Nog geen stemmen

Zelfgemaakt olijfolie roomijs

3 uur 45 minuten
Nagerecht
IJs

De eerste keer dat ik olijfolie roomijs at, was jaren geleden in een restaurant. Het was zó lekker dat ik bijna overwoog om nog een tweede portie te bestellen. Eenmaal thuisgekomen bleef het maar in mijn hoofd ronddwalen en voor de aankomende feestdagen besloot ik het eens zelf te maken. …

De eerste keer dat ik olijfolie roomijs at, was jaren geleden in een restaurant. Het was zó lekker dat ik bijna overwoog om nog een tweede portie te bestellen. Eenmaal thuisgekomen bleef het maar in mijn hoofd ronddwalen en voor de aankomende feestdagen besloot ik het eens zelf te maken. Als begeleider van deze mini pecan pies en dat was een heerlijke combinatie.

Maar olijfolie roomijs kun je natuurlijk ook gewoon zo eten of gecombineerd met verse aardbeien of frambozen. En met chocolade gaat dit ijs ook heel goed samen.

Wat heel belangrijk is, is dat je een zachte olijfolie extra vergine van zeer goede kwaliteit gebruikt. Geen olijfolie met een scherp randje of ‘pepertje’ in de smaak, want dat pepertje doet niets voor je ijs. Sterker nog, het maakt het niet lekker. Een allemansvriend heb je nodig, die ook best een beetje nootachtig mag smaken. In het recept geef ik een tip.

Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Ingrediënten

 • 250 gr volle melk
 • 225 gr slagroom
 • 100 gr kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • zout
 • 6 eidooiers
 • 75 gr olijfolie extra vergine, Carapelli Oro Verde of een andere lichte, frisse olijfolie

Ook nodig

 • ijsmachine (of zie tip onder het recept)

Aan de slag!

 • Meng de melk, slagroom, kristalsuiker, vanille extract en een snufje zout in een pan. Verwarm al roerende tot de suiker is gesmolten en je het kookpunt hebt bereikt, zet het vuur uit.
 • Klop de eidooiers los en klop daarna 2 eetlepels van het warme melkmengsel erdoor. Klop daarna alle eidooiers rustig door de warme melk. Zet het vuur weer aan, middelhoog, en laat iets indikken terwijl je rustig blijft roeren met een pollepel of spatel. Als er een filmlaagje achterblijft op de achterkant van je lepel is het ijsmengsel goed.
 • Haal de pan van het vuur en roer rustig de olijfolie erdoor. Schenk over in een schaal en laat afkoelen tot lauw. Zet daarna minimaal 2 uur in de koelkast om volledig te koelen.
 • Draai het roomijs volgens de instructie van je ijsmachine, schep over in een ijsbak en bewaar in de vriezer tot gebruik.

Notities

 • Met dit recept maak je circa 1 liter ijs wat voldoende is voor een nagerecht voor 8 personen.
 • Gooi de eiwitten niet weg als je de eieren aan het splitsen bent voor de dooiers. Hiervan kun je namelijk heerlijke meringues maken waar je je ijs en deze mini pecan pies mee kunt decoreren. Gebruik dit recept als basis en schep je stijve eiwitten in een spuitzak om kleine meringues mee op te spuiten. Deze hebben korter nodig in de oven, circa 1 uur.
 • Bereiding: 15 minuten + 2 - 3 uur uur koelen + 30 minuten ijsmachine

Roomijs zonder ijsmachine maken?

Dat is mogelijk, je moet er alleen wat meer moeite voor doen. Zet het roomijsmengsel in een platte bak in de vriezer. Roer gedurende 2 – 3 uur om de 30 minuten goed door om ijskristalvorming te voorkomen. Laat vervolgens een nacht in de vriezer staan om goed te harden. Wanneer je alleen een vriesvak hebt, is de vrieskracht minder sterk en moet je zowel voor het roeren als de volledige bevriestijd langer de tijd nemen.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het vegetarische kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)