Pompoenmousse

Recepten van zoete pompoengerechten van Amerikaanse blogs. Ze zijn me een doorn in het oog. Want niet alleen gebruiken ze vrijwel allemaal ‘canned pumpkin puree’, vaak gebruiken ze ook nog ‘instant pudding mix’ voor hun desserts. Alsof een hele natie is vergeten hoe je zelf een pompoenpuree kunt maken. Of …

Recepten van zoete pompoengerechten van Amerikaanse blogs. Ze zijn me een doorn in het oog. Want niet alleen gebruiken ze vrijwel allemaal ‘canned pumpkin puree’, vaak gebruiken ze ook nog ‘instant pudding mix’ voor hun desserts. Alsof een hele natie is vergeten hoe je zelf een pompoenpuree kunt maken. Of in dit geval een pompoenmousse. Deze stond dan ook hoog op mijn lijstje om zelf te maken en zo geschiedde. Nou heb ik nog nooit pompoenpuree uit blik geproefd en dat laat ik ook liever zo, zeker nu ik mijn eigen creatie heb geproefd. Een dessert met een warme, herfstige smaak en ontzettend romig. We werden er allemaal zeer gelukkig van. Het is een ideaal dessert om voor te bereiden en tijdens een diner zo op tafel te toveren. Haal de glaasjes dan wel 20 minuten voor tijd vast uit de koelkast zodat de ergste kou weg is.

Pompoenmousse_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 kleine oranje pompoen
– kokosolie of neutrale olijfolie
– 3 eieren*
– 100gr basterdsuiker of 75ml ahornisroop
– 1tl vanille extract
– 1tl kaneel
– 1tl koek- en speculaaskruiden
– 1/2tl gemberpoeder
– 250ml slagroom
– om te garneren: pure chocolade of raw cacao nibs

*De eieren in dit recept verwerk ik rauw. Wil je dit niet dan kun je gepasteuriseerd eiwit en –geel bij de horecagroothandels kopen of je pasteuriseert zelf. Hoe, lees je in dit artikel van Eetschrijver.

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 30-40 minuten
Wachttijd afkoelen: 45 minuten
Wachttijd opstijven: 4 uur

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in 2 helften en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen daarna in grote parten en leg deze in een bakblik. Smeer de parten in met een klein beetje kokosolie (of olijfolie). Zet het bakblik in de oven en rooster de pompoen in 30-40 minuten totdat deze helemaal zacht is. Pas op dat de pompoen geen bruine randjes krijgt of verbrand. Keer eventueel de parten halverwege even om. Haal daarna het bakblik uit de oven en laat volledig afkoelen.

Daarna schraap je het vruchtvlees van de schil af en dat doe je in een grote kom. Vaak gebruik ik ook de schil na het roosteren. In dit recept echter niet, omdat ik geen harde stukjes in de mousse wil.

Splits de eieren en schep de eidooiers bij de pompoen samen met de basterdsuiker (of ahornsiroop), vanille extract, kaneel, koek- en speculaaskruiden en de gemberpoeder. Mix dit met een handmixer op lage stand tot een romig mengsel.

De eiwitten klop je in een andere (vetvrije) kom totdat deze stevige pieken heeft. Schep dit daarna luchtig door je pompoenmengsel. Als laatste klop je de slagroom stijf en die schep je ook door het pompoenmengsel totdat alles goed vermengd is.

Verdeel je pompoenmousse over 6 glaasjes en zet minstens 4 uur in de koelkast om goed op te stijven. Serveer met gehakte pure chocolade of raw cacao nibs. Andere serveertip: met een toefje slagroom en verkruimelde gemberkoekjes.

Pompoenmousse_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)