Review: Ik bakte pizza’s in de Pizzaiolo van Sage

Echte houtovenpizza’s bakken in je eigen huis, ik dacht niet dat het kon. Behalve als je een houtoven in je keuken metselt, de Mr. ziet me al aankomen. Dus wij bakten altijd pizza’s in de oven en da’s prima, maar toch anders. Op de barbecue kan natuurlijk ook, maar dan …

Echte houtovenpizza’s bakken in je eigen huis, ik dacht niet dat het kon. Behalve als je een houtoven in je keuken metselt, de Mr. ziet me al aankomen. Dus wij bakten altijd pizza’s in de oven en da’s prima, maar toch anders. Op de barbecue kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig. Ook prima, maar dat plan je dan echt in.

Tot ik onlangs een mailtje kreeg met de vraag of ik de nieuwe Smart Oven Pizzaiolo van Sage Appliances wilde testen. Eerst was ik nog een beetje sceptisch, want dat zou betekenen dat ik weer een extra apparaat in mijn keuken zou krijgen. En ik verwachte een joekel. Maar de belofte dat ik met de Pizzaiolo binnen 2 minuten een authentieke Napolitaanse pizza kon bakken, net als in een houtgestookte oven, trok me over de streep.

Dit moest ik testen, dus ik zei ja. Een week later arriveerde er een grote doos (goed om vooraf te weten: ik heb de Pizzaiolo gekregen, maar de review is gebaseerd op mijn eigen mening) en in de tussentijd had ik me vast verdiept in het maken van pizzadeeg én stond er een online demonstratie ingepland zodat ik meer over het apparaat kon leren.

Eerste wat me opviel bij het uitpakken was dat de Pizzaiolo helemaal niet zo groot is en ook nog goed te tillen. Het roestvrijstalen design is echt prachtig. Zo mooi zelfs dat wij ‘m bovenop onze oventoren hebben geplaatst waar ‘ie mag pronken tot het volgende gebruik. De mooie, afgeronde hoeken geven ook direct het gevoel van een pizza-oven.

Vandaag ga ik jullie alles vertellen over mijn ervaringen met de Pizzaiolo na het bakken van inmiddels twintig pizza’s. Ik vertel hoe ‘ie technisch in elkaar zit, wat je allemaal krijgt bij aanschaf, maar vooral hoe je er een Napolitaanse pizza in bakt met de karakteristieke korst zoals ‘ie het allerlekkerste is. En dat is ‘ie, geloof me. Ik eindig mijn review met het briljante recept voor pizzadeeg wat ik heb ontdekt.

Hoe zit de Pizzaiolo van Sage technisch in elkaar?

Eerst deze vraag maar eens beantwoorden, want daar zijn jullie vast benieuwd naar. Een steenoven levert normaal drie soorten warmten: geleidingswarmte, stralinswarmte en convectiewarmte. Sage Appliances heeft er 4 jaar over gedaan, in samenwerking met internationale ‘pizzaioli’, om met hun innovatieve Element iQ™-systeem de ideale omstandigheden voor verschillende pizzastijlen na te bootsen. Het systeem stuurt het vermogen naar de plek waar het nodig is, waardoor je dus zelfs een Napolitaanse pizza kunt bakken waarvoor een temperatuur van 400 °C. nodig is. En dat alles in een vrijstaande, elektrische oven die ook nog eens binnen in je keuken staat (of dat niet gaat stinken beantwoord ik later in deze review). En naast een Napolitaanse pizza kan ook de ideale bakomgeving voor andere soorten pizza’s worden gereproduceerd: New York-stijl, panpizza, dun en knapperig of zelfs het bakken diepvriespizza.

Maar heel eerlijk, ik heb tot op heden alleen nog maar Napolitaanse pizza’s gebakken (veel ook trouwens haha), want jongens die zijn zo waanzinnig lekker! Je wilt nooit meer anders, en het is zo makkelijk om te maken. Maar goed, ik loop nu vooruit op mijn eigen review.

