Soeptest: zelfgemaakt versus een pakje

De postbode belde onlangs bij me aan met een pan vol pakjes soep. Met dank aan Honig. Die iets nieuws bedacht hebben tegen voedselverspilling. 2014 is namelijk het jaar tegen voedselverspilling en uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 10 Nederlanders wekelijks of vaker groente weggooien. Denk daarbij aan …

De postbode belde onlangs bij me aan met een pan vol pakjes soep. Met dank aan Honig. Die iets nieuws bedacht hebben tegen voedselverspilling. 2014 is namelijk het jaar tegen voedselverspilling en uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 10 Nederlanders wekelijks of vaker groente weggooien. Denk daarbij aan aardappelen, sla, bloemkool, komkommer, wortelen en meer. De reden waarom deze groenten weggegooid worden, is omdat we vaak niet weten wat we ermee kunnen doen. Dat is op zijn zachts gezegd zonde.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_2

Daarom daagt Honig Nederland uit om deze groenten niet weg te gooien, maar te verwerken in andere gerechten. Zoals soep. Dat ondersteun ik van harte, want soep is het meest simpele gerecht om te maken met je restjes. Voedzaam, gezond en lekker. Maar je voelt ‘m vast al aankomen, de reden van deze campagne van Honig is dat je dus een pakje soep van hen als basis kunt nemen om deze soep te maken. Daar vind ik dus wat van en dat communiceerde ik op mijn Instagram. De reacties die ik hierop kreeg, waren divers. De meeste mensen waren het met me eens en prefereerden ook hun zelfgemaakte soep versus een pakje. Ik kreeg nog een andere reactie met de strekking dat er ook mensen blij zijn met deze pakjes omdat ze zelf niet weten hoe je soep moet maken of omdat ze geen geld hebben om zelf soep te maken. Tja, en daar vind ik dus weer wat van. Ik gooi ze er gelijk maar in:

1. Zelf soep maken is niet moeilijk.
2. Zelf soep maken is niet duurder dan uit een pakje.

Maar goed, als ik dit soort boute uitspraken doe dan moet ik ze ook onderbouwen. Dus ik heb vorige week thuis de soeptest uitgevoerd. Uit de berg pakjes soep heb ik 1 variant gekozen, de boerengroentesoep, en die heb ik gemaakt naast een pan zelfgemaakte soep. Voor mijn eigen soep heb ik alleen restjes aardappel en groenten gebruikt die ik nog in huis had. Mijn testpanel bestond uit mijn mannen en ikzelf. Alhoewel ik moet bekennen dat mijn mening al redelijk gekleurd is dus wellicht ben ik niet geheel onpartijdig in deze. Ik heb de soep getest op kosten, bereidingstijd en smaak. Waarbij de kosten wat complex waren voor de zelfgemaakte soep, omdat ik daarvoor alleen ingredienten heb gebruikt die ik al in huis had. Daar kom ik later op terug.

De kosten

We beginnen met de ingredienten. Links op de foto zie je de benodigdheden voor de boerengroentesoep van Honig volgens de aanwijzing op de verpakking. Het pakje (inclusief 6,3% groente, 2,8% vermicelli, zout, zetmeel, aroma’s, gehard plantaardig vet, smaakversterkers, suiker, peterselie, specerijen, plantaardig vet, rookaroma en kleurstof) + een zakje boerensoepgroente uit de supermarkt. Op de verpakking staat dat je zelf 150 gram boerensoepgroente moet toevoegen. Maar aangezien je hier 1,5 liter soep mee maakt voor 4 tot 6 personen dan krijg je dus per persoon 37,5 tot 25 gram groente binnen en dat is wel bijzonder weinig. Het is trouwens met 350 gram ook nog weinig, maar ok we moeten ergens beginnen.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_3

Kosten:
– Honig boerengroentesoep = € 1,04
– Zakje boerensoepgroente van 350gr = € 1,49
Totaal: € 2,54 voor 1,5 liter soep

Dan naar de zelfgemaakte soep. Hiervoor heb ik dus alleen ingredienten gebruikt die ik nog in huis had. Voornamelijk groenten en nog 2 bouillonblokjes voor de bouillon. In bouillonblokjes zitten natuurlijk ook zout en gistextract. Nou kunnen we hier de discussie gaan voeren of je ook hiervoor zelf bouillon kunt maken en het antwoord daarop is ja. Maar als ik mijn zelfgemaakte soep wil vergelijken met een pakje dan gebruik ik daar een blokje voor in verband met de tijd. Wel gebruiken wij thuis biologische bouillonblokjes met minder zout. Kosten berekenen is dus wat lastig, omdat ik restjes heb gebruikt. Maar om het goed te vergelijken heb ik het teruggerekend.

Kosten:
– 1 ui = € 0,10
– 1 prei = € 0,39
– 3 wortelen = € 0,12
– 1/2 knolselderij = € 0,50
– 2 tomaten (ik had nog een 1/3 pot gepelde tomaten met sap over) = € 0,25
– handvol verse peterselie en tijm = € 0,50
– 5 aardappelen = € 0,25
– 2 bouillonblokjes = € 0,50 (zitten 8 bouillonblokjes in 1 pakje, kun je dus 4 pannen soep van maken voor € 1,99)
Totaal: € 2,61 voor 2 liter soep

Volgens mij kan ik het kostendeel bij deze afvinken. Als je 1 soepdag per week inplant waarop je al je restjes groenten in een pan knikkert dan ben je veel voordeliger uit, eet je gezond en gooi je niet onnodig eten weg.

De bereidingstijd

Met het zelf maken van soep ben je langer bezig. Punt. Daar kan ik geen mooier verhaal van maken. Maar ja, je bent langer bezig met alles met je zelf maakt. Dat je op het oog het verschil al ziet, werd me direct duidelijk na het maken van deze foto.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_4

Uit het pakje:
– Strooi de inhoud van het pakje in een pan
– Giet er 1,5 liter water bij
– Breng aan de kook
– Roer de soepgroente uit het zakje erdoor
– Laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken
Binnen 15 minuten staat je soep op tafel

Zelfgemaakt:
– Snipper de ui en snijd de prei in ringen
– De wortelen en knolselderij snijd je grof
– Hak de peterselie fijn
– Snijd de aardappelen in blokjes (afhankelijk van de soort met schil, wel eerst goed boenen)
– Fruit de ui glazig in een eetlepel olijfolie in de soeppan
– Schep de prei, wortelen, knolselderij en aardappel erbij en bak een minuutje mee
– Schenk er 2 liter water bij, verkruimel de bouillonblokjes erboven en roer de tomaat (met sap) en tijm erdoor
– Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes doorkoken totdat de aardappel en knolselderij zacht is
– Roer op het laatst de peterselie erdoor. Proef de soep en breng eventueel nog extra op smaak met zout, peper of andere specerijen
Binnen 35 minuten staat je soep op tafel

De smaak

Ik ben zo partijdig als de hel als het gaat over de smaak van zelfgemaakt versus uit een pakje. Ik vind het sowieso al getuigen van enorme lef van de marketeer die besloot om mij een pan op te sturen met al die pakjes (ik geloof ook niet dat het nu nog een keer gaat gebeuren). Maar goed, ik heb de soepen beide geproefd. De ietwat groen/bruin uitgeslagen Honig-variant versus mijn heerlijk geurende zelfgemaakte soep (ja, ik ben echt enorm partijdig). Uit pak ruikt niet lekker en is smakeloos wat ze hebben geprobeerd te maskeren met veel te veel zout. Iets anders kan ik er niet van maken. Mijn eigen soep werd er zelfs een beetje flauw van.

Soeptest_zelfgemaakt versus pakje_5

De peuter schotelde ik 2 bakjes voor en hij mocht zelf proeven zonder dat ik hem vertelde wat de bedoeling was. Hij at eerst een lepel pakjessoep, schoof vervolgens dat bakje naar me toe en zei “die mag jij mama, die vind ik niet lekker” om vervolgens de hele bak zelfgemaakte soep rustig leeg te eten.

The Mr. was wat in verwarring. Hij at eerst een lepel zelfgemaakte soep en vond deze lekker. De pakjessoep vond hij echter ook prima, het deed ‘m denken aan de groentesoep van vroeger. Een milliseconde overwoog ik om van hem te scheiden, maar eerlijkheid wint altijd.

En nu?

Tja, waarom schrijf ik dit hele epistel eigenlijk. Om tegen Honig aan te schoppen? Ach nee, want het onderwerp wat ze nu aanzwengelen is nodig. We verspillen veel te veel voedsel en daar moet wat aan gebeuren. Maar een van de redenen waarom we zoveel verspillen, is omdat we niet meer zo goed weten hoe we moeten koken en de kant-en-klaar industrie heeft daar een groot aandeel in gehad. Het feit dat mensen niet meer zelf weten hoe ze een simpel soepje kunnen maken thuis zegt al genoeg. Dus ja, laten we allemaal veel kritischer zijn op wat we inkopen en weggooien, en daarvoor moet je ook weten wat je ermee kunt doen. Google ‘zelf soep maken’ en je krijg 675.000 zoekresultaten gratis in je schoot geworpen. Introduceer 1x in de week de restjesdag thuis waarop je je koelkast gaat leeg koken. Maak dan soep, of een frittata, roerbakschotel of ovenschotel, in dit artikel lees je nog meer restjestips. En die pakjes? Ach, als je ermee wilt koken, wie ben ik om daar wat over te zeggen. Maar nooit wil ik meer horen dat het goedkoper is of dat je niet weet hoe je het moet doen! En dat het niet te eten is, zeg ik zelf wel.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)