Review ‘t Vlasbloemeken Koewacht

In het zuidelijkste deel van Zeeuws-Vlaanderen, vlak tegen de Belgische grens aan ligt het Koewacht, van oudsher een vissersdorp. Een pittoresk plaatsje waar je via een kilometerslange kronkelweg met prachtig uitzicht naartoe rijdt. Tenminste, dat denk ik. Tijdens ons bezoek aan Koewacht is het namelijk noodweer en ik ben nog …

In het zuidelijkste deel van Zeeuws-Vlaanderen, vlak tegen de Belgische grens aan ligt het Koewacht, van oudsher een vissersdorp. Een pittoresk plaatsje waar je via een kilometerslange kronkelweg met prachtig uitzicht naartoe rijdt. Tenminste, dat denk ik. Tijdens ons bezoek aan Koewacht is het namelijk noodweer en ik ben nog nooit een taxichauffeur zo dankbaar geweest dat hij me strak voor de voordeur wil afzetten. Je wilt namelijk niet als een verzopen kat aan tafel bij een restaurant, en al helemaal niet als je een avond op sterrenniveau gaat dineren.

We zijn bij Restaurant ‘t Vlasbloemeken, op uitnodiging van de eigenaren Eric en Bianca van Bochove tijdens onze culinaire trip in Zeeuws-Vlaanderen. We gaan hier het 7-gangen Groupon menu ervaren en ik ben reuze benieuwd. Je hoort nog wel eens kritiek op restaurants die met Groupon samenwerken, maar daar heeft Bianca helemaal geen last van. Ze doen dit heel bewust om het aantrekkelijker te maken voor gasten. De weekenden zijn toch wel goed gevuld en door een menu aan te bieden met een scherpe prijs (vanaf € 89 voor 2 personen) wordt de drempel een stuk lager om ook doordeweeks eens bij een sterrenrestaurant te eten. Ik vind dat ieder restaurant dit voor zich moet bepalen en kan niet wachten om het 7-gangen menu te proeven.

Review_Vlasbloemeken_2

‘t Vlasbloemeken is bijna 10 jaar geleden opgericht. Sinds 2008 zijn ze lid van de Jeunes Restaurateur en in 2011 bekroond met 1 ster in de Michelingids. Die ze nog steeds met verve dragen. Er wordt gekookt met al het lekkers van zee, vee en veld. Niet zo gek op dit eiland, want wat een ruimte en mooie producten hebben ze hier. Eric ontfermt zich over de keuken en Bianca over de zwarte brigade. Die het flink begrepen hebben, want de service is bijzonder goed. Licht ingetogen, met plezier en veel respect richting de gast, maar ook naar elkaar. In Zeeuws-Vlaanderen weten ze nog hoe het hoort.

Na een glas champagne met bites en een geweldige amuse van bavarois van geit met basilicumcrème, radijs en gekarameliseerde haver in de lounge is het tijd om aan tafel te gaan. Ik loop langs het meest intrigerende groenten stilleven wat ik ooit heb gezien en wandel het intieme restaurant binnen. De kunst aan de muren valt me direct op. Die komt prachtig tot zijn recht in de serene ruimte. Stiekem ben ik ook nog even gaan kijken in de tuin. Daar vermaak je je wel bij mooi weer, ziet er zeer sfeervol uit.

Review_Vlasbloemeken_3

Bij het menu bestellen we een wijnarrangement van € 7,- per glas. Je kunt daarbij zelf aangeven als je een glas wilt overslaan of voldoende hebt gehad. Het voorgerecht begint gelijk goed met de zalm & gamba met komkommer en tomaat. Volledig in balans met een glas Sancerre en een heerlijke start.

Review_Vlasbloemeken_4

Dan volgt de knolselderij crèmesoep met Oosterschelde paling. De paling is fenomenaal, ik eet bijna ook het stokje van the Mr. op. We drinken er een Vermentino uit Sardegna bij die we ook doordrinken bij het volgende gerecht.

Review_Vlasbloemeken_5

De zeebaars met snijboon, zeekraal en prei is perfect bereid, alhoewel van mij het hoopje snijboon ‘on top’ wat verfijnder had gemogen.

Over de coquille & kalfswang met witlof, wortel en doperwt ben ik wat in verwarring. Het was zoveel op 1 bord. De coquille vocht om aandacht met de kalfswang. Alleen de coquille in combinatie met de wortel en doperwt is al een zalige combinatie. Ach, wellicht ben ik niet zo’n waaghals, want mijn tafelgenoot eet gretig zijn bord leeg. Onze sommelier schenkt er een glas Kreeftenwijn van Joseph Puig bij. We maken nog even een selfie tussendoor voor de peuter die bij oma thuis bijna naar bed gaat, dat hoort er tegenwoordig gewoon bij.

Review_Vlasbloemeken_6

Het hoofdgerecht, ik word er stil van. Boterzachte diamanthaas, perfect rosé gebakken. Met pompoen, paddenstoel, gort, sjalottenjus, een bitterbal en een glas Quinta das Tapias (mencía/tempranillo). Wat een gerecht!

Review_Vlasbloemeken_7

Bij het eerste dessert staat de braam in de hoofdrol, gecombineerd met een heerlijke vlierbloesem granita. Ik ben fan. Helaas krijg ik bij het tweede dessert wat déjà vu gevoelens. Wederom met rood fruit en dezelfde textuur van de mousse. Deze had van mij meer een contrast mogen zijn, maar dat is heel persoonlijk. Verder was de smaak zeer goed.

Review_Vlasbloemeken_8

We eindigen de avond met koffie en friandises en wachten rustig en voldaan op onze taxi. We hebben nog een leuk gesprek met Bianca die vertelt over hun leven en passie voor de zaak. Wat een bijzonder restaurant. Het klopt hier, niets is over the top. Dat verwacht je ook niet in Zeeuws-Vlaanderen, waar de mensen van nature nuchter zijn. Ze hebben een bijzonder goed menu gemaakt voor Groupon en de prijs is eigenlijk gewoon belachelijk laag. Woon je in de buurt, ga dan zeker een keer hier eten. Dat wordt een mooie kennismaking met dit fijne restaurant. Woon je nou niet in de buurt, maak er dan gewoon een weekendje van. Wij kunnen het je aanraden, het is genieten daar in Zeeuws-Vlaanderen!

Het gastronomische 7-gangen menu voor 2, 4 of 6 personen boek je rechtstreeks bij Groupon via deze link.

Restaurant ‘t Vlasbloemeken
Nieuwstraat 8
4576 AL Koewacht (NL)
T. +31 (0)114 – 36 19 14
E. info@vlasbloemeken.com

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)