Samen eten #6: Koken tijdens de Ramadan met Hilal

Afgelopen maand was de Ramadan en ik heb voor het eerst in mijn leven een dag gevast. Op verzoek van Jessey, ons oudste kind, die graag een dag wilde ervaren hoe dat is. Dus wij gevast, mijn Mr. ook die er wel ervaring mee heeft, en ik vond het uiteindelijk …

Afgelopen maand was de Ramadan en ik heb voor het eerst in mijn leven een dag gevast. Op verzoek van Jessey, ons oudste kind, die graag een dag wilde ervaren hoe dat is. Dus wij gevast, mijn Mr. ook die er wel ervaring mee heeft, en ik vond het uiteindelijk intenser dan ik had verwacht. Maar één dag vasten is natuurlijk niet representatief, maar ik ervaarde wel kort hoe het is om een dag lang, tussen zonsopgang en -ondergang niet te eten en drinken tijdens de Ramadan. Zowel lichamelijk als emotioneel. Daarover raakte ik in gesprek met vele van mijn Islamitische volgers en dat waren prachtige gesprekken die me echt raakten. Een van die gesprekken was met de Rotterdamse Hilal.

Hilal is moeder, voormalig boksprofessional, heeft een aantal restaurants gehad en is nu projectontwikkelaar in de horeca en retailbranche. Maar bovenal is ze een liefhebster van puur koken met verse producten (je kunt haar volgen via haar account Moons Kitchen op Instagram) en een van de grootste ambassadeurs van de Ottomaanse keuken. Beter bekend als de Turkse keuken, maar dan niet zoals we ‘m zo vaak hier in Nederland tegenkomen (denk aan een Turkse pizza met kaas, vlees en knoflooksaus, wat volgens Hilal absoluut niet Turks is). Nee, dit is de oorspronkelijke Turkse wereldkeuken die is voortgekomen uit alle volkeren die ooit tot het Ottomaanse rijk hebben behoord en hun kookstijlen hebben achtergelaten.

Ik vroeg aan Hilal of we ons Instagramgesprek in real life mochten voortzetten en of ik mezelf mocht uitnodigen in haar keuken om samen te koken voor de iftar (de ontvastingsmaaltijd) en ze zei direct ja. Ik heb echt een waanzinnige avond bij haar gehad, hing aan haar lippen door de prachtige verhalen, leerde meer over de Ramadan en mocht maar liefst 1 courgette en een paar wortels wassen (want Hilal kookt gewoon lekker zelf, haha). We aten samen de iftar en praatten met elkaar door over wat de ramadan voor haar betekent, wat ze het liefst eet na zonsondergang, hoe ze haar drukke leven combineert met het vasten en hoe belangrijk de Ottomaanse keuken voor haar is. Hilal, dankjewel voor deze bijzondere avond.

Enorm trots ben ik op deze zesde aflevering van Samen Eten, de podcast. En ik vind het een eer dat ik deze met het Suikerfeest met jullie mag delen. Door mezelf een klein beetje meer te verdiepen in de Ramadan en te luisteren naar andermans verhalen heb ik zoveel meer begrip gekregen. En vooral heel veel respect. Ik hoop dat ik het verhaal over kan brengen met mijn podcast en ik wens jullie heel veel luisterplezier. Eid Mubarak 🖤.

Over Samen Eten

Samen Eten is de podcast van Francesca Kookt. Waar ik in iedere aflevering een bijzonder gerecht bij mensen thuis kook. Gerechten met een verhaal of herinnering, die te mooi zijn om niet te delen. En die nieuwe podcast maak ik niet alleen! Zegert van der Linde (die jullie natuurlijk allemaal kennen van de podcast Smaakmakers) neemt de technische productie voor zijn rekening en dat doet ‘ie top.

Hilal’s Ramadan recepten die we samen hebben gekookt

Linzen soep (Mercimek Corbasi)

Dit is een recept voor 3 a 4 personen voorgerecht of maaltijdsoep voor 2 a 3 personen

Benodigdheden:

    • 1 ui
    • 1 theelepel zout, peper, chillivlokken
    • 2 eetlepels paprikapasta
    • 250 gram groene linzen
    • 300 gram voorgekookte kikkererwten
    • 20 gram gedroogde munt
    • 50 ml zonnebloemolie
    • 1200 ml water

Bereiding:

    1. Snij de ui in hele fijne blokjes en fruit deze in de zonnebloemolie.
    2. Voeg vervolgens de gedroogde munt en daarna de paprikapasta toe.
    3. Was de groene linzen totdat het water weer helder is.
    4. Voeg vervolgens de linzen, zout, peper en chilivlokken toe, hussel alles door elkaar en voeg vervolgens 1200 ml water toe en breng deze aan de kook.
    5. Kook het vervolgens ongeveer 45 minuten op een van de laagste standen van je kookplaat.
    6. Als je ziet dat de linzen zijn uitgezet, pureer je met behulp van een staafmixer alles tot een egale massa. Kook het geheel voor ongeveer 5 minuten door en voeg als laatste de voorgekookte kikkererwten toe aan het geheel en kook dit een paar minuten even door.
    7. Soms voeg ik een bekertje #moonsbouillon (een krachtige bouillon) toe voor net een wat intensere en kruidigere smaak.
    8. Serveer het in een soepkommetje, maak het af met wat vers gesnipperde peterselie en besprenkel het naar smaak met wat citroensap.

