Peper ketjap

Er zijn een aantal dingen die ik altijd in huis heb. Een daarvan is zelfgemaakte peper ketjap in een glazen potje. Die gaat door de saoto, bami, nasi en soms ook gewoon door een simpel groente- of kippensoepje. Vroeger was ik nog wat ruw in de bereidingswijze. Toen gooide ik gewoon wat pepers en knoflook in een pannetje, pureerde dat en schonk er ketjap bij. Inmiddels weet ik dat de peper ketjap wat meer liefde en aandacht nodig heeft. Het recept zoals ik ‘m nu heb gemaakt is voor mij ultiem. Zie het als inspiratie en maak er je eigen variant van met meer of minder peper.

Wat je nodig hebt voor een flinke pot vol

Ik gebruik voor dit recept rawit pepers, omdat ik deze heerlijk vind van smaak voor in de peper ketjap. Je kunt ze ook mixen met adjoema of madame jeanette voor nog meer pit. De echte peperliefhebbers weten daar vast zelf wel raad mee!

– 500ml zoute ketjap (ketjap asin)
– ongeveer 12 rawit pepers
– 4 teentjes knoflook
– 1cm laos, geschild
– 2tl rietsuiker

Peper_ketjap_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten

Zorg dat je vooraf een glazen pot hebt gesteriliseerd waar 500ml in past. Zet deze klaar.

Schenk de ketjap in een pannetje en verwarm dit op laag vuur. Laat het 10 minuten heel zachtjes pruttelen. In de tussentijd hak je de pepers, knoflook en laos grof. Doe dit in een vijzel en stamp helemaal fijn met de rietsuiker. Daarna roer je dit door de ketjap heen. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout of suiker naar gelang je eigen smaak. In plaats van suiker kun je trouwens ook ketjap manis gebruiken.

Schenk de peper ketjap in de glazen pot en laat afkoelen. Je kunt de pot goed afgesloten zeker 6 maanden bewaren in de koelkast.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Peper ketjap”

  1. Rawit pepers zijn Indonesische pepers. Ze zijn klein en slank. Te koop in het groen en in het rood bij de toko en soms bij de grotere supermarkt (zoals J…o).

 1. Hoi Francesca,
  Vervang je alleen de rietsuiker door ketjap manis als je geen rietsuiker hebt of de gehele ketjap asin?
  En kun je ipv rietsuiker ook gula djawa gebruiken en laospoeder?

 2. Aah jammer ik zie dit te laat. Wilde het maken voor bij de saoto, maar heb je recept gevolgd van wat daarbij staat. Misschien kun je die je daarbij hebt gezet ook updaten?

 3. Ja heerljjk zo. Was benieuwd hoe jij het maakte. Ik deed ook altijd gewoon lombok fijnsnijden, uitje erbij, ketjap, en gaan met die banaan. Deze saus is heerljjk met saté vooral kambing alleen heb ik die nog nooit zelf gemaakt. Toch eens op zoek naar goed mooi geitenvlees.

 4. Heb madam jenet gebruikt. Bedankt voor recept! had geen peper ketjap meer in huis terwijl ik al begonnen was met soep maken.

 5. Ik meende dat er geen rauwe knoflook in een afgesloten pot mag. Dit ivm de giftige stof die dan vrijkomt?

Reacties zijn gesloten.