Speculaascake met dadel en gember

Ik dook de keuken in om te experimenteren met het traditionele recept voor speculaascake en dat is bijzonder goed uitgepakt. Als je de smaak van speculaas combineert met de warme smaken van dadel en gember krijg je een heerlijke cake. Aanrader!

Wat je nodig hebt voor 1 cake

– 100gr dadels, fijngehakt
– 200gr boter, kamertemperatuur
– 100gr kokosbloesemsuiker (of rietsuiker)
– 2 eieren, losgeklopt
– 200gr volkoren bloem
– 1el koek- en speculaaskruiden
– 1/2tl gemberpoeder
– snufje zout
– 10gr bakpoeder

speculaascake-met-dadel-en-gember-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten / Baktijd: 35-40 minuten

Week de dadels 15 minuten in een bakje met warm water. Laat daarna uitlekken en knijp nog een keer goed uit met je handen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop de boter los met de kokosbloesemsuiker totdat deze licht en romig ziet. Dit doe je het handigst met een mixer of gebruik een garde met de hand. Klop daarna snel de eieren erdoor.

Meng in een andere kom de bloem, koek- en speculaaskruiden, gemberpoeder, zout en bakpoeder door elkaar. Schep dit daarna samen met de dadels door het botermengsel totdat je een goed gemengd cakebeslag hebt. Schep over in een cakevorm die je ingevet of bekleed hebt met bakpapier.

Bak de cake 35-40 minuten totdat deze gaar is. Steek een satéprikker in het midden voor de test. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.

Bewaren

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Speculaascake met dadel en gember”

  1. De cake gaat zo de oven in! Lees ik er over heen of ik mis ik wanneer je de dadels aan de rest van het beslag moet toevoegen? Ik neem aan gewoon aan het einde er door mengen.