Review Eibertje Kiest…

Sta jij ook wel eens voor het schap in de supermarkt met de vraag ‘welk product moet ik nou kiezen?’. Nou, ik wel. De laatste jaren nog veel bewuster dan vroeger. Want sinds ik een kind heb, ben ik me nog kritischer gaan afvragen welke voedingsproducten nou echt gezond zijn. …

Sta jij ook wel eens voor het schap in de supermarkt met de vraag ‘welk product moet ik nou kiezen?’. Nou, ik wel. De laatste jaren nog veel bewuster dan vroeger. Want sinds ik een kind heb, ben ik me nog kritischer gaan afvragen welke voedingsproducten nou echt gezond zijn. En dat is niet altijd even makkelijk. De een schreeuwt ‘nu met 20% minder suiker’, de ander zegt ‘geen kunstmatige stoffen toegevoegd’ en dan heb je ook nog de verpakkingen met het ‘bewuste keuze’ logo. De grote vraag is daarbij: als ik niet precies weet wat er in een product zit, hoe kan ik dan weten of het echt een bewuste keuze is?

Eibertje Kiest: de hulp bij het maken van een echte bewuste keuze

En toen kwam Eibertje. Zij heeft een boek geschreven waarin op een hele heldere en visuele manier bijna 500 producten uit de supermarkt zijn beoordeeld op voedingswaarde, ingredienten en samenstelling. Ze legt je ook uit hoe je etiketten moet lezen, brengt licht in de duisternis over de E-nummers en laat vooral heel duidelijk zien welke varianten van een product je beter wel en beter niet kunt kiezen. En vooral dat laatste vind ik een verademing. Eibertje zegt namelijk niet dat je geen cola mag drinken, maar maakt inzichtelijk welke cola je beter wel kunt drinken. Door te ontleden hoeveel suikers, kcal en vet er in een bepaalde variant zit. Dat geldt ook voor pindakaas soorten, crackers, chips, frisdranken, zuiveldranken, kaas, ontbijtgranen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Goed gefotografeerd en kort en krachtig omschreven.

Eibertje Kiest2

Hoe lees je nou een etiket?

Vooral het hoofdstuk over lezen van etiketten vond ik een openbaring. Want wist je dat als een fabrikant iets ‘uit’ een product haalt zoals bijvoorbeeld suiker, er altijd wel weer iets voor in de plaats komt wat ze niet communiceren? En dat de meest schreeuwende teksten op een verpakking vaak de meest onbelangrijke dingen in een product zijn? En fabrikanten zijn verplicht om alle ingredienten te vermelden, maar ze zetten er niet altijd percentages achter. Zo kan een product bijvoorbeeld maar liefst 40% suiker bevatten, maar als dat percentage er niet achter staat dan zul je het nooit weten. Behalve als je weet hoe je zo’n etiket moet lezen, dan kom je er zelf altijd achter. En laat je ook niet verleiden door mooie plaatjes van fruit op een verpakking. Zo haalt Eibertje een voorbeeld aan van een pakje drinken met een grote rode aardbei op de verpakking. In werkelijkheid zat er dat product maar 0,6% aardbei, aangevuld met aroma.

Eibertje Kiest1

Visuele vergelijking

Zoals gezegd laat Eibertje heel visueel zien wat nou de beste keuzes zijn binnen tientallen productgroepen. Na het lezen van haar boek doe ik heel anders mijn boodschappen. Ik heb inmiddels al bewust gekozen voor andere merken. Door slimmer te kiezen zou het dus moeten zijn dat ik minder suikers, vet en rommel binnen krijg. Wat dit voor effect zal hebben op mijn gezondheid en lichaamsgewicht door de calorieën die ik nu bespaar, is nog wat lastig om te zeggen. Maar het begin is er!

Eibertje Kiest4

Francesca’s eindoordeel

Ik was zeer positief verrast door Eibertje Kiest. Ik ben niet een enorme boekenlezer en vond daardoor haar visuele opzet erg prettig. Het is een naslagwerk wat ik in de woonkamer laat liggen en af en toe weer eens doorblader. En de hoofdstukken over het lezen van etiketten en e-nummers heb ik letterlijk verslonden. Als je bewust en slim bezig wilt zijn met je voedingspatroon dan is Eibertje Kiest echt een aanrader!

En last but not least, wedden dat je gaat schrikken als je ziet hoeveel suikerkl0ntjes er in deze drankjes zitten?

Eibertje Kiest3

Meer informatie over Eibertje Kiest vind je op haar website. Daar vind je ook de adressen waar het boek te koop is.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)