Tex Mex lasagne met gehakt en enchiladasaus

Daar ben ik weer! Na mijn blogpauze in januari leek het me wel gepast om met een klappertje weer op het toneel te verschijnen en daar is ‘ie hoor. Met trots presenteer ik jullie mijn Tex Mex lasagne met een kruidig gehakt-bonenmengsel, zelfgemaakte enchiladasaus, tortilla wraps en heel veel kaas. Een smaakexplosie is het en dit gerecht past voor mij perfect op deze comfort food vrijdag.

Inmiddels heb ik de Tex Mex lasagne al drie keer gemaakt. Twee keer om goed te testen en één keer gewoon omdat het kon en de lasagne zo ontzettend lekker is. Als ik de proefpersonen uit mijn omgeving mag geloven gaan jullie hier enorm van smullen. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 6 personen*

Voor het gehakt-bonenmengsel:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • 300 gr gehakt
  • zout
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • snufje chilipoeder (of meer naar smaak)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 trostomaten, in stukjes
  • 200 gr zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 gr mais, uitgelekt
  • zwarte peper

Voor de enchiladasaus:

  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 30 gr bloem
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 400 ml warme bouillon (kip of groente)
  • 1 – 2 tl ciderazijn of citroensap

Voor het maken van de lasagne:

  • 1 springvorm of hoge ronde ovenschaal (tussen de 20 en 24 cm)
  • 4x tortilla wraps, medium of large (afhankelijk van de maat van je springvorm, zie hierboven, de wraps moeten erin kunnen passen)
  • 200 gr crème fraîche
  • 15 gr koriander, grof gehakt (behalve als je koriander haat, dan niet)
  • 150 gr cheddar, geraspt
  • 150 gr mozzarella, geraspt

* Porties die overblijven kun je perfect invriezen.

Wat je gaat doen voor de Tex Mex lasagne

Bereiding: 45 minuten + Oven: 45 minuten

  1. Verhit een hapjespan en fruit de ui en knoflook een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie. Voeg het gehakt toe met een snuf zout, komijn, paprika, oregano en chili en rul gaar.
  2. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut. Schep de tomaten, zwarte bonen en mais erdoor en zet het vuur wat lager. Laat 10 minuten rustig pruttelen terwijl je af en toe roert. Proef 2 minuten voor het einde en breng naar wens verder op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur uit.
  3. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier. Vet de zijkanten licht in met olijfolie.
  4. Nu ga je de enchiladasaus maken, zorg ervoor dat alle ingrediënten daarvoor klaar staan. Verhit een pannetje op middelhoog vuur met de olijfolie en fruit hierin de knoflook voor 1 minuut. Voeg de bloem, alle specerijen en het zout toe en roer dit goed met een pollepel of spatel door voor een paar minuten zodat de bloem gaart. Schenk nu in delen de warme bouillon erbij en klop met een garde tot een mooie, egale saus. Je ziet de enchiladasaus vanzelf iets indikken, dit gaat snel. Zet daarna het vuur uit. Breng naar wens verder op smaak met ciderazijn of citroensap.
  5. Als de enchiladasaus helemaal naar je zin is, kun je deze door het gehaktmengsel scheppen. Je vulling is nu klaar.
  6. Pak je ingevette (en goed afgesloten) springvorm erbij, want nu begint het echt leuke werk. Schep eerst een kleine hoeveelheid van het gehaktmengsel op de bodem, dit hoeft maar een dun laagje te zijn. Leg hier een tortillawrap op en besmeer deze royaal met crème fraîche. Schep hier een deel van het gehaktmengsel op, wat grof gehakte koriander en een deel van de geraspte kaas (zowel cheddar als mozzarella). Herhaal deze laag nog 3 keer en eindig als laatste met heel veel kaas. Ruwweg moet je alle ingrediënten dus ongeveer in vieren delen om alle lagen te maken. Behalve de kaas, ongeveer de helft daarvan gaat als laatste op de lasagne.
  7. Zet de springvorm in de oven en bak deze nog 40 – 45 minuten op 175 graden tot de bovenkant heerlijk bubbelt en er qua kleur uitziet alsof je er zo een hap uit wilt nemen.
  8. Belangrijk! Haal de springvorm uit de oven en laat deze daarna 15 minuten rusten op een rooster, vóórdat je ‘m open maakt. De lasagne moet namelijk even rusten en ietsje afkoelen. Anders loopt je hele vulling eruit en dat wil je niet. Dit ‘probleem’ heb je natuurlijk niet als je een ronde, hoge ovenschaal hebt gebruikt. Dan kun je er gewoon punten van snijden en deze uit de schaal scheppen.

