Pompoensoep met truffel en hazelnoot-saliekruim

Als tussengerecht voor het kerstdiner serveer ik graag een soep die volledig is voor te bereiden en alleen nog even opgewarmd hoeft te worden. Beetje afhankelijk van de rest van het diner wordt het een heldere, lichte bouillon, maar voor mijn kerstmenu van dit jaar koos ik voor een romige pompoensoep met een kruidige notentopping van hazelnoten en salie. En als finishing touch wat truffelolie, want van de combinatie pompoen en truffel word ik altijd een gelukkig mens.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 flespompoen
  • bakolijfolie
  • zout
  • 2 teentjes knoflook, geplekt
  • 500 ml water, gekookt
  • 1 el (plantaardige) slagroom, ongeklopt + extra voor het serveren
  • zwarte peper
  • 50 gr hazelnoten, fijngehakt
  • 6 blaadjes salie, fijngehakt
  • gerookt zeezout (zoals deze, of gebruik gewoon zeezout)
  • frituurolie
  • 4 kleine blaadjes salie, heel
  • truffelolie (dit is de echte truffelolie, die ik zelf ook altijd gebruik)

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 45 minuten + Bereiding: 10 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Schil de flespompoen en verwijder de pitten. Snijd daarna het vruchtvlees in blokjes. Meng deze op het bakblik met een scheut bakolijfolie, snuf zout en de 2 teentjes knoflook. Rooster de blokjes 30 minuten in de oven, schep halverwege om.
  3. Meng de pompoen met het gekookte water en de slagroom. Pureer daarna met de staafmixer in de pan (of doe alles in de blender). Verwarm de soep en laat 5 minuten pruttelen. Proef en breng naar wens op smaak met peper en zout. Laat afkoelen en bewaar daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  4. Verhit een koekenpan en bak de fijngehakte hazelnoten en salie 3 – 5 minuten in 1 eetlepel bakolijfolie met een snuf (gerookt) zeezout tot de hazelnoten mooi bruin zijn en je keuken heerlijk geurt. Zet het vuur uit, voeg een snufje zwarte peper toe en schep over in een bakje. Bewaar afgedekt tot gebruik.
  5. Verhit een bodempje frituurolie in een kleine pan. Frituur hierin de blaadjes salie, circa 30 seconden en schep dan met een schuimspaan er weer uit op keukenpapier. Bestrooi daarna met zeezout.

Tip: De soep kun je al 2 dagen eerder maken. Het hazelnoot-saliekruim kun je op de ochtend van het diner voorbereiden en de blaadjes salie zou ik tijdens het opwarmen van de soep frituren, zodat ze krokant blijven.

  1. Verwarm de soep in een pan op het vuur en verdeel daarna over 4 mooie, diepe borden of kommen. Garneer de pompoensoep met room, wat druppeltjes truffelolie (laat dit weg voor de mensen die echt niet van truffel houden), de hazelnoot-saliekruim en het gefrituurde blaadje salie. Serveer direct.

Alsace wijntip

Wijntip: J.B. Adam Alsace Kaefferkopf Grand Cru – € 19,99 Gall & Gall

Iets hogere prijsklasse, maar hier ga je zo mee scoren! Een tropische, vette en romige wijn die bijna smelt in je mond. Sluit perfect aan bij de room en het zoetige karakter van de flespompoen.  Een complexe wijn, die je zeker wel nodig hebt bij dit veelzijdige gerecht.

Styling tafel

Voor de styling van de tafel hebben we een combinatie gemaakt van bestaande en nieuwe spullen. Het blauwe tafelkleed is gekocht bij HEMA en de tafelloper bij Intratuin. De kerstboompjes komen ook bij Intratuin vandaan. De soepkommen zijn van Serax en de onderborden van Miljuschka (Bijenkorf). Het kristallen glasservies en bestek komt uit mijn privé-collectie.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

De wijntips behorende bij mijn kerstmenu zijn een samenwerking met Alsace Wijnen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *