Review KitchenAid Artisan Mixer

Ik ben jaren op zoek geweest naar de ideale keukenmachine voor thuis. In die zoektocht had ik een belangrijke eis, de machine mocht namelijk niet te veel plaats innemen op mijn aanrecht. Daar ben ik lastig in, want eigenlijk hou ik niet zo van apparaten op mijn aanrecht. Dus het …

Ik ben jaren op zoek geweest naar de ideale keukenmachine voor thuis. In die zoektocht had ik een belangrijke eis, de machine mocht namelijk niet te veel plaats innemen op mijn aanrecht. Daar ben ik lastig in, want eigenlijk hou ik niet zo van apparaten op mijn aanrecht. Dus het liefste wilde ik één apparaat waar ik alles mee kon doen. Vaak moet je dan alleen concessies doen en dat wilde ik ook weer niet. Want als het apparaat fungeert als een krachtige mixer kun je ‘m vervolgens niet gebruiken als foodprocessor en andersom. Het oog wil daarnaast ook wat, in mijn geval wel. Ik ben trots op mijn prachtige keuken en als ik er een apparaat zichtbaar in plaats wil ik er wel van kunnen genieten.

Na het testen van diverse keukenmachines kwam ik weer in contact met KitchenAid. Nou ben ik lichtelijk bevooroordeeld, want al mijn inbouw keukenapparatuur is van hen en daar ben ik zeer tevreden over. We raakten in gesprek over de foodprocessor als keukenmachine, maar daar kun je niet in mixen en kneden. Die viel dus af voor me. Het liefste wilde ik hun welbekende mixer, maar ik dacht dat je daar alleen mee kon mengen, kloppen en kneden. Toen ik ontdekte dat je er nog veel meer mee kunt doen ging er een wereld voor me open en ik besloot het apparaat uit te proberen.

Inmiddels staat de KitchenAid Artisan Mixer al bijna 5 maanden op mijn aanrecht (in de prachtige kleur keizerrood) en ik ben er razend enthousiast over. Hij werkt perfect voor al mijn baksels, maar door de accessoires die je kunt bevestigen voorop het apparaat kun je er nog veel meer mee. Denk aan hakken, raspen, pasta en ijs maken, malen van gehakt en nog veel meer.

Op dit moment ben ik diverse accessoires aan het testen (mede door al jullie vragen die ik heb ontvangen op Facebook en Instagram, dank daarvoor!) en daar ga ik de komende maanden meer over vertellen hier. Maar vandaag trap ik af met de review van de KitchenAid Artisan Mixer zelf, oftewel de standaardversie die je kunt aanschaffen. Waar weinig ‘standaard’ aan is trouwens, maar daarover later meer. Met als doel om jullie er uitgebreid over te informeren zodat je weloverwogen een besluit kunt nemen als je overweegt om deze aan te schaffen. Het is namelijk een flinke uitgave (dat realiseer ik me goed) en dan wil je zeker weten dat je de juiste beslissing neemt.

KitchenAid Artisan Mixer, de basis

De meest bekende Artisan Mixer is uitgevoerd met een 4,8 liter roestvrijstalen kom en die is verkrijgbaar in 2 versies:

KitchenAid Original Artisan Mixer vanaf € € 649,-, wordt standaard geleverd met:

  • Roestvrijstalen mengkom van 4,8 liter
  • Platte menghaak
  • Kneedhaak
  • Draadgarde
  • Daarnaast heb je keuze uit 4 verschillende kleuren

KitchenAid Elegance Artisan Mixer vanaf € 699,-, wordt standaard geleverd met:

  • Roestvrijstalen mengkom van 4,8 liter
  • Roestvrijstalen mengkom van 3 liter
  • Platte menghaak
  • Platte menghaak met siliconen rand (flexiklopper)
  • Kneedhaak
  • Draadgarde
  • Schenkschild
  • Daarnaast heb je keuze uit 23 verschillende kleuren

Ik heb zelf de Original-uitvoering, maar kwam er later achter dat je voor ‘slechts’ 50 euro meer dus veel extra accessoires krijgt. Ik zou daar persoonlijk zelf altijd voor gaan. Later in de review zal ik nog meer uitleggen over de functie van de accessoires.

Ook is er een Mini Mixer verkrijgbaar met een 3,3 liter roestvrijstalenkom met een prijs vanaf € 599,-. Handig voor als je minder plek hebt op je aanrecht. Voor het echte zware werk hebben ze ook nog een 4,8 liter Heavy Duty (vanaf € 779,-) en zelfs een 6,9 liter Professional-uitvoering (vanaf € 1.149,-) in de collectie. Maar dan moet je serieus willen bakken! Zowel de Mini Mixer als de Heavy Duty en Professional laat ik in mijn review buiten beschouwing.

Wat komt er uit de doos?

De Artisan Mixer is volledig vervaardigd uit gegoten metaal (leuk weetje: de bevestiging wordt allemaal nog steeds met de hand in Amerika gedaan). Aan de voorkant zit het aansluitpunt waar de diverse accessoires aan kunnen worden bevestigd om de mixer om te toveren in een keukenmachine. Dit zijn dus niet de standaard accessoires zoals de deeghaak bijvoorbeeld, de keukenmachine accessoires kun je additioneel aanschaffen.