Maar je geduld wordt beloond, daarna mag je gelijk aanvallen. Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Dit lasagne recept is een Mexicaanse lasagne met een kruidig gehakt en bonenmengsel, zelfgemaakte enchiladasaus, tortilla wraps en heel veel kaas. Een lekker recept voor het avondeten. Makkelijk te maken met dit lasagne recept gehakt op mijn website Francesca Kookt. | Mexicaanse recepten | oven recepten |wat eten we vandaag | makkelijke recepten | lasagne recepten | avondeten recepten | hoofdgerecht recepten | lasagne recept zonder pakje

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Tex Mex lasagne met gehakt en enchiladasaus”

  1. Ziet er super lekker uit, ga het vandaag uitproberen. Gebruik je t beste rundergehakt? En wat ik me altijd afvraag: als er staat bouillon is dat dan van een blok of kun je fond gebruiken? Wordt vast en zeker smullen!

      1. We hebben er van genoten! Iets andere groente, want men “blieft” hier geen bonen.

        Eén vraagje: boven je recept staat voor 6 personen. En wat er over blijft vries je in. Wij zijn met 5 thuis, 2 kids zijn samen 1, dus eigenlijk 4 maar hadden nog te weinig. Zijn wij grote eters???

  2. Deze was echt geweldig!
    Ik had alleen geen wraps gevonden die mooi in de springvorm konden dus ik heb het gewoon in een vierkante ovenschaal gemaakt. Wraps door midden gesneden en dan de rechte kant tegen de schaalwand.
    Bij tex mex hoort wat mij betreft jalapeno pepers dus ik heb er eentje meegebakken met de paprika.
    Voor de enchildesaus was de hoeveelheid olie t.o.v. de bloem echt te weinig. Werd heel klonterig dus daarna opnieuw gemaakt met 30 gr boter. Daarna perfectie. Aanrader!

    1. We hebben er van genoten! Iets andere groente, want men “blieft” hier geen bonen.

      Eén vraagje: boven je recept staat voor 6 personen. En wat er over blijft vries je in. Wij zijn met 5 thuis, 2 kids zijn samen 1, dus eigenlijk 4 maar hadden nog te weinig. Zijn wij grote eters???

  3. Super lekker! Leuk om voor de eerste keer zelf enchiladasaus te maken: is goed gelukt met deze beschrijving. Om de wraps passend te krijgen in mijn springvorm, ze even op maat gesneden met de bodem van mijn springvorm. Dit recept gaan we zeker vaker gebruiken.

  4. Het was een top recept Francesca. We hebben echt gesmuld. Ik heb de enchiladesaus ook met roomboter (30gr) gemaakt ipv met olijfolie. Ik doe alleen de volgende keer in de vorm geen bakpapier meer. Werd door de saus heen meegenomen. Alleen invetten met spray of boter is echt voldoende.

  5. Echt een succes. De tortillas vervangen door de groenten tortillas met paprika en dat was ook heerlijk.

  6. Vanavond gemaakt het was heerlijk! Het zal zeer zeker vaker op tafel komen te staan ☺️

  7. Vanavond gemaakt het was heerlijk! Ik hen begonnen met een wrap in een gewone ronde ovenschaal en dat gaat perfect! Wij zijn met z’n tweeën de ingrediënten daar op aangepast ☺️Het zal zeer zeker vaker op tafel komen te staan ☺️. Dank je wel voor het recept Francesca.

  8. Echt zalig!! De hele club hier is enthousiast….hij gaat in het “favoriete receptenboek”.

  9. Gisteren gemaakt; OVERHEERLIJK!!!! Helaas niets over om in te vriezen 🙂

Reacties zijn gesloten.