Soms, héél soms, hebben mijn mannen gelijk. Duurt altijd even voordat ik het wil toegeven, maar in het geval van deze loaded fries met kip ketjap hadden ze gelijk ;-). Laat ik eerst eens even teruggaan naar het begin…
Ik ben namelijk dol op loaded fries. Je weet wel, een schaal of bakje friet wat afgetopt is met stoofvlees, hete kip of ander lekkers. Maar ik heb nog nooit een loaded fries gevonden waarin alles wat ik lekker vind is gecombineerd. Dus ik ging aan de slag. Met als resultaat versie 1 van mijn loaded fries met kip ketjap en gebakken uitjes. Die je hier op de foto’s ziet en die al heel lekker was. Maar hij kon beter, vond vooral mijn grootste man. Hij wou meer kip, meer saus en nog meer smaak.
Dus 18 variaties later… Nee grapje. Maar het waren er wel 4, haha. Ik ging door met ontwikkelen en maakte uiteindelijk een hele lekkere kip ketjap als basis die perfect was qua smaak en sausgehalte. We ontdekten wat onze favoriete frietjes waren ervoor en hoe we de toppings het beste vonden combineren. En er moest écht pindasaus bij, dat maakt het helemaal af.
Nou, dit is ‘m geworden, de grote winnaar! Ik had geen zin om de hoofdfoto’s opnieuw te maken, dus ik eindig met een kiekje vanaf onze keukentafel met de allerlaatste versie van de loaded fries ;-). Waanzinnig lekker, geniet er allemaal van!
Ingrediënten
- 1 zak (Ã 700 gr) friet naar keuze (onze favoriet is de versie friet met schil van Celavita)
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode peper (verwijder de zaadlijsten voor minder pit)
- zonnebloemolie
- 1 tl gemperpasta of gehakte gember
- ½ tl pimentpoeder
- 1 maggiblokje (het kleine vierkante blokje waarvan er twee in een wikkel zitten, of vervang door een snuf zout)
- 1 trostomaat, in kleine stukjes
- 700 gr kippendijen, in reepjes
- 150 ml koud water
- 100 ml ketjap manis
- 2 el rijstazijn
- 1 el sojasaus
- 1 el maizena
- zwarte peper
- 100 gr spitskool, heel fijngesneden
- 4 el gebakken uitjes
- 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes
- optioneel: zoetzuur van rode ui (zie notities) en/of el fijngehakte pinda’s en/of 1 el fijngehakte koriander
- 100 gr zelfgemaakte pindasaus (of gewoon een potje kant-en-klare satésaus van Wijko)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van de friet als je ze in de oven gaat bereiden.
- Hak de ui, knoflook en rode peper helemaal fijn in de keukenmachine of met de hand.
- Verhit een hapjespan en fruit het gehakte ui-mengsel voor 5 minuten op middellaag vuur in een scheutje olie.
- Voeg de gemberpasta en pimentpoeder toe, verkruimel het maggiblokje erboven en roer de tomaat erdoor. Bak nog 2 minuten.
- Bereid ondertussen de friet in de oven of Airfryer. Bakken in de frituur kan natuurlijk ook, dat zou ik pas doen als je kip ketjap bijna klaar is.
- Zet het vuur wat hoger en roer de reepjes kip erdoor. Bak rondom bruin aan.
- Meng water, ketjap, rijstazijn en sojasaus door elkaar in bakje en klop de maizena er (koud) door tot een egaal mengsel. Zet het vuur weer wat lager en schenk het mengsel in de pan. Roer goed door en laat 15 minuten pruttelen op middellaag vuur. Zo ontwikkelt de smaak en de saus zal iets gaan indikken.
- Proef daarna en voeg naar wens nog sojasaus of rijstazijn toe en breng verder op smaak met een royale snuf zwarte peper. Laat nog 5 minuten pruttelen.
- Als de friet klaar is (voeg geen zout toe), verdeel je die over een grote schaal. Verdeel de helft van de kip ketjap erover en daarover de spitskool. Daarna gaat de resterende kip ketjap erover.
- Garneer met de lente-ui, optionele zoetzuur van rode ui, pinda's en/of fijngehakte koriander. Schep wat lepels pindasaus erbij en serveer de schaal. Zet er bordjes bij zodat iedereen aan tafel kan opscheppen. Je eet dit het makkelijkst met een vork zodat je je frietjes en kip tegelijk kunt eten. Wordt iedereen blij van, beloofd ;-).
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen. Of een snack voor 6 – 8 personen.
- Zoetzuur van rode ui maak je heel snel door een rode ui in dunne, halve maantjes te snijden. Meng de halve ringetjes in een kommetje met een flinke scheut rijstazijn en een snufje zout. Na een kwartier is je snelle zoetzuur klaar. Ik bewaar wat over is altijd in de koelkast, want het is een lekkere smaakmaker voor veel gerechten. Ook op een broodje kaas trouwens.
- Bereiding: 45 minuten
Recept: Francesca (met veel invloed van haar mannen), Fotografie: DeedyLicious & Francesca