Slikken voor ongezoete koek

Vroeger was het leven zo overzichtelijk. Wilde je een paprika, dan kocht je er eentje in de kleur rood, groen, geel of zelfs oranje. Tegenwoordig moet je eerst een lijstje met beperkingen doornemen. Want hoe zit het nou eigenlijk met het vetgehalte van een paprika en is deze wel glutenvrij?

Mochten jullie nu denken dat ik een zonnesteek heb opgelopen in Portugal, wees gerust het regent hier al 10 dagen pijpenstelen. Nee, ik heb het over de communicatie van voedselproducenten. Er is dus iemand in het land die bedacht heeft om een persbericht te schrijven met als conclusie:

“Veel mensen hebben tegenwoordig last van hun darmen en steeds vaker lijkt dit veroorzaakt te worden door gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Denk bijvoorbeeld aan het gangbare brood, crackers, gebak en pasta. Paprika’s zijn vrij van gluten, maar bevatten per stuk toch 1 mg eiwit. Paprika’s passen dus prima in een glutenvrij dieet.”

Dat iemand het schrijft kan ik nog door de vingers zien. Stagiaires moeten ergens beginnen met hun werkervaring. Maar dan is er dus ook nog iemand die dit heeft geaccordeerd en zelfs nog iemand die dit heeft verstuurd. Om over de foodwebsites en –blogs die deze teksten klakkeloos overnemen en publiceren nog maar te zwijgen.

Van de paprika’s door naar de sauzen. In mijn jeugd stonden er gemiddeld 6 verschillende flesjes van Calvé op tafel. Nou zijn er in de loop der tijd tal van smakelijke sauzen bijgekomen van merken die dondersgoed weten hoe je een saus moet brouwen. En wil je het niet uit een potje halen dan maak je het gewoon zelf. Ik heb me nooit één seconde afgevraagd of ik zo’n sausje nou gezonder moest maken en eet af en toe zelfs nog Samba Saus uit de welbekende fles, want die is koning.

Daar schijnt de wereld anders over te denken. Want nu zijn er onder andere verantwoorde sauzen die 0% vet, 0% suiker en vrijwel geen koolhydraten bevatten. Ook zijn ze lactose- en glutenvrij.

Geen idee wat er dan wel in zit, maar als dit het uitgangspunt is doe mij dan maar een glas water.

Mocht er iemand gaan zeuren, ik zal een paar flesjes uitproberen om te kijken wat ik er qua smaak nou echt van vind. Uiteindelijk gaat het om de smaak, daar gaan jullie dus nog meer over horen.

Wellicht komt het door de donder en bliksem hedenochtend in Algarve, maar ik ontvlamde pas echt bij het lezen van het persbericht over ‘poffertjes met een gezondere twist’. Dit zijn nieuwe poffertjes in de smaken appel-rozijn en banaan en bestaan voor 40% uit fruit, dus alleen gezoet met natuurlijke suikers. Ook bevatten ze minder verzadigd vet en zijn ze een bron van vezels.

Zijn jullie er nog?

Mooi, want ik ben nog niet klaar. Ik citeer uit het persbericht, “met deze fruitpoffertjes kun je bijdragen aan de inname van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit voor kinderen. Want fruit eten is belangrijk en met deze fruitpoffertjes worden lekker en gezonder snacken gecombineerd.”

Nee, nee, nee! Om onze kinderen genoeg fruit te laten eten per dag geef je ze gewoon een stuk fruit. Zo uit het vuistje, geschild, in stukjes of op een stokje. Het zal me worst wezen hoe, maar met een poffertje leer je kinderen geen fruit eten.

En nog veel belangrijker: hier zijn poffertjes niet voor bedoeld.

Die serveer je op een bord met klontjes roomboter en poedersuiker en daar komt geen stuk fruit bij kijken.

Tot zover deze bloemlezing van de (onge)zoete koek die ik tegenwoordig vrijwel dagelijks in mijn mailbox vind. Ik kan wel op ‘delete’ blijven drukken, maar het is tijd voor een tegengeluid en een oproep aan fabrikanten om te stoppen met deze nonsens. Maak de voedselwereld niet gekker dan hij al is. Stop al die energie en communicatie budgetten liever in goede voorlichting over eten, stimuleer mensen om zelf te koken en wees transparant over de samenstelling van producten.

En willen jullie vooral stoppen met het bedenken van drogredenen waar we met z’n allen echt geen behoefte aan hebben. Ik, en het grootste deel van mijn 200.000 lezers, dank u uit de grond van mijn hart.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Slikken voor ongezoete koek”

 1. Zelf heb ik lactose intolerantie en ben dan ook blij dat er lactosevrije producten zijn (die normaal gesproken niet lactose vrij “horen” te zijn) en datzelfde zal gelden voor glutenintolerante mensen. Maar we gaan tegenwoordig zoveel te ver.. Mensen vergeten dat light en suiker- of vetvrij niet per definitie gezonder is en trappen keihard in alle marketing trucjes. Daarbij horen sommige sauzen gewoon veel suiker en of vet te hebben gewoon omdat het LEKKER(der) is. Amen voor deze blog.

  1. Dank je wel, Nadine. En mooi om te lezen hoe jij er zelf in staat met de lactose intolerantie. Ik kan me heel goed voorstellen dat je blij bent dat er tegenwoordig een steeds grotere keuze is met lactosevrije producten.

 2. Helemaal mee eens! Het is toch ook logisch dat als een bepaald product 0% is, dat dit door iets, vaak onnatuurlijkers, moet worden vervangen. Dat gaat er alleen nog niet in bij veel mensen en eten het bewerkte voedsel met de veronderstelling dat ze gezond bezig zijn

 3. Ik krijg steeds vaker het gevoel dat we tegenwoordig nergens meer tegen kunnen, overal intolerant, overgevoelig en allergisch voor zijn. Ja, de medische wetenschap toont steeds meer aan, maar ook ja, de voedingsmiddelenindustrie speelt daar zeer handig op in. Er wordt een behoefte gecreëerd vind ik. Gezond eten? Verse groenten, vers fruit, afwisselend, lekker, etcetera.
  Petje af voor je betoog Francesca! Ik geniet lekker op mijn eigen manier, met jouw recepten.

 4. Hoera hoera!!!!

  Kunnen we alsjeblief deze voedsel visie gaan propageren? Please…..

  Pfffff hoe vaak en hoe lang ik aan kinderen (en hun ouders) vertel dat er GEEN gezonde koeken bestaan …..
  Om te janken gewoon’ een koek is een koek en als je mazzel hebt is er een koek die minder slecht is en daarbij mag het woord “verantwoord tussendoortje” eigenlijk ook in de prullenbak!

  Ik ben zo blij met onze basisschool die een echte FRUIT PAUZE heeft, oké groente mag ook, zelfs de peperkoek is niet toegestaan in deze pauze.

 5. Amen, al dat vogelvoer wat iedereen zich tegenwoordig op laat dringen door de oh zo slimme commercie kan ik onderhand niet meer zien, en ik schud meewarig mijn hoofd als ik weer zo’n shake of andere über gezond poedertje, exotische besjes, pitjes of weet ik veel wat-je op Instagram voorbij zie komen. Wat laten mensen zich toch voor de gek houden en geld uit de zak kloppen zeg…

 6. Amen!

  Ik ben zo iemand die altijd last van haar darmen heeft (behalve op vakantie). Ik heb het allemaal laten onderzoeken want ik wilde niet klakkeloos gluten uit mijn voedingspatroon halen. Niets te vinden, u heeft een spastische darm mevrouw. Oké dan. Het maakt niet uit wat ik eet, last heb ik toch wel. Ik eet dus gewoon alles.

  Bij mij thuis komt geen van dat soort producten dat jij noemt in huis. Ik eet liever iets met een theelepel roomboter dan met een eetlepel light rotzooi. Alles met mate en gevarieerd is mijn motto.

 7. Applaus voor je bericht! We worden langzamerhand gek gemaakt met al die onzin over eten. Eet gevarieerd en zo vers mogelijk en als je dan een keer wilt snacken, eet dan gewoon inderdaad die poffertjes met lekkere roomboter en poedersuiker!

 8. Zo heerlijk om te lezen. Een botercake maak je met boter. Soms lees je dan …cake zonder suiker en vet…ja met wat dan wel? Alles wordt vervangen. Eet dan geen cake…ik doe en eet alles met mate en gevarieerd.
  Vroeger kregen we op de lagere school tijdens de pauze melk en had ik een klein doosje met rozijnen bij. Tegenwoordig wordt er zelfs negatief gedaan over melk.
  Super om hier gelijkgestemde zielen te treffen.

 9. Amen!

  Zo’n 3 jaar geleden ben ik op mijzelf gaan wonen. Vanaf dag 1 besloot ik om geen ‘luie wijven’ pakjes en zakjes te gebruiken. Gewoon om te zien wat het effect was. Van huis uit was ik dat wel gewend. Als ik dit in mijn omgeving vertelde keken ze me verbaast aan, dan doe je toch ook langer of het eten koken? Maar niets is minder waar. Als je juiste kruiden combineert en je nieuwe dingen blijft proberen, is het elke dag een feestje op je bord.
  Vanaf dat ik op deze manier kook zit er meer smaak aan mijn eten en viel ik bovendien in 3 maanden tijd nog eens 7 kg af.
  Deze ervaring heeft mijn mening versterkt. “dat er ontzettend veel basis kennis over koken bij de gemiddelde nederlander verloren is gegaan, omdat dat er zoveel mogelijkheden zijn voor een pakje of zakje. Ik denk dat als er meer geïnvesteerd word op middelbare scholen aan kooklessen, dat die kennis langzaam aan weer terug komt. “

 10. Helemaal mee eens! Mensen denk even logisch na en eet zoveel mogelijk onbewerkt eten, dat is zo dicht mogelijk bij de natuur en dus (denk ik) het beste voor iedereen.

 11. ‘There rests my case’, zeggen ze dan wel eens. Wat een ‘het moet niet gekker worden’ berichten zijn er toch te vinden. Gezond verstand gebruiken en lekker eten, laten we het daar maar op houden.