Rundvlees met masala (inclusief recept met kip)

Door mijn Surinaamse schoonfamilie heb ik kennis gemaakt met typisch Surinaamse ingrediënten. Een van de meeste geliefde ingrediënten is masala, de Surinaamse variant van kerrie. Maar met een veel vollere en diepere smaak dan de kerrie die wij in de Westerse keuken gewend zijn. En denk nou niet dat je …

Door mijn Surinaamse schoonfamilie heb ik kennis gemaakt met typisch Surinaamse ingrediënten. Een van de meeste geliefde ingrediënten is masala, de Surinaamse variant van kerrie. Maar met een veel vollere en diepere smaak dan de kerrie die wij in de Westerse keuken gewend zijn. En denk nou niet dat je dat zomaar in de Nederlandse supermarkt mag kopen, want die wordt niet goedgekeurd. Minstens haal je deze bij de Surinaamse toko, maar toch het liefste uit Suriname zelf. Wij hebben een zakje uit Suriname in de diepvries staan en deze wordt geregeld eruit gehaald voor gerechten met garnalen en met rundvlees. Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een van onze favorieten thuis: rundvlees met masala. Nog een paar kleine tips: gebruik nooit teveel in een gerecht, want dan overheerst het en masala vlekken op je kleren zijn niet aan te raden…die krijg je er namelijk nooit meer uit.

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen:
– 1 grote of 2 kleine uien
– 6-8 teentjes knoflook
– 2 aubergines
– 1 tomaat
– 750 gram runderstoofvlees (goede kwaliteit, van de slager), leg 30 minuten buiten de koelkast voor gebruik
– 3 eetlepels zonnebloemolie
– 2 Surinaamse maggiblokjes (de kleintjes, te vinden bij de toko)
– 1 eetlepel masala (te vinden bij de toko)
– 1/2tl zwarte peper
– 4 pimentbolletjes
– 2 grote of 3 kleine laurierblaadjes
– eventueel: maizena

Wat je in ieder geval gaat doen:
Hak de uien en de knoflook heel fijn. Snijd de de aubergines in grove stukken. Snijd het rundvlees in middelgrote stukjes en de tomaat in kleine stukjes.

Neem een grote braadpan en verwarm hierin de zonnebloemolie. Voeg het ui-/knoflookmengsel toe en fruit dit even aan. Voeg daarna de maggiblokjes, masala, snuf zwarte peper, pimentbolletjes en een klein beetje water toe. Anders wordt het mengsel erg droog en je wilt dat het een papje wordt. Bak dit nog even verder. Voeg daarna de tomaat toe en bak dit nog een minuutje verder.

Volgende stap is het bakken van het rundvlees. Voeg dit toe aan het mengsel en bak op wat hoger vuur zodat het vlees mooi dicht schroeit. Voeg daarna de aubergineblokjes toe en bak deze 2 minuten mee.

Dan is het tijd om te stoven. Neem een glas water en voeg dit toe aan het gerecht. Het moet minstens voor de helft onder water staan. Voeg hieraan de laurierblaadjes toe en roer even door. Laat het gerecht minstens ongeveer 1,5 uur op heel zacht vuur stoven. Als de runderstoof klaar is, check dan even of de saus niet te waterig is. Is dit wel het geval voeg dan een klein beetje maizena (wel eerst aanlengen met water) toe om de saus iets te binden.

Serveer de runderstoof met een salade van komkommer, tomaat en mais of met roergebakken snijboontjes (met ui en knoflook).

 Wat je eventueel ook nog kunt doen:
– De runderstoof wordt nog lekkerder als je in de fase waarbij je de aubergine toevoegt, ook nog stukjes aardappel toevoegt. Deze stoof je dan mee.
– Hou je van spicy? Stoof dan in zijn geheel een gele ajuma peper mee. Haal deze er weer uit als je klaar bent.
– Ook een lekkere combi: volg dit recept, maar vervang het rundvlees voor kip en maak het verder identiek, maar wel zonder de aubergines. Stoven kan minder kort, 30 minuten is voldoende en binden met maizena is niet nodig. Serveer met roergebakken spinazie (met knoflook en ui) en witte rijst.

Kip met masala

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)