Pistachekoekjes met lamsvlees, munt en granaatappel

Toen ik dit recept in de Delicious zag staan was ik direct verkocht. De smaak van het zacht gegaarde lamsvlees samen met de munt, pistache en granaatappel is een fantastische combinatie. Het is wel even een werkje, maar je wordt beloond met geweldige hapjes. Beloofd 🙂

Wat je nodig hebt voor circa 35 hapjes:
2 lams schenkels
500ml rode wijn
5 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
2 takjes tijm
150gr tarwebloem, gezeefd
30gr ongezouten pistachenoten, fijn gehakt
100gr gekoelde ongezouten boter, in blokjes
40gr stevige feta
140gr Griekse yoghurt
handvol verse muntblaadjes
sap van 1/2 citroen
pitten van 1 granaatappel (garnering)
handvol ongezouten pistachenoten, grof gehakt (garnering)
paar takjes verse munt (garnering)
granaatappelmelasse (is een siroop van granaatappel, te koop bij de Turkse winkel)
olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper

Wat je gaat doen:
Stap 1: braden van het lamsvlees
Verwarm de oven voor op 160gr. Smeer de lams schenkels helemaal in met peper en zout. Neem een ovenvaste braadpan en verwarm hier een eetlepel olijfolie in. Bak de lams schenkels rondom bruin aan. Zet het vuur uit en voeg de knoflook, tijm en laurier toe aan het vlees. Schenk de rode wijn erbij en vul aan met water totdat de schenkels helemaal onder staan. Zet de pan afgedekt in de oven en laat 2 uur zacht stoven in de oven. Haal het vlees eruit en check of het zo zacht is dat het van het bot af valt. Laat het vlees afkoelen en haal dan al het vlees van het bot af en scheur in kleine stukken. Laat het vet eruit. Zet het vlees afgedekt in de koelkast totdat je het gaat gebruiken voor het serveren.

Stap 2: de pistachekoekjes
Terwijl het vlees in de oven staat, kun je de pistachekoekjes gaan maken. Doe de bloem, 30gr pistachenoten, boter en 40gr feta in de keukenmachine en laat draaien tot een zacht deeg. Als het deeg te zacht is, voeg dan nog wat extra bloem toe. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed nog kort door op een met bloem bestoven aanrecht. Maak een platte schijf van het deeg en pak deze in plastic folie. Laat het deeg 40min in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180gr en bekleed 2 bakblikken met bakpapier. Na 40min rol je het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van 2mm. Neem een uitsteekvormpje van ongeveer 4mm of een borrelglaasje en steek circa 35 rondjes uit het deeg. Hergebruik de restjes deeg en steek hier ook weer rondjes uit. Leg de rondjes op de bakblikken. Bak de koekjes 20-25 minuten in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze afgedekt tot gebruik.

Stap 3: munt-yoghurtdressing
De laatste stap van de voorbereiding is de munt-yoghurtdressing. Doe hiervoor de Griekse yoghurt, handvol verse muntblaadjes, 100gr feta en het sap van een 1/2 citroen in de keukenmachine en meng tot een gladde saus. Proef de dressing en breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.

Stap 4: het maken van de koekjes
Voor het serveren neem je een pistachekoekje waar je een laagje munt-yoghurtdressing op smeert. Beleg deze met wat stukjes lamsvlees. Bestrooi met wat gehakte pistachenootjes, granaatappelpitten en een muntblaadje. Besprenkel met de granaatappelmelasse en serveer.

Tip:
Het lamsvlees, koekjes en de dressing kun je al een dag van tevoren maken. Dit scheelt een hoop tijd op de dag zelf!  

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pistachekoekjes met lamsvlees, munt en granaatappel”

  1. Met dank voor je belangstelling en/of reacties op mijn weblog. Ik wens jou en je naasten een heel gelukkig en vooral gezond 2013! Dat ook het komende jaar opnieuw veel Eetplezier te wachten staat.

  2. Hoi Francesca,
    Ik wil me wagen aan de pistachekoekjes met lamsvlees. Twee vraagjes: ik kan geen granaatappelmelasse vinden. Heb je een tip voor vervanging? ( ik heb wel vlierbessensiroop of diksap)
    En hoe lang van te voren kun je de losse onderdelen maken? (Lekker lui, maar overleeft het twee nachten? Een keer werk voor twee etentjes lijkt me wel wat ;-))
    Alvast dank,
    Annemarie
    Ps. ben fan van je peerpastinaaksoep en de kids ook, heerlijk!

    1. Hi Annemarie,
      Wat supertof dat je ze gaat maken! Daar ga je geen spijt van krijgen, want ze zijn zo lekker 🙂
      Granaatappelmelasse/siroop kun je vinden bij iedere Turkse winkel. Het is ingedikt granaatappelsap en het is fruitig en zuur van smaak en is stroperig. Ik heb weleens gelezen dat het werd vervangen door grenadinesiroop gemengd met een beetje citroensap. Misschien werkt het ook wel als je vlierbessensiroop met citroensap mengt (niet teveel). Sterker nog, daar kan ik me heel veel bij voorstellen. Gewoon even proeven!
      En je kunt het zeker allemaal van tevoren maken. Heb ik destijds met de kerstdagen ook gedaan en we hebben er toen ook 2 dagen van gegeten. De koekjes in een goed afsluitbare doos bewaren en de rest in bakjes in de koelkast. Geniet ervan en fijne dagen!