Pompoen aardappelsoep met truffel

Ach, we doen er nog eentje. Nog een pompoensoepje voordat de lente echt los barst. Omdat het zo lekker is en er af en toe nog een klein guur windje staat waardoor je wat extra warmte van een versgemaakte soep wilt. En omdat ik nog aardappelen over had en er …

Ach, we doen er nog eentje. Nog een pompoensoepje voordat de lente echt los barst. Omdat het zo lekker is en er af en toe nog een klein guur windje staat waardoor je wat extra warmte van een versgemaakte soep wilt. En omdat ik nog aardappelen over had en er een potje wintertruffel jus uit de FoodWeLove box me aan stond te staren.

Zo ontstaan recepten vaak bij mij. Ik kijk wat er in huis is en daar ga ik dan mee aan de slag. Nou heb ik de luxe dat ik veel bijzondere producten ontvang waarmee ik mag koken. Zoals bijvoorbeeld de wintertruffel jus. Ik ga er niet van uit dat jullie die allemaal speciaal gaan aanschaffen voor dit soepje. Het mag wel hoor, dan moet je het even bestellen bij Vanilla Venture. Zonder truffeljus werkt deze soep ook heel goed mee, alhoewel de truffeljus het wel net wat prettiger maakt. Een scheutje truffelolie mag natuurlijk ook.

Oh trouwens, die peuter van ons at er een hele bak van op! Dat zien mama’s graag 😉

Wat je nodig hebt

– 1 oranje pompoen, ongeveer 1 kilo met schil
– 1 ui
– ½ kilo aardappelen
wintertruffel jus of truffelolie
– grof zeezout (nog beter: gerookt zeezout, maar ook dat moet je maar net in huis hebben. Is trouwens wel een enorme aanrader, niet normaal wat dat met groenten en vlees doet. Kijk daarvoor eens bij House of Salts)
– zwarte peper
– olijfolie om in te bakken
– om te serveren: crème fraîche en nog wat extra truffeljus/truffelolie

Francesca Kookt_pompoen aardappelsoep met truffeljus_2

Wat je gaat doen

Je kunt de pompoen op 2 manieren schoonmaken/voorbereiden:

1. Snijd de pompoen doormidden, haal de pitten eruit en snijd in grove plakken. Rooster deze 40-50 minuten in de oven met grof (gerookt) zeezout. Haal daarna de schil eraf en gebruik de pompoen voor de soep. Normaal zou je de schil ook mee kunnen pureren, maar ik vind de schil in februari/maart vrij hard en dan haal ik ‘m weg. Voor die tijd kun je prima de schil ook gebruiken.

2. Snijd de pompoen doormidden, haal de pitten eruit en snijd in grove plakken. Daarna kun je met een scherp mes de schil verwijderen (alsof je een plak meloen van de schil snijdt). Snijd de rauwe pompoen in grove stukken.

Schil de ui en aardappelen en snijd in grove stukken.  Pak een grote pan en verwarm hier 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de ui met een flinke snuf (gerookt) zeezout. Doe de aardappelen en rauwe pompoen erbij en bak dit een paar minuten mee. Als je de pompoen geroosterd hebt dan voeg je deze pas na het koken van de aardappelen toe.

Schenk 1 liter water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep 40 minuten zachtjes pruttelen totdat de aardappelen en pompoen gaar zijn. Pureer de soep daarna met een staafmixer en breng op smaak met peper, zout en wintertruffel jus of truffelolie. Meer dan dat heb je qua smaak niet nodig.

Serveer de pompoensoep met een flinke dot crème fraîche en druppel nog wat truffeljus of -olie in de soep.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer