Taco salade met bruine bonen en ons bonenfeestje

Sponsored – Als ambassadeur van de bruine boon konden we natuurlijk niet ontbreken bij het feestje ter ere van deze bruine boon. Aangezien ik in Indonesië was, is Dominique daarom samen met HAK naar het land van bruine bonenteler Jeroen afgereisd. Want hoe gaat die hele bruine bonenteelt nou precies in z’n werk? Daar wisten we nog niet zoveel vanaf, maar nu wel!

Jeroen vertelde ons dat bruine bonen in het Noord-Westen van Nederland geteeld worden aangezien de bodem, de natuur, de zoute zeewind en de gehele biodiversiteit eromheen daar het beste zijn. Deze factoren zijn essentieel voor kwalitatief goede bruine bonen. Doordat er sterk gefocust wordt op kwaliteit bij HAK, is het belangrijk dat al deze factoren dus goed zijn. Zo kan onze oer-Hollandse boon rustig van groen, wit naar uiteindelijk de welbekende bruine kleur groeien.

taco_salade_hak_bonen_feestje_2

In dat prachtige groene veld vol met bruine bonen ‘to be’ mochten we ook nog eens zelf ons eigen stukje veld maken. Hoe leuk! Heel binnenkort, als de bonen in september klaar zijn voor de oogst, krijgen we dus onze eigen bonen binnen. Zijn die bonen dan direct eetbaar? Nee, de gedroogde bonen moet je eerst weken. En om ze vervolgens lang houdbaar te maken kun je ze wecken. Bij HAK gebeurt dat door middel van verhitting:de bonen worden in potjes of stazakken houdbaar gemaakt en bevatten daardoor geen conserveringsmiddelen. En ook hoe je thuis kunt wecken heeft Dominique geleerd tijdens het bonenfeestje. Ze heeft haar eigen bonen geweckt en daar ook zelf smaken aan toegevoegd, ben benieuwd wat voor lekkers ze voor me klaar heeft gemaakt. Ik zal het met jullie delen op social!

taco_salade_hak_bonen_feestje_3

Zelf een bonenveldje onderhouden en de bonen wecken is leuk om eens uit te proberen, maar natuurlijk niet iets wat je alledaags gaat doen. Dat laten we liever over aan HAK ;-). Om het gebruik van bonen juist heel gemakkelijk voor jullie te maken introduceert HAK daarom nu acht nieuwe bonen in stazak: vier bonenmixen en vier bonenschotels. En we zijn vooral, hoe kan het ook anders, enthousiast over de rode en bruine bonenmix. Je kunt deze mix direct uit de verpakking zowel warm als koud gebruiken (je hoeft ze niet eerst af te gieten of op te warmen) en de bonen hebben een pure smaak en stevige bite. Ze bevatten daarnaast geen toegevoegde suikers, maar wel veel eiwitten en vezels.

Van een hele dag tussen de bonen kregen we nogal trek en dus gingen we direct aan de slag met de rode en bruine bonenmix. Met als eindresultaat een heerlijke maaltijdsalade die het ook prima doet als lunch. En natuurlijk delen we het recept met jullie.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

Voor de marinade
1 tl komijnpoeder
1 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
½ tl chilipoeder
3 el olijfolie

Voor de salade
300 gr runderreepjes
2 tomaten
1/2 ui
handje platte peterselie
zout
peper
1 avocado
sap van 1 limoen
3 el olijfolie
1 el honing
300 gr gemengde ijsbergsla
1 zak HAK rode en bruine bonenmix,
1 klein blikje maïs (150 gr), uitgelekt
handje tortilla chips (chili smaak)

taco_salade_hak_bonen_feestje_4

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 25 minuten

1. Meng alle ingrediënten voor de marinade en laat de biefreepjes daarin minstens 10 minuten  marineren.

2. Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes, snipper de ui en hak de peterselie fijn. Meng met elkaar en maak zo een tomatensalsa, breng deze op smaak met peper en zout. Snijd ook de avocado in blokjes.

3. Bak de runderreepjes in een koekenpan in zo’n 6 minuten gaar. Maak ondertussen de dressing door de limoensap, olijfolie en honing door elkaar te kloppen. Voeg eventueel wat zout en peper toe.

4. Meng de ijsbergsla met de tomatensalsa, avocado, bonen, maïs, runderreepjes en de dressing en serveer op een grote schaal. Crunch nog wat tortilla chips in je handen en strooi dit over de salade heen.

Met dit recept hopen we jullie de veelzijdigheid van die heerlijke bruine bonen opnieuw in te laten zien. De stazakken van HAK zijn nu in vrijwel alle supermarkten te vinden. Laat ons vooral weten welke creaties je nog meer weet te maken met al die lekkere bonen! 

Dit is een samenwerking met HAK. Lees hier mijn disclaimer.

Bewaren

Bewaren

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Taco salade met bruine bonen en ons bonenfeestje”

  1. Echt super tof om eens te lezen waar die bruine bonen nu precies vandaan komen, blijft altijd wat raadselachtig als je het ‘gewoon’ uit een potje haalt 🙂 Mexicaans getinte salades doen het hier ook altijd goed, zeker iets dat ik ga onthouden en ook zelf eens ga maken 😀