Berberis bessen, ik had er nog nooit van gehoord. Dus toen ik aan het snuffelen was in het assortiment van de online biologische supermarkt Ecomarkt was dit een van de producten die ik selecteerde voor onze review. Voor degene die dat nog niet wisten, we reviewen eens in de 2 weken een product uit het assortiment van Ecomarkt. Erg leuk om te doen, want zo maken we kennis met bekende en minder bekende producten uit het biologische assortiment en die kennis kunnen we dan weer delen met jullie. En deze keer zijn dus de berberis bessen van Terrasana aan de beurt, voor jullie getest door co-blogger Sabrina!
Zure vitaminebommetjes
In de Afrikaanse Sahara is de oorsprong te vinden van de berberis bessen. Berberis is waarschijnlijk afgeleid van ‘Berber,’ naar de naam van de bewoners van de Sahara. In het Nederlands heet deze bes de zuurbes, maar ondanks de zurigheid zijn de bessen goed eetbaar en barsten van de vitaminen. Vooral vitamine C is rijkelijk aanwezig. Wist je dat deze vitamine van zichzelf ook al een zure smaak heeft? Niet voor niets zitten citrusvruchten ook boordevol vitamine C.
Tegenwoordig bevatten ons groente en fruit steeds minder vitamines en mineralen doordat de bodem waarop ze worden verbouwd en geteeld steeds meer verarmt. Een plant haalt zijn bouwstoffen uit de grond, maar wanneer de mens dag in, dag uit zeer intensief planten verbouwt, raakt de grond verarmd. De zuurbes lijdt niet onder dit fenomeen. De Sahara is wat landbouw betreft nog vrij ongerept, waardoor deze besjes net kleine vitaminebommetjes zijn.
Wat vond Sabrina ervan?
Vol verwachting heb ik uitgekeken naar mijn pakketje ‘raw food’. Mijn eerste review, spannend. Dit keer mag ik Berberis bes (zuurbes) voor jullie reviewen. Gelukkig helemaal in mijn straatje, biologisch en superfood.
De naam zegt het al, zuurbes. En ik kan je vertellen, de Berberis bes is zuur! Tja, zo enthousiast als ik ben, heb ik gelijk de pot met Berberis bessen open gemaakt en er eentje in mijn mond gestopt. Een beetje zurig maar voor de rest wel ok. Ik besluit ze de volgende ochtend te combineren met yoghurt als ontbijt.Â
Ik sta te trappelen om mijn kommetje yoghurt met Berberis bessen te proberen. Eerst laat ik de bessen wellen in warm water. Een half uurtje zodat ze lekker zacht zijn wanneer ik ze door de yoghurt schep. Samen met nog wat voedzame zadenmix en kokosrasp begin ik aan mijn Berberis avontuur. Ik word meteen met beide benen op de grond gezet. De eerste hap is ongelooflijk zuur. Dat was gisteravond toch anders. Ik heb iets zoets nodig en snel. Gelukkig is de redding nabij, mijn geliefde honing saves the day. Waardoor dit eerste Berberis avontuur tot een goed einde is gekomen.
Omdat de Berberis bes dus blijkbaar een kleine handleiding nodig heeft, heb ik voor iedereen die nog een Berberis bes maagd is (just like me) een aantal Berberis lessen op een rijtje gezet.
– Les 1: Berberis bessen zijn zuurder dan je denkt.
– Les 2: Je hebt maar een kleine hoeveelheid Berberis bessen nodig voor een smaakexplosie. Een halve eetlepel bessen laten wellen voor een kommetje yoghurt is meer dan voldoende.
– Les 3: Berberis bessen hebben een zoete tegenhanger nodig, zoals bijvoorbeeld honing.
Wanneer je deze lessen ter harte neemt dan is de zuurbes een heerlijke toevoeging aan de yoghurt of smoothie. Het is een zeer gezonde en goede bes voor mensen die van zoetzuur houden, waarbij de bes echt voor het zuurtje zorgt. Al met al is de Berberis bes het best te beschrijven als “een beetje vreemd maar wel lekker”.
Een pot Terrasana Berberis bessen van 170 gram kost € 9,95 en vind je in de webshop van Ecomarkt.
Voor deze review hebben we betaald gekregen, maar we plaatsen alleen eerlijke reviews met onze eigen mening.Dit is een co-creatie blog van Francesca en Sabrina.
Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.