Eerst laat ik je even een plaatje zien van de doorsnede van de oven die ik van Sage heb geleend, want ik kan het namelijk zelf niet beter uitleggen. En als je meer wilt lezen over de techniek erachter, kan dat hier.

Wat kost de Smart Oven Pizzaiolo en wat krijg je ervoor?

De adviesprijs voor de Pizzaiolo van Sage Appliances is € 799,99 en daarvoor krijg je de vrijstaande pizzaoven met een aantal accessoires. Zoals de pizzasteen, pizzaschep, een diepe pan voor panpizza’s (of focaccia had ik bedacht, moet ik nog uitproberen) en een opzetmagneet met manuele functies waarmee je kunt spelen met temperatuur en tijden voor als je afgestudeerd pizzabakker wilt worden. Een uitgebreide handleiding zit er uiteraard ook bij.

Met alles wat je in de doos vindt, kun je gelijk aan de slag. Moet je alleen wel nog even je pizzadeeg laten rijzen natuurlijk ;-).

Of ‘ie aan de prijs is, vraag je je wellicht af? Ik kan me voorstellen dat je dat denkt, maar de prijs-kwaliteitverhouding klopt hier helemaal. Dit apparaat zit technisch en qua design en gebruik zo goed in elkaar dat ik het er aan uit zou geven. Zeker als je een groot pizzafan bent, dan wil je nooit meer anders.

Zo bak je een Napolitaanse pizza erin

We hebben alle techniek en specificaties wel gehad nu, dus het is tijd om een pizza te bakken. Belangrijk is dat je eerst je pizzadeeg maakt. Echt, doe dat, want dat maakt de bodem honderd keer lekkerder. Helemaal onderaan heb ik het recept opgenomen wat ik van Sage Appliances heb gekregen en nog iets heb aangepast. Waanzinnig, ook hiervan wil ik nooit meer anders. Tenminste, dat denk ik nu. Kan nog veranderen ;-).

Maar goed, stap 1 is dus dat je je pizzadeeg maakt. Vervolgens warm je je Smart Oven Pizzaiolo voor op de houtovenstand. Hier is ‘ie ongeveer 15 – 20 minuten mee bezig. Dus dat kun je mooi doen terwijl de bolletjes pizzadeeg bezig zijn met hun tweede rijs. En in de tussentijd zet je vast bakjes met bloem, semolina, pizzasaus en stukjes buffelmozzarella neer. En vergeet de verse basilicum niet.

Over de semolina (griesmeel bloem), die is essentieel. Voor het ‘uitrollen’ van het pizzadeeg (wat je gewoon met je handen doet trouwens), maar ook om je pizzaschep mee te bestrooien, het zorgt ervoor dat het pizzadeeg niet blijft plakken en dat je het makkelijk in de oven kunt schuiven. Dus koop een zak en zet deze in de voorraadkast. Je vindt semolino in iedere Turkse winkel of toko en in de supermarkt kun je ‘m onder andere kopen van het merk De Cecco. Oh, en als je dan toch daar bent, neem ook een paar blikken pizzasaus van Mutti mee. Die is top! Zelf maken kan natuurlijk ook.

Zo maak je een Napolitaanse pizza:

1. Strooi wat bloem en semolina op je werkvlak.

2. Leg hier een bol pizzadeeg op en bestrooi licht met semolina.

3. Duw de randen rondom iets naar buiten met je vingers en maak het pizzadeeg vervolgens platter door de pizza rond te draaien met vlakke handen op je werkvlak. Je hebt geen deegroller nodig, je handen zijn voldoende.

4. Bestrooi de pizzaschep met semolina en leg de pizzabodem erop. Schuif even voorzichtig rond zodat je zeker weet dat ‘ie niet gaat plakken.

5. Bestrijk de bodem met pizzasaus en beleg daarna met stukjes mozzarella en wat blaadjes basilicum. Tip: beleg de pizza niet te dik, een Napolitaanse pizza is subtiel van smaak.

6. Open de klep van de Pizzaiolo en schuif de pizza op de pizzasteen met de schep. Sluit het deksel en druk op de linker timerknop. Deze staat al vooringesteld op 2 minuten en gaat nu aflopen.

7. Na 2 minuten piept ‘ie en pak jij je schep weer. Haal de pizza eruit en schuif ‘m op een plank om in punten te snijden met een pizzasnijder. Of knip ‘m gewoon met een keukenschaar, dat mag gewoon in Italië. Dus dat mag jij ook als je een Pizzaiolo in je keuken hebt staan ;-).

Nou, that’s it! In 5 minuten kun je een pizza hebben gebakken. Het is geweldig om te doen en het allerbelangrijkste is dat de pizza’s geniaal lekker zijn. Maar echt ook. Ik ben groot fan geworden van de Pizzaiolo.

Oh, nog even goed om te weten. Soms blijft er wat semolina achter op de pizzasteen en dat kan ontvlammen bij deze hoge temperatuur. Je ziet dan een vlammetje verschijnen in de oven. Dat kan geen kwaad en dooft snel.

Gaat je huis ruiken naar een pizzarestaurant?

Ja ja, dat willen jullie ook vast weten! Het antwoord daarop is nee, dat valt reuze mee! Er gaat zeker een soort rook, of eigenlijk meer damp, uit de Smart Oven Pizzaiolo komen als je een pizza aan het bakken bent door de enorme hitte, maar dat stinkt niet. Wij zetten wel altijd een raampje open voor het idee, maar de geur is ook snel weer weg na het bakken.

Veiligheid en schoonmaken

Wat ik heel belangrijk vond om te weten is of de Smart Oven Pizzaiolo erg warm zou worden aan de buitenkant, in verband met de kinderen en ook mijn eigen veiligheid. Ik kan nog weleens klunzig zijn en mezelf verbranden aan ovens. Maar het goede nieuws is dat ‘ie aan de buitenkant absoluut niet heet wordt. Je voelt dat ‘ie warmer wordt, maar je kunt ‘m gewoon aanraken. Wat heel fijn is.

Na het gebruik laat je de Pizzaiolo helemaal afkoelen en daarna kun je de pizzasteen eruit halen die je even met een doekje afneemt of schoon borstelt. Leg ‘m niet in het water, want daar kan de steen niet tegen. Als je nog wat semolina in de oven tegenkomt dan borstel je dat er even uit. Of gebruik een doekje. De pizzaschep was je even af en daarna is ‘ie weer klaar voor gebruik.

Last but not least: het pizzadeeg recept

Ik kan deze review natuurlijk niet afsluiten zonder het recept voor het geniale pizzadeeg, die vind je hier!

Tot zover mijn review van de Smart Oven Pizzaiolo van Sage Appliances. Wat een ding, ik ben er zo blij mee! Iemand zei tegen me dat ik na het eerste gebruik voor altijd verpest zou zijn en ze had gelijk. Ik wil nooit meer andere pizza’s eten. Als je nog vragen hebt na het lezen van mijn review, laat dan hieronder een reactie achter en dan kom ik erop terug. En in het nieuwe jaar zal ik eens wat bijzondere pizzarecepten ermee maken ermee en die ook online zetten voor jullie!

Bewaar deze review op Pinterest!

Wil je deze review opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

4. Zelf pizza maken doe ik graag. Laatst heb ik de nieuwe Smart Oven Pizzaiolo van Sage Appliances gestest. Eerst was ik nog een beetje sceptisch, want weer een extra apparaat in mijn keuken Maar de belofte dat ik met de Pizzaiolo binnen 2 minuten een authentieke Napolitaanse pizza kon bakken, net als in een houtgestookte oven, trok me over de streep. Gebruik mijn recept om zelf pizzadeeg te maken. Lees het lekkerste pizzadeeg recept op mijn website Francesca Kookt

Tekst: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Voor deze review heb ik een Smart Oven Pizzaiolo gekregen van Sage Appliances. Maar alles wat je in dit artikel leest is mijn eigen eerlijke mening. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)