Salted caramel cheesecake met kruidnoten

Het is tijd voor een bekentenis. Ik heb al drie zakken salted caramel kruidnoten van de pepernotenfabriek opgegeten. In m’n eentje. Of misschien waren het er vier. Die dingen zijn gewoon te lekker! En inspireerden me tot het maken van deze salted caramel cheesecake. Dit jaar zit er bij ons …

Het is tijd voor een bekentenis. Ik heb al drie zakken salted caramel kruidnoten van de pepernotenfabriek opgegeten. In m’n eentje. Of misschien waren het er vier. Die dingen zijn gewoon te lekker! En inspireerden me tot het maken van deze salted caramel cheesecake.

Dit jaar zit er bij ons in de stad ook een pop-up store van Van Delft, beter bekend als de Pepernotenfabriek en die hebben echt de allerlekkerste kruid- en pepernoten. En ik loop er iedere keer met m’n snufferd tegenaan als ik boodschappen doe. Zoals gezegd inspireerden al die kruidnoten me tot het maken van deze salted caramel cheesecake met kruidnoten en speculaas en vandaag krijgen jullie dan eindelijk het recept. Ruim op tijd voor Sinterklaas, zodat je nog even kunt proefdraaien. Ik denk dat ik dat ook nog maar een keer ga doen.

Wat je nodig hebt voor 1 cheesecake

Zorg ervoor dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn.

  • 175 gr speculaasjes
  • 25 gr blanke amandelen (geen amandelen, gebruik dan 200 gr speculaasjes)
  • 80 gr roomboter
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr boter
  • 2 eieren
  • 600 gr roomkaas
  • 125 ml slagroom
  • 1 zak salted caramel kruidnoten (kijk onderaan voor een tip als je geen salted caramel kruidnoten gebruikt)
  • 100 gr suiker
  • 50 gr boter
  • 125 ml slagroom
  • zeezout (mijn favoriet voor deze karamel is Maldon zeezout)
  • optioneel: 2 tl speculaaskruiden

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 60 – 70 minuten

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een taartvorm in met bijvoorbeeld bakspray en leg een vel bakpapier over de bodem. Ik gebruikte een springvorm met binnenmaat van 23 cm voor een mooie, hoge cheesecake.

2. Smelt 80 gr boter op laag vuur in een pannetje en maal de speculaas en amandelen helemaal fijn in de keukenmachine. Haal de boter van het vuur en roer de speculaas en amandelen er goed door. Stort het speculaasmengsel in de springvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem en duw aan met een lepel.

3. Klop 100 gr boter los met de basterdsuiker in een kom tot een romig en gelig mengsel. Gebruik daar de keukenmachine of handmixer voor.

4. Splits de eieren en bewaar de eiwitten in een aparte kom. De eidooiers klop je een voor een door de boter en suiker. Daarna klop je de roomkaas en slagroom erdoor, ongeveer 2 minuten totdat het goed gemengd is en net een beetje stevig wordt.

5. Klop de eiwitten tot stijve pieken in de andere kom en schep dit daarna luchtig door het cheesecake beslag samen met 150 gr salted caramel kruidnoten. Schep het beslag daarna in de springvorm en strijk glad aan de bovenkant.

6. Zet de cheesecake in de oven en bak ‘m 60 – 70 minuten totdat de binnenkant net gaar is, maar nog wel een beetje beweegt als je ‘m (rustig) heen en weer schudt. Laat de cheesecake vervolgens rustig afkoelen, hij zal stijver worden.

7. Maak in de tussentijd een karamel. Strooi 100 gr kristalsuiker en 2 eetlepels water in een pannetje met dikke bodem. Zet op medium vuur totdat de suiker gaat smelten en bubbelen. Roer vooral niet in de pan, want dan mislukt het. Hoogstens af en toe even de pan ronddraaien. Als de karamel mooi bruin wordt, kun je rustig roeren. Haal van het vuur af en schenk rustig de 125 ml slagroom erbij en roer de 50 gr boter erdoor. Je kunt dit ook eerst verwarmen in een ander pannetje zodat beide dezelfde temperatuur hebben. Dat verwerkt makkelijker en spettert minder. Zet de pan weer op laag vuur en laat nog een paar minuten rustig pruttelen tot een medium dikke karamel. Zet het vuur uit en roer er een snuf zeezout door. Laat afkoelen tot lauw (pas op, je verbrandt nu echt je tong als je gaat proeven) en schenk over in een glazen potje. Vul de pan daarna gelijk met kokend water zodat je ‘m makkelijk kunt schoonmaken.

8. Verwijder met beleid de springvorm van de cheesecake (snijd eerst even met een scherp mes langs de randen) en zet ‘m over op een taartschaal of rond bord. Decoreer de cheesecake vervolgens naar eigen inzicht met kruidnoten die je nog over hebt en natuurlijk de karamel. Extra lekker maak je de taart als je ‘m ook licht bestuift met speculaaskruiden. Gebruik daar een fijn zeefje voor.

9. Zet de taart idealiter eerst nog 2 uur in de koelkast zodat deze mooi kan opstijven. Daarna mag je echt aanvallen! Snijd er niet te grote punten van, want deze joekel is machtig.

Tip 1: Geen salted caramel kruidnoten in huis? Gebruik dan gewone kruidnoten en voeg wat zelfgemaakte karamel toe aan het beslag.
Tip 2: Wil je niet zelf de karamel maken? Dan heb ik hier de ultieme oplossing voor je. Is trouwens ook een geweldig Sinterklaascadeautje voor lekkerbekken.
Tip 3: Lekkere speculaaskruiden? Ik ontdekte laatst deze Speculaas Joy en die is waanzinnig!

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)