Tempeh chips zelf maken

Elke keer wanneer ik in de Chinese toko sta, lijkt het zakje tempeh chips mij aan te staren. “Koop mij Sabrina. Ik ben zoooo lekker”. Ja, en voor mijn studentenbudget vaak iets te duur. Maar goed, dat hoeft mij niet er van te weerhouden toch tempeh chips te eten. Met …

Elke keer wanneer ik in de Chinese toko sta, lijkt het zakje tempeh chips mij aan te staren. “Koop mij Sabrina. Ik ben zoooo lekker”. Ja, en voor mijn studentenbudget vaak iets te duur. Maar goed, dat hoeft mij niet er van te weerhouden toch tempeh chips te eten. Met mijn budgetinstelling dacht ik: “Dat kan goedkoper. Hoe moeilijk kan het zijn?”

Zo gezegd, zo gedaan. En het resultaat mag er wezen!

Wat is tempeh nou precies?

Tempeh is een koek van sojabonen die gemaakt wordt door gepelde sojabonen te weken, te koken en te fermenteren met een schimmel, de rhizopuscultuur, gedurende twee dagen. Tempeh heeft een nootachtige smaak die niet overheerst. Het neemt makkelijk kruiden en specerijen op en daardoor kun je het elke gewenste smaak geven die je wilt. Daarom is tempeh een geliefd product in de vegetarische keuken.

Wat je nodig hebt

– 1 pak tempeh
– snufje zout
– zonnebloemolie

Tempeh chips zelf maken_2

Wat ga je doen

Verwarm een koekenpan of hapjespan met een laag zonnebloemolie op middelhoog vuur. De laag zonnebloemolie moet ongeveer zo hoog zijn als 1 vingerkootje van je middelvinger.

Snijd de tempeh in dunne plakken. Ik heb dit klusje gedaan met een slicer zodat je mooie gelijke, dunne plakken krijg. Heb je geen slicer, zorg dan voor een vlijmscherp mes. Tempeh heeft namelijk de eigenschap dat het een beetje mee veert.

Check of de olie heet genoeg is. Dit doe je door een plakje tempeh voor een gedeelte in de olie te houden. Gaat de olie gelijk borrelen dan is de olie op temperatuur. Wanneer de olie goed op temperatuur is, doe je de plakken 1 voor 1 in de pan. Bak ze aan beide kanten gelijkmatig goudbruin. Dit gaat vrij snel dus blijf er bij.

Wanneer de tempeh klaar is, haal je ze uit de olie. Snufje zout erover en je home made tempeh chips zijn ready to eat!

Belangrijke tip: Let op dat de olie niet te heet wordt anders heb je verbrande tempeh chips.  Je kunt aan de randjes van de tempeh zien of je olie te heet is doordat de randjes veel sneller donker worden dan de rest van de tempeh.

 Deze blog is een bijdrage van co-blogger Sabrina

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)