Pruimencake met amandel en specerijen

Het kan nog net! Het delen van dit recept voor mijn pruimencake bedoel ik, want het pruimenseizoen begint nu een beetje op z’n einde te lopen. Maar ik zie ze nog bij de groenteboer en in de supermarkt liggen, dus we gaan lekker bakken vandaag.

Qua pruimenrassen is de reine claude echt mijn favoriete pruim, maar helaas zijn ze steeds lastiger verkrijgbaar. Maar ieder seizoen weet ik ze wel weer te bemachtigen. Als tweede keuze ga ik voor reine victoria, die vaak lekker zoet zijn. De opal pruim is ook best prima, maar soms tref je nog weleens van die zure exemplaren en dan is bij mij de lol er snel vanaf ;-).

Bij de groenteboer nam ik laatst een bakje reine victoria pruimen mee en daar bakte ik deze pruimencake mee, Ik combineerde ze met amandelen, zowel in het beslag als in de topping en voegde specerijen zoals kardemom en piment toe. Wat een top combi, lekker smeuïg met een zoetje, zuurtje en kruidige kick.

Wat je nodig hebt voor een cake met 12 punten

  • 100 gr zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gr volle melk
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr amandelmeel
  • snufje zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • ½ tl pimentpoeder
  • 6 pruimen, gehalveerd en pitten verwijderd
  • 2 – 3 el amandelschaafsel

Wat je gaat doen voor de pruimencake

Bereiding: 15 minuten + Oven: 40 – 45 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed de bodem van een springvorm (diameter 24 – 26 cm) met bakpapier. Vet de rand licht in met olie of bakspray.
  2. Meng de zonnebloemolie, eieren, basterdsuiker, melk en vanille extract in een kom en klop een minuutje met een garde.
  3. Roer daarna het zelfrijzende bakmeel, amandelmeel, snufje zout en de specerijen erdoor met een spatel. Het hoeft alleen maar goed gemengd te worden.
  4. Schep het beslag in de springvorm en verdeel gelijkmatig. Leg de pruimen (met de snijkant naar boven) in het beslag en duw ze met je vingers ietsje erin, maar niet helemaal. Bestrooi daarna royaal met amandelschaafsel.
  5. Bak de pruimencake 40 – 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De cake is klaar als je in het midden een sateprikker steekt en deze er schoon uitkomt. Haal de cake daarna uit de oven en laat ‘m afkoelen op een rooster. Ik zou de eerste punt eten als ‘ie nog een beetje lauwwarm is, zalig!

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca