Review Lodge grillpan

Grillen is een enorm lekkere en gezonde manier van koken, omdat je zonder of met weinig olie de lekkerste gerechten kunt klaarmaken. Waarom deed ik dit ook alweer niet vaker? Oh ja, omdat mijn oude (goedkope) exemplaar een tijdje terug is overleden en ik nooit een nieuwe goede grillpan heb …

Grillen is een enorm lekkere en gezonde manier van koken, omdat je zonder of met weinig olie de lekkerste gerechten kunt klaarmaken. Waarom deed ik dit ook alweer niet vaker? Oh ja, omdat mijn oude (goedkope) exemplaar een tijdje terug is overleden en ik nooit een nieuwe goede grillpan heb gekocht. Dus toen ik van Francesca een professionele gietijzeren Lodge grillpan van Kookpunt mocht uitproberen was ik helemaal in mijn nopjes! Ik testte de Lodge Pro-Logic 30,5 cm grillpan de afgelopen weken uitgebreid en vandaag vertel ik je wat ik ervan vind.

Stoer en onverwoestbaar

SONY DSC

Allereerst moet ik zeggen dat ik deze grillpan echt een plaatje vind om te zien en wat is ie heerlijk groot! Superhandig, want dan kan ik bijvoorbeeld groente en vlees of vis tegelijkertijd grillen. Gelukkig heb ik een grote wokbrander, dus het verhitten van de pan is geen probleem. Tegelijkertijd andere pannen op het vuur hebben wordt wel een beetje lastig, daar is mijn fornuis net iets te klein voor. Mocht je dus zelf overwegen om een grillpan aan te schaffen en heb je weinig ruimte? De grillpannen van Lodge zijn er ook in 26 en 27 centimeter doorsnede.

SONY DSC

De pan is gemaakt van gietijzer en dat vereist wel een speciale behandeling. Volgens de instructies die werden meegeleverd moet ik de pan eerst met een laagje olie rustig verwarmen, weer laten afkoelen en de olie afgieten, voordat de pan klaar is voor gebruik. Dit heb ik dan ook braaf gedaan en toen kon ik mijn nieuwe aanwinst eindelijk uitproberen!

Wat kun je er allemaal op grillen?

SONY DSC

De mogelijkheden zijn eindeloos! Afgelopen week grilde ik een paar kipfilets voor een makkelijke doordeweekse maaltijd. Normaal vermijd ik kipfilet liever en kies ik voor de vettere kippendijtjes, maar omdat dit magerder is en alles wat gegrild is beter smaakt, gaf ik ze weer eens een kans. Dit viel zowel bij mij als bij mijn vriend érg goed in smaak. Volgens recept van Francesca serveerde ik de kipfilets met tomatensalsa en ik maakte er ovenaardappeltjes met rozemarijn en knoflook bij. De kip bleef heerlijk mals, had mooie grillstreepjes en plakte niet vast aan de pan. Zonder toevoeging van olie of boter maakt dat het een uiterst verantwoorde en heerlijke manier van koken.

SONY DSC

Ook voor het grillen van brood kun je deze grillpan perfect gebruiken. Ik sneed wat dikke plakken van een ciabatta af en in een paar minuutjes zijn ze perfect knapperig en hebben ze mooie grillstreepjes.

SONY DSC

Ik maakte er klassieke bruschetta’s met tomaat en basilicum van en die at ik als avondeten. Ja, zo doe ik dat soms als ik een avond alleen eet en daar geniet ik met volle teugen van.

SONY DSC

De ultieme test waaraan ik mijn Lodge grillpan heb onderworpen is het grillen van groenten. Ik had nog een aubergine, courgette en zoete puntpaprika in huis en grilde die samen met een in parten gesneden rode ui. Zonder de groenten eerst met olie te bestrijken ging het grillen prima, maar ik denk dat de aubergine van mij in de toekomst wel een likje olie krijgt. Dat ligt meer aan het hoge vochtgehalte van de aubergine dan aan de grillpan, die deed het perfect.

SONY DSC

Trouwens, gegrilde groenten kun je perfect aanmaken met het sap van een halve citroen, een scheut olijfolie, een geperst teentje knoflook en peper en zout. Even laten marineren en op kamertemperatuur serveren. Niet vervelend hoor!

SONY DSC

Schoonmaken met alleen water

Tot nu toe is mijn prachtige gietijzeren grillpan me erg goed bevallen, zelfs het schoonmaken ervan valt me gelukkig mee. Je mag bij het schoonmaken van deze pan namelijk geen zeep gebruiken, alleen water en een borstel. De pan mag helaas dus ook niet in de vaatwasser. Gelukkig gaat het schoonmaken zonder afwasmiddel eigenlijk hartstikke makkelijk. Het enige waar ik een klein beetje moeite mee had is dat het in mijn ogen niet heel erg hygiënisch is. Maar ik maak mezelf wijs dat als het er schoon uit ziet, het ook schoon is en alle bacteriën vast wel door verhitting om het leven komen. Voordat ik de pan weg zet smeer ik ‘m met een drupje olie in (om uitdroging te voorkomen) en is hij de volgende keer direct klaar voor gebruik.

SONY DSC

Conclusie

Een gietijzeren pan is echt een aanwinst in de keuken en je kunt er fijn mee koken. Grillen is mager en doordat de pan goed heet wordt gaat het ook lekker snel. Je moet ‘m alleen wel met een beetje liefde behandelen en altijd insmeren met olie, dan gaat de pan volgens Lodge een leven lang mee. Lodge grillpannen zijn op elke hittebron te gebruiken, zelfs op open vuur of in de oven.

De Lodge Pro-Logic vierkante grillpan van 30,5cm kost € 59,- en koop je bij Kookpunt.

Dit is een bijdrage van co-blogger Diantha.
Voor deze review hebben we een gratis grillpan van Kookpunt gekregen, dit heeft
echter geen invloed op de review en alles wat je hier leest is gebaseerd op onze eerlijke mening.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)