Ovenschotel met gehakt en zoete aardappel

Het is een bijzondere dag vandaag. Want ik sta samen met mijn peuter in het AD in de rubriek Familieband. Nou heb ik het zelf nog niet gedrukt en al gezien, maar ik ga er maar van uit dat dat helemaal is goedgekomen op die persen vannacht. Tijdens het ontzettend …

Het is een bijzondere dag vandaag. Want ik sta samen met mijn peuter in het AD in de rubriek Familieband. Nou heb ik het zelf nog niet gedrukt en al gezien, maar ik ga er maar van uit dat dat helemaal is goedgekomen op die persen vannacht. Tijdens het ontzettend leuke interview kwamen we op het idee om vandaag dan ook echt een familierecept te posten. Komt goed uit, want het is natuurlijk Kleine Kokkies dag op woensdag! Daarom heb ik vandaag voor alle vaste en nieuwe bezoekers een heerlijk recept voor het hele gezin: de AD familiebakjes met gehakt en zoete aardappel.

AD familiebakjes met zoete aardappel en gehakt_2

Kleine Kokkies?

Hoe bouw je een culinair fundament bij jonge kinderen waar ze de rest van hun leven mee voort kunnen, met deze vraag in mijn achterhoofd begon ik vorig jaar met het ontwikkelen van Kleine Kokkies. Er is jammer genoeg niet 1 weg die daarbij naar Rome leidt, want ieder kind ontwikkelt zich op een eigen unieke manier en de smaakbeleving is daardoor per kind verschillend. Gelukkig maar, want anders zouden we allemaal hetzelfde eten. Maar dat maakt het voor ouders ook een stuk ingewikkelder. Ik maak dat aan mijn eigen keukentafel ook mee, want mijn peuter eet ook echt niet alles 😉

Nou ben ik geen voedingsdeskundige, diëtiste, biologisch expert of anderszins. Ik ben een goed nadenkende mama die toevallig best lekker kan koken en het allerbeste wil voor haar kind. En waar ik achter kwam is dat alle kinderen een grote gemeenschappelijke deler hebben en dat is dat ze graag zelf in de keuken aan de slag gaan, vanaf hele jonge leeftijd al. Ze zijn van nature nieuwsgierig, waardoor je hun zintuigen kunt prikkelen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar een boer en vertel over de producten, loop langs de groenten in het supermarktschap en prikkel hun nieuwsgierigheid door te laten voelen en ruiken. En het allerbelangrijkste: zet ze op het aanrecht. Een kind hoeft geen enkele functie te hebben tijdens het koken, maar alleen al het erbij zijn doet heel veel met ze.

Dan is er natuurlijk nog het eten zelf. Want hoe krijg je ze aan de groenten en vis? Dat heeft bij het ene kind meer tijd nodig dan bij het andere. Maar door vers te koken, kinderen te betrekken bij de oorsprong en het koken, samen te eten, doorzettingsvermogen en een hoop lol kom je echt een heel eind. Dat is dus Kleine Kokkies, de culinaire speeltuin voor kinderen, en alles wat ik in die jaren heb geleerd is gebundeld in mijn boek Mag ik nog een hapje?.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 flinke zoete aardappel
– 4 kruimige aardappelen
– 1 teentje knoflook
– 1 ui
– 1/2 winterwortel of 2 wortels
– 500gr rundergehakt
– 1el tomatenpuree
– 250ml runderbouillon
– olijfolie om te bakken

Wat je gaat doen

Schil beide aardappelsoorten en snijd ze in blokjes. Doe deze met wat water en zout in een pan en kook circa 15 minuten totdat de blokjes zacht zijn. Giet daarna af en schep de stukjes aardappel terug in de pan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hak de knoflook fijn. Snijd de ui en wortel fijn. Voor mijn peuter snijd ik het nu wat fijner zodat hij wat minder goed ziet dat hij groente eet. Je kunt het ook grover laten voor de structuur.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en rul hierin het rundergehakt tot het bruin is. Voeg daarna de knoflook, ui en wortel toe en bak dit een minuutje mee. Schep daarna de tomatenpuree erdoor en bak dit nog 2 minuten mee. Schenk de runderbouillon erbij en laat nog 5 minuten sudderen. Proef daarna en breng op smaak met peper en zout.

In de tussentijd maak je de puree. Stamp de aardappelen helemaal fijn, voeg wat melk toe, eventueel wat boter, en maak er een romige puree van.

Neem 4 eenpersoons ovenschaaltjes om de bakjes te vullen. Mocht je die nou niet in huis hebben dan pak je een grote ronde ovenschaal. Daar wordt de smaak niet minder van. Verdeel het gehaktmengsel over de 4 bakjes en schep hier de zoete aardappelpuree op als een dakje. Bak de familiebakjes vervolgens 15 minuten in de oven totdat de puree een goudbruin randje heeft gekregen.

Tip: varieer eens door wat gesneden zongedroogde tomaatjes door het gehakt te scheppen. En strooi wat gehakte peterselie over de bakjes zodra ze uit de oven komen.

AD familiebakjes met zoete aardappel en gehakt_3

Met dank aan het magazine Gezond Eten voor de inspiratie

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Bewaren

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca