Wat kan ik toch genieten van aubergine als bijgerecht. Vandaag heb ik weer een nieuwe variatie voor jullie gemaakt, namelijk gesmoorde aubergine met masala en ui.
Je bakt de aubergine eerst op hoog vuur goudbruin aan en daarna smoor je ‘m nog even met gebakken ui en geurige masala tot de aubergine helemaal zacht is. Wij eten het heel graag met witte rijst en geroosterde kip of ketjap kip. Maar combineer ‘m ook zeker eens met roti of eet een kliekje met naan of wraps.
Ingrediënten
- plantaardige olie, zonnebloem- of olijfolie
- 1 aubergine, in kleine blokjes
- zout
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el Surinaamse masala specerijen, bijvoorbeeld van Nandan
- 100 ml water
- zwarte peper
- optioneel: 2 takjes verse selderij, blaadjes fijngehakt
Aan de slag!
- Verhit een hapjespan en schenk er een royale laag olie in. Bak de blokjes aubergine, met een snuf zout, op hoog vuur rondom goudbruin aan. Schep daarna uit de pan.
- Draai het vuur naar middellaag en fruit de ui in de resterende olie met een snuf zout en de masala. Bak dit 5 minuten en roer regelmatig.
- Tip: Ben je een boterfan? Voeg dan tijdens het bakken ook een klontje (plantaardige) boter toe.
- Schep de aubergine weer terug in de pan en schenk het water erbij. Laat rustig pruttelen tot het water zo goed als verdampt is (minuutje of 10) en roer af en toe om. Proef en breng naar wens verder op smaak met een snufje zwarte peper.
- Serveer de gesmoorde aubergine als bijgerecht, optioneel met wat fijngehakte selderij.
Notities
- Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
- Ik serveer het graag bij Surinaamse gerechten. Denk aan geroosterde kip uit de oven met witte rijst. Maar ook bij ketjap kip, lams of doks. Of bij roti, dat combineert geweldig.
- Bereiding: 20 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious