Pompoenmousse

Recepten van zoete pompoengerechten van Amerikaanse blogs. Ze zijn me een doorn in het oog. Want niet alleen gebruiken ze vrijwel allemaal ‘canned pumpkin puree’, vaak gebruiken ze ook nog ‘instant pudding mix’ voor hun desserts. Alsof een hele natie is vergeten hoe je zelf een pompoenpuree kunt maken. Of in dit geval een pompoenmousse. Deze stond dan ook hoog op mijn lijstje om zelf te maken en zo geschiedde. Nou heb ik nog nooit pompoenpuree uit blik geproefd en dat laat ik ook liever zo, zeker nu ik mijn eigen creatie heb geproefd. Een dessert met een warme, herfstige smaak en ontzettend romig. We werden er allemaal zeer gelukkig van. Het is een ideaal dessert om voor te bereiden en tijdens een diner zo op tafel te toveren. Haal de glaasjes dan wel 20 minuten voor tijd vast uit de koelkast zodat de ergste kou weg is.

Pompoenmousse_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 kleine oranje pompoen
– kokosolie of neutrale olijfolie
– 3 eieren*
– 100gr basterdsuiker of 75ml ahornisroop
– 1tl vanille extract
– 1tl kaneel
– 1tl koek- en speculaaskruiden
– 1/2tl gemberpoeder
– 250ml slagroom
– om te garneren: pure chocolade of raw cacao nibs

*De eieren in dit recept verwerk ik rauw. Wil je dit niet dan kun je gepasteuriseerd eiwit en –geel bij de horecagroothandels kopen of je pasteuriseert zelf. Hoe, lees je in dit artikel van Eetschrijver.

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 30-40 minuten
Wachttijd afkoelen: 45 minuten
Wachttijd opstijven: 4 uur

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in 2 helften en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen daarna in grote parten en leg deze in een bakblik. Smeer de parten in met een klein beetje kokosolie (of olijfolie). Zet het bakblik in de oven en rooster de pompoen in 30-40 minuten totdat deze helemaal zacht is. Pas op dat de pompoen geen bruine randjes krijgt of verbrand. Keer eventueel de parten halverwege even om. Haal daarna het bakblik uit de oven en laat volledig afkoelen.

Daarna schraap je het vruchtvlees van de schil af en dat doe je in een grote kom. Vaak gebruik ik ook de schil na het roosteren. In dit recept echter niet, omdat ik geen harde stukjes in de mousse wil.

Splits de eieren en schep de eidooiers bij de pompoen samen met de basterdsuiker (of ahornsiroop), vanille extract, kaneel, koek- en speculaaskruiden en de gemberpoeder. Mix dit met een handmixer op lage stand tot een romig mengsel.

De eiwitten klop je in een andere (vetvrije) kom totdat deze stevige pieken heeft. Schep dit daarna luchtig door je pompoenmengsel. Als laatste klop je de slagroom stijf en die schep je ook door het pompoenmengsel totdat alles goed vermengd is.

Verdeel je pompoenmousse over 6 glaasjes en zet minstens 4 uur in de koelkast om goed op te stijven. Serveer met gehakte pure chocolade of raw cacao nibs. Andere serveertip: met een toefje slagroom en verkruimelde gemberkoekjes.

Pompoenmousse_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pompoenmousse”

  1. Waarom krijg ik zo vaak van die vervelende reclame als ik op jou site ga? Kan dat niet weggehaald worden? Nu weer iets van Leaseplan?
    Groet,
    Celebrity ne

    1. Hi Celine, met de banners op mijn blog verdien ik geld. Hiermee genereer ik een deel van mijn inkomsten, want zelfs een foodblogger moet gewoon de huur betalen. Vergelijk het met advertenties in tijdschriften, die moeten ook hun geld verdienen. Weghalen zal ik daarom niet doen. Ik ben wel met je eens dat die van Leaseplan erg groot is, ik ga me even beraden op wat ik hiermee ga doen.
      Groetjes, Francesca

  2. Wauw, dit klinkt fantastisch! Pompoen is sinds kort mijn favo groente, pompoensoep, pompoenrisotto, pompoenscones, pompoenpuree, pompoencake, geroosterde pompoen, jamjam! Dit dessert zet ik op mijn ‘to make’ list!

  3. Dag Francesca,

    superleuk recept! Ik heb alleen een vraag. Aangezien ik weinig tijd heb om dit te maken wil ik graag pompoenblokjes uit de diepvries gebruiken. Hoe verandert dan het recept? Moet ik ze alsnog roosteren of gaat dit niet omdat de schil er al af is?

    Ik hoop dat je reageert! Alvast heel erg bedankt.

    Groetjes, Mirthe

    1. Dankjewel Mirthe! Je kunt beter niet de pompoenblokjes uit de diepvries gebruiken, ik bang dat het dan te waterig wordt. Beter kun je de gesneden blokjes uit het koelschap nemen, die kun je ook roosteren maar minder lang. Dus zelf even goed opletten of het niet verbrandt.

  4. Ik heb een hele pompoen gekocht, maar wil eigenlijk maar de helft gebruiken. Zondag (6 dagen later) wil ik de andere helft gebruiken, kan dat?

    En zo ja, hoe kan ik dat het beste aanpakken? Bijvoorbeeld de helft bewaren in de diepvries nadat ik de pompoen geroosterd heb?

  5. Ik heb de mousse afgelopen zaterdag gemaakt. De smaak was heerlijk. Helaas gebeurde er wel iets raars met de mousse. De bovenlaag was geweldig zacht en luchtig. Onder die laag heeft zich een laagje vocht gevormd. Smaakte prima, maar niet de bedoeling denk ik. Het waa niet gaan schiften, het leek alsof een deel is gaan zakken en een ander deel is gaan drijven. Wat zou er verkeerd gegaan zijn?