Wortelsoep is een heerlijke en gezonde soep die in de basis met maar heel weinig ingrediënten gemaakt wordt. Met wortels, ui, knoflook kom je namelijk al een heel eind. Maar als je daar nog wat smaakmakers aan toevoegt, word je wortelsoep nog veel spannender.
Ik maakte van de wortelsoep met gember, paksoi en kikkererwten een complete maaltijdsoep voor deze tijd van het jaar. Waarin je al wordt getrakteerd op een verwachtingsvol lentezonnetje, maar de avonden nog steeds guur koud zijn. En dan is een kom soep, of in dit geval een bord soep, heel erg welkom.
In de soep zelf vind je naast verse gember ook aardappel en specerijen. Eenmaal gepureerd wordt de soep heel romig en je serveert ‘m met een topping van paksoi, kikkererwten, lente-ui en knoflook. De spreekwoordelijke kers op de taart is in dit geval de gefrituurde knoflook, die combineert fantastisch met de soep en topping. Geniet ervan.
Meer inspiratie voor maaltijdsoepen? Hier vind je al mijn recepten.
Ingrediënten
- 2 sjalotten, gepeld
- 4 cm gember, geschild
- knoflookolie (zie notities of gebruik olijfolie)
- zout
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl kurkuma
- 1,5 kg wortel, geschild en in grove stukken
- 300 gr aardappel, geschild en in grove stukken
- rijstazijn
- 200 gr kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 1 stronk paksoi, in grove stukken
- 2 stengels lente-ui, in grove stukken
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- vissaus (of sojasaus voor vegan)
- chili flakes
- honing (of agavesiroop voor vegan)
- zwarte peper
- optioneel: deze gefrituurde knoflook als topping
Ook nodig
- grote soep- of braadpan
- staafmixer of blender
Aan de slag!
- Hak de sjalotten en gember samen grof. Verhit ondertussen een soep- of braadpan en fruit de sjalot en gember voor 10 minuten op laag vuur een in een scheut knoflookolie met een goede snuf zout. Voeg halverwege ook het korianderzaad, knoflookpoeder en kurkuma toe. Roer regelmatig en laat niet bruinen, zet dan het vuur lager.
- Voeg de wortel en aardappel toe en bak een paar minuten mee. Schenk daarna water in de pan tot de ingrediënten net onder staan, ik had daar zelf zo’n 1,2 liter water voor nodig. Roer er 1 eetlepel rijstazijn en nog een goede snuf zout door. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
- Bereid ondertussen de topping door de kikkererwten, paskoi, lente-ui en knoflook te roerbakken in een hapjespan met een beetje olie. Kan allemaal tegelijk in de pan en als de paksoi beetgaar is, blus je het geheel af met een scheutje vissaus (of sojasaus). Breng naar wens verder op smaak met chili flakes, een kneepje honing en zwarte peper.
- Pureer de wortelsoep met je staafmixer of blender. Ik gebruik daar zelf altijd mijn bamix voor. Proef daarna goed en voeg naar wens eventueel nog extra rijstazijn en/of zout toe.
- Serveer de wortelsoep met de topping, gefrituurde knoflook en snufje zwarte peper en eventueel nog wat zeezout flakes.
Notities
- Met dit recept maak je een soep voor 4 personen.
- Voor de volledige soep experience maak je eerst een batch gefrituurde knoflook waar je zowel de knoflookolie als de krokante knoflook van gaat gebruiken. En doe je dat niet, dan is het geen probleem en gebruik je gewoon normale olijfolie.
- De soep is vegetarisch en kan met een paar kleine aanpassingen ook vegan gemaakt worden, de tips hiervoor staan in de ingrediënten.
- Bereiding: 45 minuten
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious