Tapioca pudding met gebakken mango

Een maandje geleden liep ik in een grote supermarkt in Frankrijk. Voor mij is dat een genot. Ik banjer rustig op mijn gemak van de visafdeling, langs de groenten, richting het vlees terwijl ik de geuren van de bakkeropsnuif.   Terwijl ik zo rustig aan het banjeren was liep ik …

Een maandje geleden liep ik in een grote supermarkt in Frankrijk. Voor mij is dat een genot. Ik banjer rustig op mijn gemak van de visafdeling, langs de groenten, richting het vlees terwijl ik de geuren van de bakkeropsnuif.
 
Terwijl ik zo rustig aan het banjeren was liep ik tegen een pak tapioca parels op. Er ging ergens een belletje bij me rinkelen, maar wel erg ver weg. “Ta-pi-o-ca, wat is dat in hemelsnaam ook alweer? Geen idee, maar het ziet er grappig uit dus hup in mijn karretje. Dat zoeken we thuis wel uit wat we daar mee kunnen.” 

Het pak is in de bagage mee terug naar Nederland gekomen. Ik heb het nog een keer meegenomen naar mijn schoonzus nadat ik erachter kwam dat tapioca parels worden gemaakt van de wortel van cassave. En cassave en Surinamers gaan goed samen, dus ik ging er vanuit dat zij wel wist wat we er mee konden. Niets was minder waar. Dus het inmiddels opengemaakte pak ging in een zakje weer mee terug naar huis.

Een paar weken later ben ik fors de bezem door de voorraadkast heen aan het halen. Tik daarbij het pak tapioca aan (jawel, het open pak) en kan vervolgens door bezemen omdat er duizenden pareltjes op mijn grond liggen. Dit was niet exact het scenario wat ik voor mij en mijn parels voor ogen had. 

Nou ben ik niet voor een gat te vangen. Dus ik heb bij de toko een nieuw pak parels gekocht en ben begonnen met mijn eerste experiment; pudding van tapioca. Het is belangrijk om van te voren te weten dat tapioca geen smaak heeft. Wat het bijzonder maakt is de textuur. Als de pareltjes goed gekookt zijn worden ze transparant en als je er op kauwt is het net alsof je een klein gummy beertje in je mond hebt. En dat is leuk 🙂

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
700ml volle melk
70gr tapioca parels (medium hele parels, dus niet de instant tapioca nemen)
100gr fijne suiker
2 scharrel eidooiers
1 vanillestokje
1 snufje zout
1 mango
2el bruine basterdsuiker of 2el maple syrup als je vindt dat er al genoeg suiker in dit dessert zit
1tl verse citroenrasp
roomboter

Wat je gaat doen:
Doe de tapioca parels in een pannetje en schenk hier 250ml melk over. Laat dit zo een uurtje op het aanrecht staan zonder af te dekken. 

Klop in de tussentijd de eidooiers een beetje op. Snijd het vanille stokje doormidden en schraap de vanille eruit met een klein mesje. Schil de mango en snijd deze in blokjes. 

Na een uur zet je de pan op een medium vuur en voeg je de rest van de melk, de suiker, geklopte eidooiers, de vanille en het zout toe. Roer regelmatig en laat het mengsel tot een kookpunt komen (maar niet laten koken!) voor ongeveer 10 minuten. Daarna zet je het vuur laag en laat je de pudding voor 15-20 minuten heel zachtjes pruttelen totdat de pudding dikker is geworden en de parels helemaal transparant en zacht zijn. Roer regelmatig door.

Terwijl dit zachtjes pruttelt, verwarm je in een hapjespan een klein klontje boter. Bak hierin zachtjes de stukjes mango voor een minuutje. Voeg daarna de suiker of maple syrup toe en laat de mango karameliseren in een een paar minuten. Op het laatst schep je de citroenrasp erdoor. 

Serveer de pudding warm met een schepje gebakken mango erop. Geniet ervan!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer