Pindasoep

Pindasoep, al weken waren ze erover aan het zeuren. “Wanneer krijgen we nou pindasoep, pindaaaaaasoep?” De Mr voorop en de kleuter erachteraan. Die geen idee had wat pindasoep was, maar als er pindakaas in zit is het allang goed. Tijd dus om aan de slag te gaan. De Surinaamse pindasoep …

Pindasoep, al weken waren ze erover aan het zeuren. “Wanneer krijgen we nou pindasoep, pindaaaaaasoep?” De Mr voorop en de kleuter erachteraan. Die geen idee had wat pindasoep was, maar als er pindakaas in zit is het allang goed. Tijd dus om aan de slag te gaan. De Surinaamse pindasoep van Dadi (oma) ga ik natuurlijk nooit overtreffen, maar ik heb wel een goede poging gewaagd en ik had twee zeer blije heren aan tafel zitten.

Traditionele Surinaamse pindasoep

Wist je trouwens dat pindasoep oorspronkelijk uit Afrika komt? Ook wordt dit gerecht veel gemaakt in de Indonesische keuken. In Nederland associeren wij, grappig genoeg, pindasoep huist met de Surinaamse keuken. Zoals ik al zei is de uitdaging om hem zo lekker als Dadi te maken, me te groot, maar ik weet zeker dat mijn versie je ook goed bevalt!

Wat je nodig hebt voor circa 2 liter pindasoep

– 1 kilo kippenpoten- en bouten of een hele kip (ik gebruikte een Gildehoen)
– 3 liter warm water
– 1 stengel sereh, gekneusd
– 4 kleine vierkante maggiblokjes (of vervang door zout en verse lavas)
– 8 pimentbolletjes
– 2 uien
– 1 bosje selderij
– 1 pot pindakaas (350gr)
– 1 tomaat
– zonnebloemolie
– 1el tomatenpuree
– zwarte peper
– vers citroensap
– 4el geroosterde pinda’s (ongezouten)

pindasoep recept

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 60 minuten

Doe de kip, water, sereh, maggiblokjes, pimentbolletjes en 1 grof gehakte ui in een grote soeppan. Schenk eventueel nog wat extra water erbij als de kip niet helemaal onder staat. Breng aan de kook en kook circa 40 minuten op laag vuur totdat de kip gaar is. Haal de kip eruit met een schuimspaan en laat iets afkoelen. Haal daarna het vlees van de botten af en schep de botten en vel terug in de bouillon samen met een paar takjes selderij. Laat dit nog 30 minuten op laag vuur pruttelen. Pluk de kip in de tussentijd in fijne sliertjes.

Schenk de bouillon (je zou nog ongeveer 2 liter over moeten hebben) door een zeef in een kom of pan. Een deel van de bouillon gebruik je om in een andere kom te mengen met de pindakaas. Klop goed met een garde totdat het een romig mengsel is.

Snipper de andere ui fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Verhit de soeppan (maak ‘m wel eerst even schoon) op het vuur en fruit de ui in 2 eetlepels zonnebloemolie. Schep de blokjes tomaat en tomatenpuree erdoor en bak nog een minuut mee. Schenk nu rustig de bouillon erbij en roer de gemengde pindakaas met bouillon en de geplukte kip erdoor. Laat dit 10 minuten pruttelen en proef. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Een beetje vers citroensap doet trouwens ook wonderen. Vind je de soep iets te dik? Schenk dan extra warm water of bouillon erbij. Wat lijkt de pindasoep lekker he!?

Op het laatste moment hak je de pinda’s grof, samen met 3 takjes selderij. Bijvoorbeeld in een hakmolen. Serveer de pindasoep in kommen met de gehakte pinda’s en witte rijst.

Variatietips:
– Voeg ook wat zoutvlees toe. Laat dit eerst koken (ontzouten) voordat je het aan de bouillon toevoegt.
– Kook op het laatst nog 10 minuten een peper mee, voor wat extra pit. Je kunt ook sambal op tafel serveren.
– Maak balletjes tomtom voor in de soep. Kook daarvoor rijpe bakbananen (zonder schil) in water met zout. Prak daarna fijn en draai er balletjes van die je op het laatst 10 minuten laat mee koken.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)