32 stukjes deeg. Snijd de meegeleverde reepjes chocolade in vieren.
  4. Rol ieder stukje deeg op met een stukje chocolade aan de onderkant.
  5. Leg de rolletjes (met de chocolade naar beneden) in de vorm van een kerstboom op de bakplaat (1 rolletje bovenin en 7 rolletjes onderin + nog een stam van 6 rolletjes) en duw er met je vinger een kuiltje in.
  6. Bestrijk de rolletjes met losgeklopt ei en schep in ieder rolletje een tl van de mascarponecrème en daarop een tl van de cranberry-sinaasappelvulling.
  7. Bak de ontbijt kerstboom circa 15 – 20 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is. De baktijd is langer dan aangegeven op de verpakking, omdat het midden ook goed gaar moet worden. Dek eventueel na 15 minuten met een vel aluminiumfolie af als de buitenkant te bruin wordt.
  8. Laat de ontbijt kerstboom iets afkoelen op een rooster en maak ondertussen het glazuur door de poedersuiker met 1 – 2 el van het sinaasappelsap los te roeren. Sprenkel dit over de ontbijt kerstboom, bestuif met poedersuiker en serveer met de resterende cranberry-sinaasappelvulling en mascarponecrème.

Tip: Eventueel overgebleven cranberry-sinaasappelvulling en mascarponecrème is de volgende dag heel lekker in combinatie met pancakes! En van de chocoladestaafjes die je overhoudt, maak je warme chocolademelk.

Recept: Francesca & Debbie, Fotografie: DeedyLicious

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *