Snijbonenstamppot met kipworst

Snijbonen eet ik het liefst iedere week als ze in het seizoen zijn. Roerbakken, stoven, in ovenschotels of in een stamppot, ik weet er wel raad mee. Het enige wat ik er niet mee doe is te lang koken, hoogstens blancheren, maar dat doe ik eigenlijk geen enkele groentesoort aan. Wist je trouwens dat er in bonen van nature een gifstof voor komt (lectine) die door verhitting onwerkzaam wordt gemaakt? Eet snijbonen dus niet rauw.

Het is inmiddels september en ik vind het alweer stamppottentijd worden. Daarom verwerkte ik mijn geliefde snijbonen in een stamppot met aardappel en stukjes kipworst. Alhoewel je deze ook prima in de zomer kunt eten, zoals ik deed. Het is een heel makkelijk recept met geweldig resultaat. En net weer even anders dan je gewend bent, wellicht. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • zout
  • melk
  • boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 600 gr snijbonen, gesneden
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • zwarte peper
  • 4 gekruide kipworsten

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

1. Kook de aardappels in 15 – 20 minuten gaar in gezouten water met de deksel op de pan. Giet af en stamp grof met een scheut melk (circa 100 ml) en wat klontjes boter.

2. Verhit een hapjespan en fruit de ui in 2 el olie. Voeg de snijbonen en gerookt paprikapoeder toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk een scheutje water erbij, zet het vuur laag en laat 10 minuten stoven. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de snijbonen door de puree. Houd de puree warm.

3. Bak kipworsten in een koekenpan met olie in circa 10 – 12 minuten goudbruin en gaar. Snijd daarna in stukjes.

4. Serveer de snijbonenstamppot met de stukjes kipworst.

Recept & fotografie: Francesca
Gebruikte bronnen: Verse Oogst

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Snijbonenstamppot met kipworst”