Mijn 5 favoriete maaltijdsalade recepten voor de lente

Ik schreef het laatst al in mijn weekmenu: het maaltijdsaladeseizoen is wat mij betreft weer geopend! Nu de lente zich in vol ornaat laat zien, eet ik graag wat lichter en vaak ook makkelijker. En daarom heb ik mijn 5 favoriete maaltijdsalade recepten voor de lente voor jullie op een …

Ik schreef het laatst al in mijn weekmenu: het maaltijdsaladeseizoen is wat mij betreft weer geopend! Nu de lente zich in vol ornaat laat zien, eet ik graag wat lichter en vaak ook makkelijker. En daarom heb ik mijn 5 favoriete maaltijdsalade recepten voor de lente voor jullie op een rij gezet. Inclusief vega(n) opties!

Een maaltijdsalade met verse ingrediënten, die goed op smaak is gebracht, is niet alleen ontzettend lekker maar ook heel goed voor je. Vaak voeg je ongemerkt veel meer groenten toe, en kliekjes kunnen er ook met gemak in.

In een maaltijdsalade probeer ik altijd een goede balans te vinden tussen vezels, koolhydraten en eiwitten. Verse groenten zijn de basis en die vul ik aan met bijvoorbeeld (volkoren) pasta, bulgur, couscous, spelt of orzo. Soms voeg ik die niet toe, zoals bij de kipshoarma salade, maar dan serveer ik er wat volkoren pitachips of broodjes bij. De eiwitten kunnen komen uit kip, vis of vlees. Maar er zijn ook meer dan voldoende plantaardige eiwitbronnen. Denk aan peulvruchten, noten (zoals walnoten en amandelen), zaden (pompoenpitten zijn geweldig), tempeh en tofu, maar ook in een aantal groenten (zoals broccoli en spinazie) zitten naast vezels ook eiwitten.

Tijd om mijn favoriete maaltijdsalade recepten voor de lente met jullie te delen. En hier vind je al mijn maaltijdsalades.

1. Pastasalade met groene asperges, broccoli en pesto

pastasalade met broccolirijst en groene asperges 1 3

Ik maakte een pastasalade met groene asperges, roergebakken broccolirijst, volkoren penne, cannellini bonen, halfgedroogde tomaten, pesto en heel veel verse basilicum. Het was een feest op ons bord en een enorme bron van energie. Deze maaltijdsalade is volledig plantaardig.

2. Kipshoarma salade met pitachips en yoghurtdressing

kipshoarma salade met yoghurtdressing en pitachips 1 6

Het is geen geheim dat we hier thuis gek zijn op shoarma. Maar soms heb je wél zin in shoarma, maar geen zin in een ongezonde maaltijd. En dan zit er maar één ding op: zelf shoarma maken voor deze kleurrijke en voedzame kipshoarma salade met yoghurtdressing en volkoren pitachips.

3. Salade met bulgur, edamame bonen en garnalen

salade met bulgur garnalen en edamamebonen 1 scaled 1 2

Deze salade met bulgur, garnalen en edamamebonen is zo’n heerlijk frisse salade die je perfect kunt maken op zonnige dagen. Je hebt ‘m al in 20 minuten gemaakt en je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. Leuk weetje: edamame bonen zitten naast vezels ook boordevol met plantaardige eiwitten.

4. Salade met groene asperges, burrata en nectarines

salade met groene asperges burrata en nectarines 1 2

De bite in deze salade komt van de gegrilde groene asperges, raapstelen en kruidendressing. Met een fijne zoete en zachte tegenhanger van de burrata, avocado en gegrilde nectarines. De beenham geeft een zout accent, maar als je vegetarisch eet kun je deze er ook uitlaten.

5. Orzosalade met citroen, broccoli en vega kip

orzosalade met citroen broccoli en vega kip 1 scaled 1 3

Ik gebruik vrij weinig vleesvervangers in mijn keuken, maar heel af en toe wel wat vegetarische kipstukjes, vegetarische spekjes (vooral als je die goed lang uitbakt, worden ze lekker krokant) of vegetarisch gehakt.

Voor deze orzosalade met citroen en basilicum combineerde ik orzo (wat een pastasoort is in de vorm van rijstkorrels) met geroosterde broccoli en gebakken vegetarische kipstukjes. In 25 minuten ben je klaar en het hele gezin kan ervan genieten. De smaak is lekker fris en als je nou liever gewone kip gebruikt dan kan dat ook goed. Of voeg wat geroosterde kikkererwten toe, ook heel lekker.

Deze maaltijdsalade recepten bewaren voor later?

Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

mijn 5 favoriete maaltijdsalade recepten voor de lente pinterest

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)