Samen eten #5: Snel Surinaams koken met Sandra

Zodra iemand bij mij aankomt met kant-en-klare Surinaamse producten en gerechten begin ik vrijwel direct te fronsen. Tot op heden is er weinig van succesvol bij ons thuis door de smaaktest gekomen en was ik geen ster in snel Surinaams koken. Tot ik de specerijenpasta’s van Sorgh & Hoop ontdekte, …

Zodra iemand bij mij aankomt met kant-en-klare Surinaamse producten en gerechten begin ik vrijwel direct te fronsen. Tot op heden is er weinig van succesvol bij ons thuis door de smaaktest gekomen en was ik geen ster in snel Surinaams koken. Tot ik de specerijenpasta’s van Sorgh & Hoop ontdekte, wat een succes waren die! De drijvende kracht achter Sorgh & Hoop is Sandra. Vroeger had ze een bruisend restaurant in de Witte de With (Rotterdam) met dezelfde naam. Gevolgd door diverse omzwervingen waarna ze besloot een boek te schrijven over haar leven, restaurants en de Surinaamse keuken.

In het boek, Huiskip en ons belang, beschrijft ze de drie sterke Surinaamse tantes die van Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse afkomst zijn. Deze drie tantes stonden vervolgens symbool voor de ontwikkeling van haar eigen specerijenpasta’s. Die ze in eerste instantie maakte voor familie en bekenden die haar eten weer wilden proeven, maar nu thuis. Haar missie werd om Nederland te leren hoe je snel en smakelijk Surinaams kunt koken. En ze wil verbinden door het vertellen van de echte verhalen.

Sandra heeft een enorme weg afgelegd om de meest authentieke smaken in een ‘pakje’ te krijgen, met groot succes trouwens, én ze kreeg het ook voor elkaar om haar specerijenpasta’s in het assortiment van een grote supermarktketen te krijgen. Aan visie en passie ontbreekt het Sandra zeker niet en ze vertelt er met veel bevlogenheid over. Ik vind haar verhaal zo mooi dat ik naar haar huis reed voor een interview. Ik wilde alles weten (onder andere of ‘snel Surinaams koken’ echt kan) en vooral hoe het haar gelukt is om vrijwel zonder concessies zo’n goed product te maken. Waarmee ik zelfs mijn eigen Mr. wist te foppen toen ik de kip had gemarineerd met de Javaanse Sorgh & Hoop specerijenblend.

Het werd een geweldige aflevering van Samen Eten en de podcast kunnen jullie hieronder luisteren. Uiteraard hebben we ook gekookt! Sandra leerde mij hoe je supersnel een kerrie van linzen en spinazie maakt. Wat je vervolgens lekker met roti of naan eet. Een prachtig gerecht, ook nog eens volledig plantaardig, waar ik van gesmuld heb. Als dit is wat ‘snel Surinaams koken’ inhoudt, kan ik daar heel goed mee leven. Zoals het een Surinaamse betaamt, had ze natuurlijk ook nog 3 extra gerechten gemaakt om te proeven. Allemaal even lekker en gemaakt met de Sorgh & Hoop blends. Een feest om te proeven terwijl ik naar de mooie verhalen van Sandra luisterde.

Over Samen Eten

Samen Eten is de podcast van Francesca Kookt. Waar ik in iedere aflevering een bijzonder gerecht bij mensen thuis kook. Gerechten met een verhaal of herinnering, die te mooi zijn om niet te delen. En die nieuwe podcast maak ik niet alleen! Zegert van der Linde (die jullie natuurlijk allemaal kennen van de podcast Smaakmakers) neemt de technische productie voor zijn rekening en dat doet ‘ie top.

Shownotes aflevering 5 – Snel Surinaams koken met Sandra

    • Van Sorgh & Hoop zijn 3 specerijenpasta’s te koop: de Hindoestaanse kerriepasta van tante Sita, de Creoolse specerijenpasta van tante Joosje en de Javaanse kruidenpasta van tante Julie.
    • Je koopt de specerijenpasta’s online bij Jumbo of bij een van de 90 verkooppunten, hier vind je alle informatie erover.
    • Wil je meer lezen over Sorgh & Hoop, bekijk dan Sandra’s website waar ze ook meer vertelt over haar missie en het boek ‘Huiskip en ons belang’ wat ze aan het schrijven is.
    • Onlangs is ze ook geïnterviewd door het AD, het interview vind je hier.
    • Wil je zelf ook koken met de specerijenpasta’s en zoek je receptinspiratie? Die vind je hier.
    • Benieuwd naar vegetarische en veganistische Surinaamse recepten, bekijk dan ook eens de blog van This Girl Can Cook.

Samen Eten recept: Sandra’s snelle kerrie met linzen en spinazie

Ongelofelijk hoe snel je dit gerecht maakt en hoe rijk van smaak het is. Er is zelfs nog een snellere versie van (de 15 minuten versie!), die vind je hier. Heerlijk verwarmend voor als je wel wat comfort food kunt gebruiken en je eet het met roti of naan. Als dit een voorproefje is van snel Surinaams koken, dan wil ik het veel vaker zo eten.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

    • 1 zoete aardappel, geschild en in blokjes
    • 1 grote vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
    • 2 el olijfolie of zonnebloemolie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 90 gr Hindoestaanse Kerriepasta van Sorgh & Hoop
    • 1 el komijn
    • 1 blik (400 gr) linzen, uitgelekt in een vergiet
    • 1 tomaat, in stukjes
    • zout of vegetarisch bouillonpoeder
    • zwarte peper naar smaak
    • 400 gr verse bladspinazie
    • 4 rotiplaten, naans of witte rijst

Wat je gaat doen

Bereiding: 25 minuten

    1. Kook de blokjes aardappel 5 minuten voor in kokend water en giet af in een vergiet.
    2. Doe de olie in een grote hapjes- of koekenpan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de blokjes aardappel toe samen met de Hindoestaanse kerriepasta en roerbak 2 minuten. Voeg de komijn en linzen toe en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur.
    3. Voeg de tomaat toe, proef en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Schenk eventueel nog wat water of bouillon in de pan voor een curry met meer saus.
    4. Roer op het laatst de spinazie er kort door en laat iets slinken. Serveer de snelle kerrie met roti, naan of rijst.

Samen Eten, de podcast van Francesca Kookt, wordt gemaakt door Francesca en Zegert van der Linde. Aan deze vijfde aflevering over snel Surinaams koken werkte ook Sandra mee, het recept is van haar en mocht ik delen op mijn blog.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)