Spaanse gehaktballen met kruidnoten

Iedereen heeft wel een favoriet recept als het om gehaktballen gaat. Die van je oma, je moeder, uit dat ene kookboek en ga zo maar door. Maar dat neemt niet weg dat het ook lekker is om eens andere varianten te proberen. Aangezien het bijna Sinterklaas is gingen we aan …

Iedereen heeft wel een favoriet recept als het om gehaktballen gaat. Die van je oma, je moeder, uit dat ene kookboek en ga zo maar door. Maar dat neemt niet weg dat het ook lekker is om eens andere varianten te proberen. Aangezien het bijna Sinterklaas is gingen we aan de slag met Spaanse gehaktballen met kruidnoten.

Ja, je leest het goed met kruidnoten. In plaats van paneermeel of een beschuitje werkt dat hartstikke goed. Het geeft direct ook een zoete smaak mee, die overigens helemaal niet overheersend is. Het maakt het toevoegen van nootmuskaat of andere zoete specerijen wel overbodig. We voegden er als tegenhanger ook wat pit aan toe met de Spaanse peper. En zo werd het uiteindelijk een zeer smaakvol pannetje gehaktballen waar we ontzettend van hebben gesmuld. Wij aten het als avondmaaltijd, maar je kunt natuurlijk ook kleine balletjes maken en serveren als hapje tijdens het heerlijk avondje! Daar zal de Sint vast blij van worden 🙂

Wat je nodig hebt voor 10 gehaktballen:

    • 2 Spaanse rode pepers
    • 2 sjalotten
    • 40 gr kruidnoten
    • 1000 gr rundergehakt
    • 1 tl pimentpoeder
    • zout
    • boter
    • ketjap manis

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 45 min

    1. Snij de rode pepers (iets minder pit? verwijder de zaadlijsten dan eerst) en sjalotten fijn of laat de hakmolen/keukenmachine dit werk doen. Maal vervolgens ook de kruidnoten fijn (kan in hetzelfde bakje).
    2. Doe het gehakt in een kom en meng met de pepers, sjalotten, fijngemalen kruidnoten, piment en zout naar smaak.
    3. Zodra alles goed gemengd is kun je ballen gaan draaien, de grootte is naar eigen wens. Middelgroot maak je er 10 gehaktballen van.
    4. Neem een hapjespan en verhit hier een flinke klont boter in. Bak de gehaktballen rondom bruin. Zet het vuur vervolgens laag en voeg een scheutje water en ketjap manis toe, laat de ballen (afhankelijk van grootte) in zo’n 10 – 15 minuten zachtjes gaar stoven. Serveer bij wat aardappeltjes en groenten of op je stamppot, lekker met de jus van het vlees!

Van deze Spaanse gehaktballen met kruidnoten wordt de Sint vast erg blij. En wij ook ;-).

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca