Tagliatelle met asperges, dille en gerookte zalm

Sinds de Hollandse asperges weer verkrijgbaar zijn, heb ik er al flink wat gegeten. Aspergesoep ook, want van de schillen van de asperges kun je deze heerlijkheid maken. Een recept daarvoor vind je uiteraard ook op mijn blog. Vandaag eten we pasta met een klassieke aspergecombinatie, namelijk tagliatelle met asperges, gerookte zalm en dille. Een fluitje van een cent om te maken en ontzettend lekker. Mijn kindjes hebben hier ook van gesmuld, geniet ervan!

Dit jaar hebben de aspergetelers en horeca trouwens de handen ineengeslagen. Op deze site vind je een overzicht van alle verkooppunten waar je asperges vers van de teler kunt kopen, onder andere bij horecapunten. En dat is hard nodig, want de aspergetelers hebben het zwaar. Helemaal dekkend is het overzicht niet, viel me op. Want ik weet uit ervaring dat we in Zoetermeer (waar ik woon) ook asperges kunnen kopen die uitzonderlijk goed zijn. Bij Hoeve Magdalena in de Meerpolder. Maar een kniesoor die daar op let, ik vind deze site namelijk al een heel mooi initiatief. Doe er je voordeel mee.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 500 gr Hollandse asperges
  • 400 gr tagliatelle
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • bakolijfolie
  • 200 ml slagroom, ongeklopt
  • 10 gr verse dille, blaadjes fijngehakt
  • gemalen witte peper (maar zwart kan ook)
  • 100 gr gerookte zalm, in kleine plakjes

Wat je gaat doen

Bereiding: 30 minuten

  1. Schil de asperges grondig en snijd de houterige onderkanten af. Snijd de asperges daarna in grove stukken en houd de kopjes heel. Gebruik de schillen en onderkanten voor het trekken van een bouillon.
  2. Kook de tagliatelle in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af, maar bewaar een kopje kookvocht. Bewaar de pasta in een afgesloten pan.
  3. Verhit in de tussentijd een grote hapjespan (groot genoeg voor alle ingrediënten en de tagliatelle) en fruit de ui een paar minuten met een snuf zout in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg de asperges toe en roerbak deze 5 minuten.
  4. Schenk de slagroom in de pan, roer door en laat een paar minuten pruttelen. Roer op het laatst de dille erdoor. Proef en breng naar wens op smaak met peper en zout.
  5. Schep de tagliatelle in de saus en verwarm kort. Zo wordt de pasta weer mooi zacht en kun je ‘m rustig door de saus mengen. Voeg naar eigen wens kookvocht van de tagliatelle toe tot je een romige saus hebt.

Tip: Voor het mengen van lintpasta door een saus gebruik ik altijd een knijptang, dit werkt het makkelijkste.

  1. Op het laatst gaat de gerookte zalm erdoor, wederom voorzichtig door de saus mengen.
  2. Serveer de tagliatelle met asperges, dille en gerookte zalm direct. En geniet!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Pasta recepten met een klassieke aspergecombinatie, namelijk tagliatelle met asperges, gerookte zalm en dille. Een makkelijk en snel recept en ontzettend lekker. Mijn kinderen hebben hier ook van gesmuld. Ideaal hoofdgerecht voor het avondeten.

Recept & fotografie: Francesca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Tagliatelle met asperges, dille en gerookte zalm”

  1. Oehhh, 3x raden wat wij zondag gaan eten🤗👍 Dank voor je recept, ik deel m met mijn nichtje in Duitsland, zij halen de asperges zelf bij de buren uit de grond, verser dan dat krijg je ze niet.

  2. Hoi Francesca! Het was een heerlijk recept. Alleen de asperges bleven wat hard. Had ik ze vooraf moeten koken? Kleinere stukjes snijden?

    Heb je een tip?

    Xx

    1. Hi Laurien, waren ze echt hard of beetgaar? De asperges worden namelijk niet helemaal zacht in dit recept. Nou zijn de grote van de stukjes natuurlijk wel bepalend voor het eindresultaat. Dus hoe kleiner hoe beter. En tussentijds altijd even prikken of proeven. Als je het dan nog te hard vindt, dan laat je het nog wat langer pruttelen in de room.