Dit zijn de standaard accessoires die uit de doos komen als je de Elegance-uitvoering hebt aangeschaft:

  • De roestvrijstalen mengkom van 4,8 liter kan tot 1 kg bloem of 12 eiwitten in één keer verwerken. De kom kan in de vaatwasser, maar in de praktijk vind ik het net zo makkelijk om ‘m even af te wassen onder de kraan. Ook vanwege de ruimte die de kom inneemt in de vaatwasser. Erg fijn vind ik de handgreep en dat je ‘m makkelijk in het apparaat kunt klikken.
  • De roestvrijstalen mengkom van 3 liter is enorm makkelijk als extra kom. Bijvoorbeeld als je een beslag maakt en daarnaast ook nog eiwitten moet kloppen. Dan hoef je tussentijds niet alles eruit te scheppen en de boel om te spoelen.
  • De platte menghaak gebruik je voor zware mengsels zoals cakebeslag en aardappelpuree. Deze spoel je na gebruik gemakkelijk af onder de kraan, maar is ook vaatwasbestendig.

  • De flexiklopper is een platte menghaak met een siliconen rand die langs de wanden schraapt zodat er niets achterblijft. Zo kun je blijven mengen zonder dat je het apparaat tussentijds stop hoeft te zetten om met een spatel de wanden schoon te schrapen.
  • De kneedhaak gebruik je voor alle soorten deeg en deze is ook vaatwasbestendig.
  • En met de draadgarde klop je eieren, eiwitten, slagroom en mayonaise luchtig op. Deze bestaat uit rvs-draden en een aluminiumkop en is niet vaastwasbestendig.

  • Als laatste het schenkschild dat ik nu niet heb, maar heel snel ga aanschaffen nadat ik ‘m bij iemand anders heb uitgeprobeerd. Deze klik je op de kom en is transparant. Het gaat spatten tegen (maar ook het stuiven van poedersuiker bijvoorbeeld!) en heeft een opening waar je ingrediënten door kunt gieten terwijl de machine draait. Hartstikke handig in gebruik. Kan trouwens niet in de vaatwasser, maar heb je zo afgewassen.

Het bevestigen van de klopper, haak en garde gaat heel gemakkelijk. Eerst klap je de kop omhoog met het hendeltje en door te draaien bevestig je of haal je het element los.

Hoe krachtig is de mixer?

Die is serieus krachtig. Het planetaire kneedsysteem (zoals ze dat zo mooi noemen) duwt de ingrediënten voortdurend naar het midden van de kom. Dat was ook een van de vragen die ik kreeg op mijn social media-kanalen, of ingrediënten niet ‘aan de wand blijven hangen’ dus. Absoluut niet, ik sta er iedere keer weer versteld van. En met de 10 snelheden kun je zowel snel als nauwkeurig mengen. Of de snelheid mooi op laten lopen, wat soms nodig kan zijn.

De mixer met een vermogen van 300 watt is heel robuust, mag ook wel met het gewicht van 10 kg, en dat zorgt ervoor dat hij niet gaat ‘dansen’ op het aanrecht bij zwaar werk. Heb ik ook weleens gehad bij het testen van een keukenmachine, ik kon het apparaat (van een ander merk) nog net opvangen voordat het van het aanrecht viel…

Wat doe ik er allemaal mee?

Nou, wat niet eigenlijk. Er is nu geen deeg meer wat ik met de hand kneed…en dat deed ik echt veel in het verleden. Terwijl de mixer aan het kneden is ruim ik de boel even snel op en dat scheelt veel tijd.

Verder gaat ieder beslag erin en wat denk je van eiwitten kloppen? Ze zijn tegenwoordig allemaal perfect stijfgeklopt. Maar ook even snel een saus opkloppen bijvoorbeeld, gaat super. In principe kun je alles wat je wilt mengen, roeren, kloppen of kneden erin doen.

Zoals gezegd gebruik ik ‘m dus ook heel veel als keukenmachine. Vooral de foodprocessor is favoriet! Kijk hier maar eens voor een overzicht van alle accessoires. Binnenkort ga ik aan de slag met het zelf maken van verse pasta en ravioli, ben heel benieuwd! Daar gaan jullie uiteraard meer over lezen, inclusief een recept 🙂

Conclusie

Tja, het is al wel duidelijk dat ik enthousiast ben over de Kitchen Artisan Mixer. Voor bak- en kookfanaten is het een geweldig apparaat dat iedere euro waard is. Ik begrijp dat je ervoor moet sparen, maar als ‘ie dan in je keuken staat weet je waarom je dat hebt gedaan. KitchenAid biedt trouwens standaard 5 jaar garantie op alle mixers, dat biedt een extra stukje zekerheid waar je op kunt vertrouwen. En hou ook goed de aanbiedingen in de gaten van (online) kookwinkels, ik zie regelmatig hele mooie aanbiedingen voorbij komen van de mixers.

De KitchenAid Artisan Mixer heb ik cadeau gekregen van KitchenAid. Pas na uitvoerig testen en mijn positieve bevindingen heb ik deze review voor jullie geschreven. Als ik niet enthousiast was geweest had ik de mixer namelijk teruggeven, zoals ik bij testen van andere apparaten heb gedaan.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer