Orzosalade met citroen, broccoli en vega kip

Zin in een frisse en vegetarische maaltijdsalade om lekker in de avondzon te eten? Dan heb ik vandaag iets heel lekkers voor je in de aanbieding! Ik maakte namelijk een orzosalade met citroen en basilicum en combineerde die met geroosterde broccoli en gebakken vegetarische kipstukjes. In 25 minuten ben je klaar en het hele gezin kan ervan genieten. Voor de allerkleinsten snijd je alles gewoon wat fijner en dan maak je er hapklare pastasalade van.

Mocht je even niet meer weten wat orzo is. Dit is een gedroogde pastasoort in de vorm van rijstkorrels. Dus je denkt dat je rijst eet, maar het is pasta ;-). De vorm is ideaal voor rijke sauzen en het neemt heel gemakkelijk smaken op. Ideaal als je het dus combineert met citroen en olijfolie in dit geval. In de supermarkt koop ik altijd de Italiaanse riso-variant van De Cecco. Maar de echt orzo koop je het beste in de Turkse supermarkt, daar heet het arpa şehriye en je kunt het onder andere van het merk Ankara kopen.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 400 gr broccoli, in roosjes
  • bakolijfolie
  • zout
  • 300 gr orzo
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • olijfolie extra vergine
  • rasp + sap van 1 citroen
  • 10 gr basilicumblaadjes, fijngehakt + extra blaadjes voor garnering
  • zwarte peper
  • 175 gr vegetarische/vegan kipstukjes

Wat je gaat doen voor de orzosalade

Bereiding: 25 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Bekleed een bakblik met bakpapier en meng hierop de broccoliroosjes met een scheut bakolijfolie en wat zout. Rooster dit 15 minuten in de oven.
  3. Kook de orzo in een grote pan volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet daarna af in een fijnmazig vergiet. Roer af en toe terwijl de orzo kookt.
  4. Zet de kookpan weer op het vuur en fruit de knoflook in 2 eetlepels bakolijfolie tot het gaat geuren. Zet het vuur uit en doe de orzo en broccoli in de pan met een scheut olijfolie extra vergine, de citroenrasp, 2 eetlepels citroensap en fijngehakte basilicum. Meng goed en breng verder op smaak met peper en zout. Proef en voeg naar eigen wens nog meer citroensap en/of olijfolie toe.
  5. Bak in de tussentijd de vegetarische kipstukjes volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng naar wens op smaak met zout en peper. Snijd grotere stukken eventueel wat kleiner.

Tip: Serveer je de orzosalade liever met echte kip? Dat kan natuurlijk ook, kies dan voor malse kippendijen of eventueel kipfilet.

  1. Serveer de orzosalade met de gebakken vegetarische kipstukjes, blaadjes basilicum en eventueel nog wat extra citroenrasp.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Orzosalade met citroen, broccoli en vega kip Zin in een frisse en snel te maken maaltijdsalade voor een zonnige dag? Probeer dan eens deze orzosalade met citroen, basilicum, broccoli en vega kip.

Recept & fotografie: Francesca

Meer salade recepten? Kijk dan ook eens hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *