Restaurants van Fryslân Culinair

Dat je in Friesland bijzonder goed culinair kunt genieten heb ik zelf aan den lijve mogen ondervinden tijdens mijn fijnproevers trip die ik een paar maanden geleden maakte. Er is veel aandacht voor streekproducten en er wordt gekookt met passie. Ook ontdekte ik dat er een heus culinair samenwerkingsverband is …

Dat je in Friesland bijzonder goed culinair kunt genieten heb ik zelf aan den lijve mogen ondervinden tijdens mijn fijnproevers trip die ik een paar maanden geleden maakte. Er is veel aandacht voor streekproducten en er wordt gekookt met passie. Ook ontdekte ik dat er een heus culinair samenwerkingsverband is tussen de betere Friese restaurants, Fryslân Culinair genaamd.

In dit ‘genootschap’ worden de restaurateurs geïnspireerd door wat de omgeving hen biedt. In hun keukens worden producten uit de streek gebruikt: van de grazige weilanden, de Friese Meren, het zilte Wad, de Friese Wouden, het IJsselmeer, de eilanden, de kleihoek en de zandgronden van Gaasterland en de Stellingwerven. De leden komen geregeld samen en inspireren elkaar met nieuwe ideeën. Ik heb de voorzitter en een aantal leden ontmoet en was onder de indruk van hun enthousiasme. Tijd dus om deze leden eens in het zonnetje te zetten en aan jullie voor te stellen. Heb je gelijk weer wat culinaire adresjes om te bezoeken als je in Friesland woont of er op bezoek gaat!

Restaurant Nobel

Fryslan Culinair_Restaurant Nobel

Middenin de kern van het authentieke dorpje Ballum, gelegen op het waddeneiland Ameland, is Nobel al meer dan 100 jaar een begrip. Geschiedenis en moderne luxe gaan hier hand in hand en genieten staat voorop. En dat kan hier op meerdere manieren. Nobel is namelijk een hotel met moderne design kamers, heeft een cafe en een slijterij waar je naast het Nobeltje ook mooie wijnen en whisky’s kunt proeven en kopen. Als laatste natuurlijk het Nobel restaurant, waar chef-kok Philippe Straub en zijn team graag met verse en seizoensgebonden producten werken en de gasten nieuwe smaaksensaties laten beleven.
G. Kosterweg 16, Ballum, (0519) 55 41 57

Restaurant Lyf’s

Fryslan Culinair_Lyf's

Bij Lyf’s wordt er niet stilgezeten en is de keukenbrigade constant bezig met het verfijnen en verbeteren van de menukaart en wijnkaart, waarbij het biologische en ecologische aspect een belangrijk onderdeel is. Ook proberen zij “vergeten groenten” weer onder de aandacht te brengen. Lyf’s heeft dan ook voor ongeveer 90% biologische en biodynamische leveranciers voor de spijs- en wijnkaart.
Hoofdstraat 73, Beetsterzwaag , (0512) 38 55 38

Restaurant de Vrijheid

Fryslan Culinair_De Vrijheid

Eerlijke en heerlijke gerechten, daaraan herken je de keuken van de Vrijheid. Er wordt hier uitsluitend gekookt met pure en dagverse producten. Passie voor kookkunst en culinair vakmanschap doen de rest. Het team van de Vrijheid stelt zich niet tevreden met alleen het schitterende uitzicht op het Pikmeer, maar legt ook gastronomisch de lat hoog. Lokaal verankerde gerechten gecombineerd met nieuwe technieken zijn hun handelsmerk. Ik heb dat zelf mogen ervaren tijdens een heerlijke lunch, je leest daar meer over in deze blog.
Seinpôlle 4 Grou, (0566) 62 15 78

Restaurant De Hinde

Fryslan Culinair_Restaurant De Hinde

Restaurant De Hinde is al generaties lang een familiebedrijf. Harmen en Bea Ligthart, respectievelijk chefkok en gastvrouw, zijn de huidige eigenaren. De Hinde ligt op de mooiste plek van Hindeloopen, prominent in de oude haven, met uitzicht op het IJsselmeer. ‘s Zomers een plek waar het een komen en gaan is van recreatievaart. Het is heerlijk om vanaf het zonnige en gezellige terras de vrolijke bedrijvigheid op de kade en in de haven gade te slaan. Hier wordt gekookt met pure en lokale producten, niet te complex. Gewoon heel goed eten zonder teveel franjes, zowel voor de lunch als het diner.
‘t Oost 4, Hindeloopen, (0514) 52 38 68