Gestoofde lamsschenkel op een bedje van bulgur met aubergine en courgette en afgemaakt met Moonspesto

Benodigdheden voor de lamsschenkel:

    • 4 lamsschenkels +/-1000gram (LET OP!!! de achterste poten vragen aan de slager, de voorste poten hebben namelijk meer spieropbouw waardoor het vlees veel minder mals is, en dat willen we natuurlijk niet 🙂
    • 1 grote witte ui
    • 1 grote rode ui
    • 1 eetlepel peperkorrels
    • 4 laurierbladeren
    • takje verse tijm (of een theelepel gedroogde tijm)
    • 1 rode punt paprika
    • 4 teentjes knoflook
    • 1 grote winterpeen
    • water

Bereiding van de lamsschenkel:

    1. Was de lamsschenkels goed af, en voeg ze toe aan een grote pan en bak ze aan alle kanten zoveel mogelijk aan. Snij de groenten in stukken en voeg deze toe aan de lamsschenkels. Voeg vervolgens de kruiden toe, en giet het vol totdat de schenkels zich 5 cm onder het waterniveau bevinden.
    2. Kook vervolgens de schenkels voor ongeveer 2,5 a 3 uur. Ik gebruik hiervoor een gietijzeren pan voor een gelijkwaardige warmteverdeling, maar een ander pan met een dikke bodem is ook prima te doen.
    3. Nadat de schenkels goed gekookt en alle aroma’s zijn vrijgekomen, vis ik de lamsschenkels uit de pan samen met de grote stukken groenten die ik eerder had gesneden en plaats ik deze op een bakplaat. Ik gebruik hiervoor een authentiek koperen bakplaat voor een optimale warmteverdeling. Ik voeg hier 200ml van het kookvocht bij en grill deze af in een voorverwarmd oven voor ongeveer 10 minuten. De rest van het kookvocht schenk ik over in papieren bekertjes en vries ideze in. Ik gebruik deze later in andere gerechten als smaakmakers.

Benodigdheden voor de Sebzeli Bulgur pilavi (Gebroken tarwe met aubergine en courgette):

    • 1 eetlepel paprika pasta
    • 75 ml zonnebloemolie
    • 1 ui
    • 1 courgette
    • 1 aubergine
    • 1 tomaat
    • 200 gram bulgur
    • theelepel zout, peper en chilivlokken
    • water

Bereiding van de Sebzeli Bulgur pilavi:

    1. Snij de ui in hele fijne stukken en fruit deze in zonnebloemolie, voeg de paprikapasta toe, de in grove stukken gesneden aubergine en courgette voeg je toe en bak deze halfgaar.
    2. Nu voeg de bulgur toe en hussel je alles heel voorzichtig door elkaar. Dit doe je al vouwend zodat de groente en de bulgur niet fijngeplet worden.
    3. Als laatste voeg je water toe, net zolang dat de bulgur 2 cm onder het waterspiegel uitkomt. Breng het geheel aan de kook.
    4. Nu kook je de bulgur in ongeveer 30 minuten gaar op een van de laagste standen van je kookplaat. Laat het minimaal een 10 minuten even rusten voordat je gaat opscheppen.
Hier zie je Hilal ook nog in de weer met haar side salad die gemaakt werd van eigen verbouwde lente-ui, wat tomaat en peterselie. In de Colafles zit een granaatappelmelasse die uit Turkije komt.

Moonspesto:

    1. Moonspesto is een mengsel van verse basilicum, knoflook, zout, peperkorrels en olijfolie (het liefst extra vergine olijfolie)
    2. De verhouding is een halve kg basilicumbladeren, 2 knoflookbollen, 2 liter olijfolie, 50 gram peperkorrels en 50 gram zeezout voor een grote batch (maar maak gerust een kleinere hoeveelheid).
    3. Haal de basilicum bladeren van de takken. Verwarm 200 ml olijfolie in een grote pan, voeg de knoflook en later de peperkorrels en zout toe. Fruit dit voor ongeveer 3 a 4 minuten. Zorg ervoor dat de olijfolie niet brandt, doe dit dus voorzichtig op de laagste stand. Voeg vervolgens de rest van de olijfolie toe en verwarm het geheel tot ongeveer 120 graden en haal het van de warmtebron. In het begin moet je echt de warme opmeten maar als je het vaker hebt gedaan dan zie je wanneer je dit punt hebt bereikt. Kookpunt van olijfolie is 180 graden, maar dit is niet wat we willen bereiken in dit recept.
    4. Terug naar het recept. Voeg nu de bladeren van de basilicum toe aan de olie, hussel dit voorzichtig doo relkaar en pureer het geheel door middel van een staafmixer tot een gladde massa.
    5. Dit is dan de basis van het recept. Ik gebruik deze pesto over vlees, kip of ik verwerk het verder met Parmezaanse kaas, olijven of zongedroogde tomaten. Het is ook een goede basis om je hummus mee te verrijken. Een lepeltje moonspesto voeg je dan toe nadat je de kikkererwten helemaal hebt gepureerd.
    6. Ik verdeel de pesto over een aantal weckpotjes zodat ik ze later kan gebruiken, meestal geef ik ze ook weg. Ze zijn minimaal 3 maanden houdbaar, mits je ze op een droge en donkere plek in gesterliseerde weckpotten bewaard.

“Afijn, De lamsschenkel serveer ik op een bedje van bulgur en als finishing touch smeer ik de schenkels in met Moonspesto. Ik proef ze terwijl ik dit nu aan het typen ben voor jullie.” – Hilal

Het was een memorabele avond en ik vond het een eer om de iftar zo te ervaren tijdens de Ramadan.

Samen Eten, de podcast van Francesca Kookt, wordt gemaakt door Francesca en Zegert van der Linde. Aan deze zesde aflevering over de Ramadan werkte ook Hilal mee, de recepten zijn van haar en mocht ik delen op mijn blog

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)