Panna cotta van rode biet met haring

Tijdens mijn bezoek aan Friesland werd onze fijnproevers trip afgesloten met een kookworkshop bij restaurant De Jouster Toer in Joure. We gingen daar zelf aan de slag met ingredienten die we even daarvoor hadden geplukt in een natuurtuin. Chef kok Mark van Noord had echter alvast een gerechtje voorbereid als …

Tijdens mijn bezoek aan Friesland werd onze fijnproevers trip afgesloten met een kookworkshop bij restaurant De Jouster Toer in Joure. We gingen daar zelf aan de slag met ingredienten die we even daarvoor hadden geplukt in een natuurtuin. Chef kok Mark van Noord had echter alvast een gerechtje voorbereid als amuse. Een panna cotta van rode biet met haring en uienroom. Ik als panna cotta en haring liefhebster ging helemaal voor gaas hiervan. De romige panna cotta met de pure smaak van rode biet combineerde perfect met de volvette haring van dit seizoen. Ik kon niet wachten om dit recept met jullie te delen en na lief vragen wilde Mark mij het recept mailen! Deze keer dus niets van mezelf en heel van De Jouster Toer. Alhoewel, de foto is van mij en ik heb het recept iets aangepast zodat jullie het thuis ook makkelijk kunnen maken.

Wat je nodig hebt

– 300ml biologische rode bietensap
– 200ml slagroom
– 1,5 blaadje gelatine (geweekt in water)
– peper
– zout
– 200gr ui
– 0,5 blaadje gelatine (geweekt in water)
– 100ml slagroom
– 1 eiwit
– 2 haringen
– optioneel: een eetbaar bloemetje als garnering

Wat je gaat doen

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 15 minuten

1 dag tot 6 uur van tevoren
Kook de rode bietensap en slagroom in tot ongeveer driekwart, knijp de gelatine uit en voeg toe aan het vocht. Roer door en breng op smaak met peper en zout. Laat iets afkoelen en schenk daarna in 4 mooie glazen. Laat verder afkoelen en zet daarna afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Hak de ui grof en en fruit heel zachtjes in een pan met een klein scheutje olie en wat (gerookt) zeezout. Let op dat de ui niet bruin wordt, het hoeft alleen gaar te worden. Doe de ui daarna terug in de keukenmachine met een klein scheutje water en hak helemaal fijn. Haal dit daarna door een fijne zeef en warm iets op (niet laten koken) en roer het halve blaadje gelatine erdoor. Laat daarna afkoelen.

Klop de slagroom stijf met het eiwit en schep daarna de crème van ui erdoor. Breng op smaak met een snufje zout. Zet in de koelkast tot gebruik.

Vlak voor serveren
Haal de glaasjes panna cotta 15 minuten voor serveren uit de koelkast. Leg op iedere panna cotta een stuk haring. Schep je uienroom in een spuitzak en spuit hiermee een mooie toef room net naast de haring. Garneer eventueel met een eetbaar bloemetje en serveer.

Panna cotta van rode biet met haring_2

Met dank aan De Jouster Toer voor dit recept.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)