Ik dook de keuken in om te experimenteren met het traditionele recept voor speculaascake en dat is bijzonder goed uitgepakt. Als je de smaak van speculaas combineert met de warme smaken van dadel en gember krijg je een heerlijke cake. Aanrader!
Wat je nodig hebt voor 1 cake
– 100gr dadels, fijngehakt
– 200gr boter, kamertemperatuur
– 100gr kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
– 2 eieren, losgeklopt
– 200gr volkoren bloem
– 1el koek- en speculaaskruiden
– 1/2tl gemberpoeder
– snufje zout
– 10gr bakpoeder
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten / Baktijd: 35-40 minuten
Week de dadels 15 minuten in een bakje met warm water. Laat daarna uitlekken en knijp nog een keer goed uit met je handen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de boter los met de kokosbloesemsuiker totdat deze licht en romig ziet. Dit doe je het handigst met een mixer of gebruik een garde met de hand. Klop daarna snel de eieren erdoor.
Meng in een andere kom de bloem, koek- en speculaaskruiden, gemberpoeder, zout en bakpoeder door elkaar. Schep dit daarna samen met de dadels door het botermengsel totdat je een goed gemengd cakebeslag hebt. Schep over in een cakevorm die je ingevet of bekleed hebt met bakpapier.
Bak de cake 35-40 minuten totdat deze gaar is. Steek een satéprikker in het midden voor de test. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
Bewaren
Ooh ik ben zoo verslaafd aan dadels dus deze cake past helemaal bij mij! Zeker in combinatie met de lekkere herfstsmaken. MMMM
Lijkt me een lekkere variatie. Ik bak vaak met walnoten en kaneel, ook lekker.
Hmm ga ik dit weekend nog uitproberen! En wie weet… maak ik er ook nog een ‘ontbijtversie’ van 😉
Ik zou hier ook mee kunnen ontbijten, haha.
Het lijkt mij een heerlijke cake, met warme smaken! Ga hem zeker eens proberen!
Ik ben dol op alle ingrediënten!!
Ik heb hem gisteren gebakken en voor degene die dit lezen, een aanrader ! Echt een heerlijke cake zeker met dit weer ????
Wat leuk om te lezen, thanks Marja!
De cake gaat zo de oven in! Lees ik er over heen of ik mis ik wanneer je de dadels aan de rest van het beslag moet toevoegen? Ik neem aan gewoon aan het einde er door mengen.
Yes, aan het einde 🙂 Ik heb het net toegevoegd!
Vanmiddag gemaakt. Echt heel erg lekker. En die geur in huis als het in de oven staat. Heerlijk!
Ik heb een vraagje kan je ook gewoon bloem gebruiken ipv volkoren bloem?
groetjes
Hi Fatima, dat kan hoor. De smaak wordt dan alleen wat vlakker.
Hello Francesca, bedankt voor het antwoorden ik ga deze week de cake maken aangezien ik heel graag dadels eet!
Ik heb kalender maar ook graag nieuwsbrief ontvangen
Dat kan, onderaan de website kun je je voor de nieuwsbrief aanmelden 🙂
Kan deze cake ook glutenvrij gebakken worden?
Vast wel, ik heb alleen geen ervaring met glutenvrije bloemsoorten. Gewoon proberen is mijn motto!
Hoi Francesca,
Als ik het beslag in een muffinvorm (12 stuks) zou doen, hoe lang zou het dan in de oven moeten?
Ik denk 20 – 25 minuten. Steek na 20 minuten een satéprikker in het midden van 1 muffin en check of deze er droog uitkomt, dan zijn ze klaar. En anders nog even doorbakken.
Wat een heerlijk brosse cake, mmmm ☺