Soufflé in een citroen

Een geweldig leuk dessert voor Pasen, vanwege de presentatie en smaak, is deze soufflé in een citroen. Maar laat je niet weerhouden door de afwezigheid van Pasen, dit nagerecht steelt het hele jaar door de show. Een paar tips vooraf. Houdt allereerst je oven dicht als de soufflés erin staan, …

Een geweldig leuk dessert voor Pasen, vanwege de presentatie en smaak, is deze soufflé in een citroen. Maar laat je niet weerhouden door de afwezigheid van Pasen, dit nagerecht steelt het hele jaar door de show. Een paar tips vooraf. Houdt allereerst je oven dicht als de soufflés erin staan, want door koude lucht stort deze direct in. En zorg ervoor dat je gelijk serveert nadat ze uit de oven komen. Want ze zakken dus vrij snel in. Dan smaken ze nog steeds heerlijk, maar het presenteert wat minder leuk.

Francesca Kookt_citroen souffle_2

Wat je nodig hebt voor 6 personen

– 6 grote, biologische citroenen (Als je ze kunt vinden dan met steeltje eraan, super voor de presentatie. Zoals je ziet op de foto’s, die kon ik niet vinden.)
– 4 grote scharreleieren
– 100gr suiker
– 2el bloem
– voor het serveren: poedersuiker

Wat je gaat doen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Snijd de bovenkant van de citroenen mooi recht af. Ongeveer 1/3 van boven en bewaar de kapjes. Snijd aan de onderkant een heel dun reepje af (probeer geen gat te maken), dit is alleen om ervoor te zorgen dat ze rechtop blijven staan. Lepel vervolgens alle citroenen uit en vang de velletjes en vruchtvlees op in een bak. Zet de citroenen rechtop op het bakpapier.

Knijp het vruchtvlees uit of haal door een vergiet heen zodat je al het sap opvangt. Scheidt de eieren en mix de eidooiers met 50gr suiker, 50ml citroensap en de bloem in een hittebestendige kom voor ongeveer 3 minuten. Verwarm in de tussentijd een pannetje met water waar de kom op past. Zet de kom hierop en verwarm het mengsel au bain marie. Blijf rustig kloppen met een garde voor een minuut of 8 totdat het mengsel dik is geworden. Haal de kom daarna van de pan en blijf even doorkloppen totdat het mengsel is afgekoeld.

Neem een schone kom en mix hier het eiwit in samen met 50gr suiker. Blijf mixen totdat het eiwit zachte pieken heeft en glanst. Schep daarna heel luchtig 1/3 van het eiwit door het eidooier mengsel. Schep daarna de rest er rustig door totdat het net gemengd is. Vul hier vervolgens de citroenen mee tot net onder de rand.

Zet het bakblik met de citroenen in de oven en bak de soufflés in 12-14 minuten. In die tijd komen ze mooi omhoog en als ze net een bruin korstje hebben dan kunnen ze eruit. En nogmaals, niet lopen wapperen met de ovendeur want dan zakken ze in! Houdt het op het einde goed in de gaten, want het is zonde als ze te hoog groeien.

Presenteer de citroenen met hun kapje (die zet je ernaast of erop) en strooi er nog een beetje poedersuiker over. Geniet!

Francesca Kookt_citroen souffle_3

Bron: ik vond het recept op Newyorkfoody.com, maar nu is opeens de hele website verdwenen. Maar ja, ere wie ere toekomt dus hierbij alsnog de credits.

Ben je ook zo gek op citroen? Dan vind je hier nog meer recept inspiratie met deze citrusvrucht als ingrediënt.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)