Restaurant Bij Jef – Culinaire herinneringen worden op Texel gemaakt

Als The Mr. en ik iets te vieren hebben dan doen we dat goed. En ons jaarlijkse jubileum is altijd reden voor een feestje. Dan wordt er een paar dagen vrij ingepland en is het tijd voor ons samen. Zo boekte ik de laatste keer een weekendje Texel. De eerste …

Als The Mr. en ik iets te vieren hebben dan doen we dat goed. En ons jaarlijkse jubileum is altijd reden voor een feestje. Dan wordt er een paar dagen vrij ingepland en is het tijd voor ons samen. Zo boekte ik de laatste keer een weekendje Texel. De eerste die ik belde na de boeking was Jef, “Zeg, hebben jullie voor mij een tafeltje voor 2? We hebben iets te vieren namelijk.”

Ik hoor al jaren de beste verhalen over Restaurant Bij Jef. De meeste verhalen verschillen niet veel van liefdesbetuigingen dus ik vond het hoognodig tijd worden om de culinaire verwennerij zelf te ervaren. Jef & Nadine runnen samen het restaurant en hotel in een voormalige pastorie in het centrum van Den Hoorn. Ze zijn een stel met passie, lef, stijl. En ze zijn gewoon leuk, voelen perfect aan waar je van houdt. Komen even naast je zitten op hun hurken om te vertellen over een nieuw gerechtje of wijn. Jef (je raadt het waarschijnlijk al) is de chef, die op zijn 25ste besloot om van zijn passie een eigen restaurant te maken. Op zijn eiland, Texel, en met de producten die daar vandaan komen. Nadine is SVH Meestergastvrouw en een uitmuntende sommelier. Jef kookt de sterren van de hemel met zijn brigade en Nadine zorgt ervoor dat die ervaring aan tafel volledig gecompleteerd wordt. Wat een gouden duo, woonden we maar wat dichterbij.

Je hebt inmiddels al door dat ik bijzonder enthousiast ben over Bij Jef. Vergeet enthousiast, vervang het door lyrisch, verliefd en gelukkig en dan ben je er wel. Verliefd en gelukkig om zo’n heerlijke avond met The Mr. te mogen doorbrengen en lyrisch over de rest. Alleen al het betreden van het restaurant is een feest. Licht, modern, ruimte, rust en heel veel sfeer. Je dineert aan ruime ronde tafels, maar een aperitief drink je eerst even in de serre. Gezellig op de bank met een bubbeltje, terwijl de amuse parade zorgt voor de nodige animatie. We hebben maar liefst 6 amuses de revue zien passeren. Na amuse 3 keek ik een van de andere gastvrouwen aan en zei “Wat verwennen jullie ons.” Haar antwoord was legendarisch en, achteraf bleek, niets dan de waarheid: “Ja mevrouw, en daar gaan we mee door totdat u de deur uit wandelt.”

Local meets Cosmopolitan menu

Ik ga jullie op visuele reis meenemen langs het hele menu. Nou kan ik bij ieder gerecht met superlatieven gaan vertellen hoe fantastisch we het vonden, maar dat doe ik niet. Neem maar van me aan dat dit een van onze beste restaurantervaringen ooit is geweest. Bij Jef is als een speer in onze top 3 favoriete restaurants terecht gekomen. Vanwege alles. De pure en gedurfde stijl van koken, de passie, de ambiance en de herinnering. Ik denk nog vaak terug aan die avond en proef de smaken en voel de warmte. Als een restaurant mij niet alleen een mooie avond, maar ook een warme herinnering kan geven dan weet je echt waar je mee bezig bent.

Francesca Kookt_Review Bij Jef_amuses

Amuses:
Macaron gevolgtelever met caramel, peer & kardemom
Snoepje van Lardo di Colonnata, frisse courgette & gezouten citrus
Pijlstaartinktvis, tomaat, knoflook & augurk
King krab, wasabi & zilte plantjes
Mosseltjes met bloemkool, vinaigrette & lavas
Rode poon met bietjes, waterkers, sinaasappel en gezouten citroen

Francesca Kookt_Review Bij Jef_griet

Griet met rettich en zilverui, frisse venkel en consommé van Hollandse sla

Francesca Kookt_Review Bij Jef_kabeljauw

Kabeljauw met komijn, munt, zilte plantjes & zwarte quinoa

Francesca Kookt_Review Bij Jef_kalfstong

Kalfstong, zacht gegaard met anijs, paddenstoel & knolselderij

Francesca Kookt_Review Bij Jef_waddenzeegarnalen

Waddenzeegarnalen met oester, augurk en luchtige overjarige Texelse “rustiek” kaas

Francesca Kookt_Review Bij Jef_kooieend

Kooieend met spitskool, gepofte ui met Pedro Ximinez, wortel, gember en steranijs

Francesca Kookt_Review Bij Jef_Texelse harde kazen

Texelse harde kazen met kweepeer, tomatenmarmelade en notenbrood

Francesca Kookt_Review Bij Jef_dessert

Peer (rechts, links was een pre-dessert waarvan ik geen idee meer heb wat het was, blame it on the wine) met mokka, butterscotsch, kaneel en vanille

Francesca Kookt_Review Bij Jef_koffie met friandises

En als afsluiter, espresso met friandises

Wil je zelf een keer Bij Jef eten? Ik kan het je ten zeerste aanraden. Plan het in, spaar ervoor (ja, echt) en geniet ervan. Voor, tijdens en na. Je kunt trouwens ook een heel weekend genieten bij ze. Boek daarvoor een van de acht design suites die direct boven het restaurant gelegen zijn.

Restaurant en Hotel Bij Jef
Herenstraat 34
1797 AJ Den Hoorn – Texel
0222 – 319 623
info@bijjef.nl

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)