Review Fifteen Amsterdam

In al die jaren dat ik zo graag buiten de deur eet, ben ik nog nooit bij Fifteen Amsterdam wezen eten. Best gek, want het stond altijd hoog op mijn verlanglijst. Een diner heb ik nu van mijn bucket list mogen afstrepen, want onlangs ben ik er met The Mr. …

In al die jaren dat ik zo graag buiten de deur eet, ben ik nog nooit bij Fifteen Amsterdam wezen eten. Best gek, want het stond altijd hoog op mijn verlanglijst. Een diner heb ik nu van mijn bucket list mogen afstrepen, want onlangs ben ik er met The Mr. gaan eten. Op mijn 2-jarige blogverjaardag, dat zijn nog eens goede verjaardagen.

Fifteen: sociaal restaurant van Jamie Oliver

Waarschijnlijk weten jullie het wel, maar ik leg het toch nog maar een keer uit. Fifteen Amsterdam is voortgekomen uit het Londense Fifteen project van Jamie Oliver. Een restaurant waarbij jongeren die voor grote uitdagingen hebben gestaan de kans krijgen om het koksvak te leren en zo hun leven een nieuwe wending kunnen geven. Fantastisch project en daar ben ik helemaal fan van. Het restaurant in Amsterdam is in 2004 geopend en heeft sinds die tijd ieder jaar 15 nieuwe jongeren in de keuken die er alles aan doen om deze kans positief te benutten.

Review_Fifteen Amsterdam_3

Fifteen biedt de jongeren een opleiding aan tot kok (mbo diploma niveau 2) met veel ruimte voor extra persoonlijke aandacht. De opleiding is zo ingericht dat ze ook unieke productkennis opdoen. Zo gaan ze bijvoorbeeld ieder jaar naar boederij Lindenhoff in Baambrugge waar ze twee dagen meewerken op het land en in de stallen.

Dit jaar bestaat Fifteen Amsterdam dus 10 jaar en dat gaat gepaard met een aantal nieuwe ontwikkelingen. Zo is er een nieuwe chef-kok, John Gebuis, een vernieuwde menukaart met lokale en duurzame producten en heeft het restaurant een nieuw logo, nieuwe huisstijl en website. Wij mochten van dit alles proeven.

Intieme sfeer in een groot pakhuis

Fifteen is gelegen aan het IJ in Amsterdam. In een groots pakhuis met veel aandacht voor de inrichting en sfeer. Je kunt er pal naast parkeren in een parkeergarage en dat maakt het makkelijk bereikbaar. Het restaurant biedt plaats aan 200 gasten, maar het is ze toch gelukt om de sfeer gezellig te houden. De graffiti wanden zijn een leuk detail en passen helemaal bij het restaurant. De open keuken heeft een prominente plek in het restaurant. Wij vonden de sfeer ontspannen en voelden ons gelijk thuis.

Review_Fifteen Amsterdam_2

Het sprookje van Zwaan en meneer Pon

Alhoewel onze avond niet vlekkeloos verliep, maakten Zwaan (onze gastvrouw) en de mooie verhalen van Jop (onze gastheer) over de wijnen van meneer Pon een hoop goed. Bij binnenkomst voelden we dat de sfeer wat chaotisch was. Wellicht te weinig wensen voor de bezetting van die avond. We moesten even wachten en kregen daarna onze bestelde glazen prosecco. Waarvan 1 ijskoud en 1 warm, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Zwaan lost het gelijk op en daarna is het tijd om te proosten.

Review_Fifteen Amsterdam_4

De menukaart van Fifteen is compact, maar biedt voldoende keuze. Alle gerechten (waarin de signatuur van Jamie goed terug te vinden is) zijn van lokale en duurzame ingredienten die veelal bij De Lindenhoff vandaan komen. Dat doet mij gelijk goed. Er zijn voorgerechten in de prijscategorie van € 12 tot € 15, tussengerechten van € 10 tot € 13, hoofdgerechten van € 19 tot € 26 en desserts van € 9 en € 10. Je kunt ook kiezen voor een 3- of 4-gangen menu (€ 39 en € 45) en eventueel een bijpassend wijnarrangement (€ 19,50 en € 24,50).

Eet met ons mee

Onze culinaire ontdekkingstocht begon met een amuse om de ‘smaakpapillen te openen’; een oester met witte chocolade. Niet alleen openden mijn smaakpapillen, ze ontploften ook bijna en ik heb het voor de helft laten staan. The Mr. had er een stuk minder moeite mee dus laten we het erop houden dat het niet mijn smaak was.

Review_Fifteen Amsterdam_5

Ons voorgerecht was een prachtig mooi gerechtje van steak tartaar van Baambrugs-Gascogne rund met gegaarde eidooier en zuurdesem krokant. Hier dronken we een Lirac Chapelle de Maillac uit 2012 bij. Mijn smaakpapillen waren gelijk weer gelukkig.

Review_Fifteen Amsterdam_6

Als hoofd kregen we de Noordzee rogvleugel met bloemkool, zeekraal en notenboter geserveerd met een glas Salentein Chardonnay van meneer Pon (en zo is het sprookje weer rond). Het gerechtje was puur en smakelijk. Maar niet memorabel en ook wat vet, waardoor we het gevoel kregen dat we niet het beste van de kaart hadden geproefd.

Review_Fifteen Amsterdam_7

Dan bestellen we dus gewoon nog een gerechtje, zo zijn wij. Gelukkig maar, want toen kwam de topper van de avond. De gebakken coquille met artisjokken, meiknol, groene asperge en Hollandse kropsla liet ons even zweven. The Mr. at met een gelukzalige glimlach en ook ik was volledig in mijn element.

Review_Fifteen Amsterdam_8

Het desssert was een trifle van rabarber met vanille, custard, aardbeien, koekkruim, room en kaneel. Een lekker dessert, maar niet heel spectaculair. Vooral niet qua presentatie. Nou ben ik wellicht wat verwend, maar een dergelijke trifle maak ik thuis ook heel makkelijk. In een restaurant verwacht ik dan net iets meer. De muscat als dessertwijn was er ongelukkig bij gekozen, maakte het geheel veel te zoet.

Review_Fifteen Amsterdam_9

We eindigden met een geweldige espresso en mijmerden nog een beetje na. Overall hebben we een heerlijke avond gehad met top bediening. De schoonheidsfoutjes vergeven we, want er zijn avonden dat dit kan gebeuren. Als het maar goed wordt opgepakt en dan vinden wij het allang best. Het eten was goed bereid, met pure ingredienten en aandacht. Daar is niets op aan te merken. Alleen niet altijd onze smaak (ik hoef echt nooit meer iets met oester en witte chocolade) of wat ons betreft restaurant waardig (zoals de trifle). Maar dat is geen reden om niet te gaan, want Fifteen is een ontzettend leuke plek om te gaan eten en dan komt ie bij ons op de blog 🙂

Fifteen Amsterdam
Jollemanhof 9
1019 GW Amsterdam
020 – 509 50 15
info@fifteen.nl
website

Bron foto interieur: Mimoa / Bron foto Jamie: Fifteen

Voor deze review zijn we uitgenodigd door Fifteen,
onze eerlijke mening over het bezoek vind je in deze blog.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)