Samen Eten #2: Buiten koken op vuur met Christian

Voor de tweede aflevering van mijn podcast Samen Eten ben ik naar het Noorden gereden voor een afspraak met Christian, beter bekend als De Vuurmeester. Hij nodigde me uit om samen de meeste oorspronkelijke manier van koken te ervaren: koken op open vuur! Dus ik naar Groningen voor een middag …

Voor de tweede aflevering van mijn podcast Samen Eten ben ik naar het Noorden gereden voor een afspraak met Christian, beter bekend als De Vuurmeester. Hij nodigde me uit om samen de meeste oorspronkelijke manier van koken te ervaren: koken op open vuur! Dus ik naar Groningen voor een middag vol fikkies stoken, paprika’s roosteren op houtblokken, chili maken in een driepoot en een masterclass over gietijzeren pannen, oftewel Dutch ovens.

Het was echt een fenomenale middag en ik heb waanzinnig veel geleerd van Christian. Zijn passie voor buiten koken is enorm en hij is een wandelende encyclopedie over dit onderwerp. Al zijn kennis en recepten deelt hij met liefde (onder andere hier op zijn website) en je komt hem ook regelmatig tegen op wedstrijden in het land. Zo werd hij wereldkampioen snertkoken! En die snert kookte hij, hoe kan het ook anders, buiten op een vuurtje terwijl de rest van de deelnemers binnen stond te zweten.

Gekookt hebben we natuurlijk ook, buiten met de driepoot en we bakten in een Dutch Oven. Met als resultaat een bord Tucson Jailhouse Chili met Dutch Oven Cornbread en een geroosterde paprikasalade. Niet normaal lekker, de recepten staan voor jullie onderaan deze blog!

Ik verklap verder niets meer, ga lekker luisteren naar mijn podcast. Waarin je alles hoort over het aansteken van een vuurtje, welke hout je het beste kunt gebruiken, wanneer je kiest voor briketten boven houtblokken, wat gietijzer is en hoe je het onderhoudt en nog veel meer. Maar bovenal over de liefde voor deze oorspronkelijke manier van koken. Dankjewel Christian, ik vind het een prachtige aflevering geworden.

Samen Eten is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en alle andere podcast-apps. Abonneer je nu en de volgende afleveringen verschijnen vanzelf in je stream.

Over Samen Eten

Samen Eten is de nieuwe podcast van Francesca Kookt. Waar ik in iedere aflevering een bijzonder gerecht bij mensen thuis kook. Gerechten met een verhaal of herinnering, die te mooi zijn om niet te delen. En die nieuwe podcast maak ik niet alleen! Zegert van der Linde (die jullie natuurlijk allemaal kennen van de podcast Smaakmakers) neemt de technische productie voor zijn rekening en dat doet ‘ie top.

Shownotes aflevering 2

    • Website van Christian met nog veel meer informatie over buiten koken en recepten die je op open vuur kunt bereiden: De Vuurmeester
    • Christian’s winnende snertrecept waarmee hij wereldkampioen werd.
    • Christian’s recept voor hazenpeper.
    • Uitleg over de Dinwiddie ringmethode waarmee je door het plaatsen van briketten in een ring (in combinatie met een dutch oven) een optimale warmtegeleiding krijgt voor bijvoorbeeld het bakken van brood.
    • Stichting Hungerndthirst en de ATE cookies waarmee je zelf smaakverstoring kunt beleven.

Samen Eten recept 1: Tuscon Jailhouse Chili

Wat je nodig hebt voor circa 6 personen (en invriezen kan ook perfect)

    • 1 ui
    • 6 teentjes knoflook
    • 1 kilo rundergehakt
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 100 gram groene chilipepers
    • 100 gram jalapeno pepers
    • 1 blikje tomaten
    • 1 eetlepel azijn
    • 6 eetlepels chilipoeder
    • 3 theelepels komijn
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 500 gram kidneybonen
    • olie
    • zout
    • peper
    • 1 bosje lente-ui
    • 150 gram geraspte cheddar

Wat je gaat doen

    1. Pel de ui en de knoflook en hak deze fijn.
    2. Verhit in een Dutch Oven een scheutje olie en fruit de uien glazig. Voeg de knoflook toe en laat al roerend kort mee bakken.
    3. Voeg het gehakt toe en bak deze rul, voeg op het laatst de tomatenpuree toe en laat deze al roerend even bakken zodat de puree minder zuur wordt.
    4. Snijd de chilipepers in blokjes en de jalapeno pepers in ringen, deze mogen nu bij het gehaktmengsel. Voor minder pit verwijder je de zaadjes en zaadlijsten van de pepers.
    5. Voeg ook de tomaten en de azijn toe en breng het geheel op smaak met chilipoeder, komijn en bruine suiker.
    6. Laat de bonen uitlekken en voeg deze bij het mengsel.
    7. Laat het geheel sudderen (Let op: niet koken!) Breng op smaak met wat zout en peper en garneer met wat fijngesneden lente-ui en geraspte cheddar.

Samen Eten recept 2: Dutch Oven Cornbread

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 6 personen

    • 125 gram maismeel (bij voorkeur van Harina PAN)
    • 125 gram patentbloem
    • 1 theelepel bakpoeder
    • ½ theelepel baksoda
    • 3 gram zout
    • 115 gram ongezouten boter
    • 70 gram bruine suiker
    • 35 gram honing
    • 1 ei maat L
    • 240 milliliter karnemelk

Wat je gaat doen

    1. Bekleed een Dutch Oven met bakpapier.
    2. Meng in een grote kom het maismeel, de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout. Zet deze eerst aan de kant.
    3. Laat de boter in een pannetje langzaam smelten en kort afkoelen.
    4. Meng in een aparte kom de gesmolten boter, de bruine suiker en de honing tot een glad mengsel.
    5. Roer het ei door het mengsel tot het volledig is opgenomen. Als laatste voeg je de karnemelk toe.
    6. Giet de natte ingrediënten bij de droge en spatel ze voorzichtig door elkaar. Meng zo kort mogelijk.
    7. Giet het beslag in de met bakpapier beklede Dutch Oven en bak het brood op ongeveer 180 °C gaar. Je doet dit buiten in een Dutch Oven met briketten die je in een ring neerlegt.

(Gaarheid kun je controleren door een sateprikker in het midden van het brood te steken. Als er niets aan de prikker blijft hangen is het brood klaar)

Samen Eten recept 3: Geroosterde paprikasalade

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 6 personen

    • 6 rode puntpaprika’s
    • 4 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels wijnazijn
    • 100 gram veldsla
    • 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
    • peper
    • zout

Wat je gaat doen

    1. Besprenkel de puntpaprika’s met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
    2. Rooster de paprika’s in het vuur tot het vel zwartgeblakerd is. Doe de geblakerde paprika’s in een schaal en dek af met folie. Laat de paprika’s een half uur afkoelen.
    3. Schraap het vel van de paprika’s. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in lange dunne repen van ongeveer 2 cm. breed.
    4. Meng het restant van de olijfolie met de wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
    5. Mix de paprikareepjes, de veldsla en de pijnboompitten met het olie-azijn mengsel.

Samen Eten, de podcast van Francesca Kookt, wordt gemaakt door Francesca en Zegert van der Linde. Aan deze tweede aflevering werkte ook Christian van De Vuurmeester mee, de recepten zijn ook van hem en mocht ik delen op mijn blog.

De opnames voor deze tweede podcast zijn ruim voor de eerste corona-golf gemaakt, vandaar dat we zo gezellig naast elkaar staan.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca