Salade met biefstukreepjes en Tête de Moine

Met een aantal goede ingredienten kun je een waanzinnige salade maken en daar hoef je ook niet lang voor in de keuken te staan. Dat bewijst deze salade met biefstukreepjes, balsamicoazijn en Tête de Moine. De laatstgenoemde is een halfharde kaas van koemelk uit Zwitserland. De letterlijke vertaling is monnikshoofd …

Met een aantal goede ingredienten kun je een waanzinnige salade maken en daar hoef je ook niet lang voor in de keuken te staan. Dat bewijst deze salade met biefstukreepjes, balsamicoazijn en Tête de Moine. De laatstgenoemde is een halfharde kaas van koemelk uit Zwitserland. De letterlijke vertaling is monnikshoofd en deze kaas wordt al 800 jaar volgens hetzelfde recept geproduceerd. De kaas wordt gemaakt van zomermelk en ligt daarna zeker 2,5 maand te rijpen. Wat resulteert in een smaak die zowel pittig als zoet is. Je ruikt ‘m goed, alsof je op een boerenerf loopt. Speciaal hieraan is dat je de kaas in roosjes schaaft die daarna smelten op je tong. Ik had ‘m al lang niet gegeten en kreeg onlangs een stuk, inclusief schaaf, thuisgestuurd om te proeven. Ik was gelijk weer om en heb me een ongeluk lopen schaven de weken erna. Wat mij betreft is het een van de kroonjuwelen onder de kazen.

Wil je de salade nou maken zonder Tête de Moine, dat kan natuurlijk ook, strooi er dan wat krullen Parmezaanse kaas over.

Wat je nodig hebt voor 2 personen

– 100-150gr gemengde salade, eventueel gemengd met rauwe spinazie
– 2 tomaten, in kleine blokjes
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– zwarte peper
– 150gr biefstuk of runderreepjes
– olijfolie om te bakken
– 2el goede kwaliteit balsamicoazijn
– Tête de Moine, verkrijgbaar bij je kaasboer, maar ook bij Albert Heijn (of Parmezaanse kaas)

salade-met-biefstukreepjes-en-tete-de-moine-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten

Doe de salade en blokjes tomaat in een schaal en breng op smaak met olijfolie extra vergine, peper en zout.

Snijd de biefstuk in reepjes of gebruik de runderreepjes. Zet een koekenpan op het vuur en bak de reepjes rondom bruin aan in 1 eetlepel olijfolie. Doe dit kort, een paar minuten, zodat de buitenkant dichtgeschroeid is en de binnenkant rosé blijft. Zet het vuur uit en schenk de balsamicoazijn erbij, roer om en schep daarna uit de pan. Bestrooi met peper en zout en verdeel over de salade. Garneer met roosjes Tête de Moine of krullen Parmezaanse kaas en serveer direct.

Voor dit recept werd ik geïnspireerd door een product dat me gratis is toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer