Spaghetti alla carbonara

Ik heb al zo vaak recepten van spaghetti (alla) carbonara voorbij zien komen. De een beweert hét originele recept te hebben, de ander maakt er een hele andere spaghetti van waarbij je je af kunt vragen in hoe verre het dan nog een spaghetti carbonara is en de ander maakt wat kleine aanpassingen en noemt het dan simpelweg zijn eigen versie.

Wat jouw versie dan ook is, je geniet in ieder geval van een heerlijke spaghetti en daar gaat het in the end natuurlijk ook om. Dit recept voor spaghetti alla carbonara is onze favoriete versie en komt, als ik mijn bronnen mag geloven, dicht in de buurt bij de originele Italiaanse. Ik gebruik alleen gerookte spekjes in plaats van guanciale (kinnebakspek) omdat deze voor mij makkelijker te verkrijgen zijn en daarnaast binnen mijn budget passen. Dat past prima in de carbonara filosofie, de kolenbranders (waar alla carbonara vandaan komt) aten deze spaghetti namelijk in hun pauze als een goedkope, makkelijke en smaakvolle maaltijd.

Soms zie je dat er room gebruikt wordt, ik doe dat niet want de kaas en de eieren maken de spaghetti wat mij betreft al romig genoeg. Verder is (veel) zwarte peper voor mij zeer essentieel!

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

 • 250 gram gerookte spekjes (of guanciale)
 • 250 gram spaghetti (verse of gedroogde)
 • 1 (groot) ei
 • 1 (grote) eidooier
 • 40 gram geschaafde Parmezaanse kaas + extra
 • zwarte peper

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 20 minuten

 1. Verwarm een koekenpan en bak hierin de spekjes goed krokant. Als er heel veel vet vanaf komt, giet hier dan een beetje van weg. Niet te veel want het geeft ook smaak.
 2. Zet een pan op met water en zout. Kook hierin de spaghetti al dente, bij de verse duurt dit vier minuten bij de gedroogde soort ongeveer 10 minuten.
 3. Meng ondertussen het ei met de kaas en flink wat zwarte peper tot een egale massa.
 4. Giet de pasta af. Doe deze direct terug in de pan en meng de spekjes erdoor. Meng (van het vuur af) dan zo snel mogelijk het ei-kaas mengsel door de spaghetti heen. Als je dit niet snel genoeg doet, zal het ei gaan stollen en krijg je roerei.
 5. Serveer eventueel met wat extra zwarte peper en Parmezaanse kaas naar smaak.

Tip: Lekker met een simpele Italiaanse salade. Meng daarvoor wat sla met wat tomaatjes en komkommer en maak dit aan met olijfolie extra vergine, azijn, peper en zout. Dan krijg je ook nog wat groente binnen 😉

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

it recept voor spaghetti alla carbonara is onze favoriete versie. Ik gebruik gerookte spek. Soms zie je dat er room gebruikt wordt, ik doe dat niet want de kaas en de eieren maken de spaghetti wat mij betreft al romig genoeg.

Dit is mijn favoriete spaghetti carbonara, simpel maar toch zo smaakvol. Is dit ook jullie favoriet? Of maak je toch een andere versie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Spaghetti alla carbonara”

 1. Mmmmmm, mijn dochter en ik hebben hiervan gesmuld. Omdat zij niet zo gek is op salade, heb ik er bij de laatste stap wat diepvrieserwtjes bij gedaan die ik daarvoor even in gekookt water had gezet. Ze wil het wel elke dag eten, zei ze. Bedankt!