Restaurant de Jouster Toer

Fryslan Culinair_De Jouster Toer

De Jouster Toer vind je middenin het centrum van Joure, tegenover de ‘Jouster Toer’. Patron cuisinier Johan Schotanus bereidt hier met z’n team gerechten geinspireerd op de Franse en Friese keuken. Verse en veelal regionale produkten zijn het uitgangspunt in de ambachtelijke keuken. Waarbij alles wordt bereid in eigen keuken, van jus tot bonbons. Puur, eerlijk en creatief zijn de sleutelwoorden. Ook met dit restaurant maakte ik al eerder kennis, lees er hier meer over. Of bekijk hun recept voor panna cotta van rode biet met haring.
Midstraat 54, Joure, (0513) 41 82 16

Restaurant ’t Plein

Fryslan Culinair_'t Plein

Al meer dan 25 jaar is restaurant ‘t Plein een begrip voor levensgenieters en sfeerproevers in Joure. Opgericht door Reitse en Tryntsje Spanninga in 1988 waarbij ze het pand, daterend uit 1799, volledig hebben gerestaureerd. Reitse is trouwens ook een bekende Friese TV-kok en hij heeft al meerdere kookboeken op zijn naam staan. De leukste plek van ‘t Plein is de keuken, want hier kun je namelijk met maximaal 10 mensen ook eten. Voor het keukentafel menu betaal je een hele fijne prijs van € 25,-.
Douwe Egbertsplein 1a, Joure, (0513) 41 70 70

Restaurant ’t Jagertje

Fryslan Culinair_'t Jagertje

Restaurant ’t Jagertje bestaat reeds 45 jaar en is een vertrouwd adres op culinair gebied en een begrip in Friesland. Je vindt het restaurant in Langweer, een watersportdorp in hartje Friesland. Onder leiding van eigenaar en chef kok Willem van der Hout wordt er op hoog culinair niveau gekookt en uiteraard wordt ook hier gewerkt met regionale ingrediënten en streekproducten. Signature dishes zijn onder andere de snoekbaars uit de Langweerder Wielen en gerookte paling.
Buorren 7, Langweer, (0513) 49 92 97

Restaurant De Oranjetuin Tjaarda

Fryslan Culianir_De Oranjetuin Tjaarda

In de bossen van het Oranjewoud, vlakbij Heerenveen, kun je bijzonder goed dineren in Restaurant De Oranjetuin van Hotel Tjaarda Oranjewoud. Ik was in de zevende hemel na een avondje hier en vond het misschien wel mijn beste culinaire ervaring tijdens de trip naar Friesland. Een uitgebreid verslag van dit diner lees je hier. En ik kan het iedereen aanraden om een weekendje te onthaasten in het rustgevende Oranjewoud met een overnachting en diner bij Tjaarda.
Kon. Julianaweg 98, Oranjewoud, (0513) 43 35 33

Restaurant élevé

Fryslan Culinair_eleve

Dineren op niveau in Leeuwarden. Daarvoor ga je naar restaurant élevé. Bekroond met een michelinster en met een prachtig uitzicht over de stad. Restaurant élevé heeft een keuken met regionale, nationale en internationale invloeden en staat onder leiding van chef de cuisine Gilbert van der Heide. Met veel ambitie en enthousiasme wordt er in de keuken gewerkt aan pure gerechten, bereid uit (h)eerlijke ingrediënten. Vaak van biologische kwaliteit, uit eigen tuin en streek.
WTC Hotel, Heliconweg 52, Leeuwarden (058) 23 34 900

Herberg de Waard van Ternaard

Fryslan Culinair_Herberg de waard van ternaard

Bij de Waard van Ternaard kun je op alle mogelijk manieren tot rust komen. Kom gezellig een drankje drinken, eet een klein hapje, dineer uitgebreid en blijven slapen behoort ook tot de mogelijkheden. In de keuken wordt op ambachtelijke wijze omgegaan met lokale producten; zo bakken zij zelf brood met meel van de molen uit Burdaard, ijs wordt zelf gedraaid, vleeswaren komen van de ambachtelijke slager uit Ternaard en de vis van “De Goede Vissers” uit Den Oever. De boerenkazen komen van verschillende boerderijen uit Friesland en groentes worden geteeld in samenwerking met de land- en tuinbouw opleiding van het Nordwin College.
De Groedse 3, Ternaard, (0519) 57 18 46
www.herbergdewaard.nl

Restaurant Het Armhuis

Fryslan Culinair_Het Armhuis

Het laatste lid van Fryslân Culinair is Restaurant het Armhuis op Vlieland. Hier lunch of dineer je in het Tongewelf of de Regentenkamer. Authentiek en in de sfeer van moderne en culinaire kunst. Met mooi weer neem je plaats in de prachtige tuin “Godsacker”. De keuken is klassiek met moderne en internationale invloeden en je eet er, net als vroeger, wat de post schaft!
Kerkplein 6, Vlieland, (0562) 45 19 35

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)