Spaghetti alla carbonara

Ik heb al zo vaak een spaghetti alla carbonara recept voorbij zien komen. De een beweert hét originele recept te hebben, de ander maakt er een hele andere spaghetti van waarbij je je af kunt vragen in hoe verre het dan nog een spaghetti carbonara is en de ander maakt …

Ik heb al zo vaak een spaghetti alla carbonara recept voorbij zien komen. De een beweert hét originele recept te hebben, de ander maakt er een hele andere spaghetti van waarbij je je af kunt vragen in hoe verre het dan nog een spaghetti carbonara is en de ander maakt wat kleine aanpassingen en noemt het dan simpelweg zijn eigen versie.

Wat jouw versie dan ook is, je geniet in ieder geval van een heerlijke spaghetti en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk ook om. Dit recept voor spaghetti alla carbonara is onze favoriete versie en komt, als ik mijn bronnen mag geloven, dicht in de buurt van de originele Italiaanse spaghetti. Ik gebruik alleen gerookte spekjes in plaats van guanciale (kinnebakspek) omdat deze voor mij makkelijker te verkrijgen zijn en daarnaast binnen mijn budget passen. Dat past prima in de carbonara filosofie, de kolenbranders (waar alla carbonara vandaan komt) aten deze spaghetti namelijk in hun pauze als een goedkope, makkelijke en smaakvolle maaltijd.

Soms zie je dat er room gebruikt wordt, ik doe dat niet want de kaas en de eieren maken de spaghetti wat mij betreft al romig genoeg. Verder is (veel) zwarte peper voor mij zeer essentieel!

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 250 gram gerookte spekjes (of guanciale)
  • 250 gram spaghetti (verse of gedroogde)
  • 1 (groot) ei
  • 1 (grote) eidooier
  • 40 gram geschaafde Parmezaanse kaas + extra
  • zwarte peper

Wat je gaat doen voor dit spaghetti alla carbonara recept:

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Verwarm een koekenpan en bak hierin de spekjes goed krokant. Als er heel veel vet vanaf komt, giet hier dan een beetje van weg. Niet te veel want het geeft ook smaak.
  2. Zet een pan op met water en zout. Kook hierin de spaghetti al dente, bij de verse duurt dit vier minuten bij de gedroogde soort ongeveer 10 minuten.
  3. Meng ondertussen het ei met de kaas en flink wat zwarte peper tot een egale massa.
  4. Giet de pasta af. Doe deze direct terug in de pan en meng de spekjes erdoor. Meng (van het vuur af) dan zo snel mogelijk het ei-kaas mengsel door de spaghetti heen. Als je dit niet snel genoeg doet, zal het ei gaan stollen en krijg je roerei.
  5. Serveer eventueel met wat extra zwarte peper en Parmezaanse kaas naar smaak.

Tip: Deze spaghetti alla carbonara is lekker met een simpele Italiaanse salade. Meng daarvoor wat sla met wat tomaatjes en komkommer en maak dit aan met olijfolie extra vergine, azijn, peper en zout. Dan krijg je ook nog wat groente binnen ;).

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer