Thuis een sushi party? Dat doe je zo!

Dol op sushi zijn we thuis. Niet alleen wij (zelfs de peuter is nu verslaafd), maar ook onze vrienden kunnen er wat van. Zo kopen we graag op vrijdag onze lokale Japanner leeg, zetten de hele tafel vol en tafelen uren met een goed glas witte wijn erbij. Sushi wordt …

Dol op sushi zijn we thuis. Niet alleen wij (zelfs de peuter is nu verslaafd), maar ook onze vrienden kunnen er wat van. Zo kopen we graag op vrijdag onze lokale Japanner leeg, zetten de hele tafel vol en tafelen uren met een goed glas witte wijn erbij.

Lassie Sushi Party_2

Sushi wordt vaak gehaald of besteld, terwijl je het ook zelf makkelijk kunt maken. Als je de basistechnieken enigszins in de vingers en de juiste ingrediënten in huis hebt. Nog leuker is het om er een echte sushi party van te maken, waarbij je aan tafel je sushi maakt met vrienden. Gezellig om te doen, ontzettend lekker en het scheelt flink in de portemonnee. Want dat ‘leegkopen van de Japanner’ is niet goedkoop, weten wij uit ervaring.

Lassie Sushi Party_3

Onlangs was ik met een paar foodblog friends bij Hosokawa in Amsterdam. De chef leerde ons daar hoe je zelf heel makkelijk een temaki kunt maken. Beter bekend bij de meeste van jullie als ‘hand roll’. Dat is dus echt makkelijk! Deze tips & tricks ga ik vandaag met jullie delen, zodat iedereen straks thuis een eigen sushi party kan organiseren. Precies zoals de Japanners doen.

Wat zet je op tafel

Eerst maar even de voorbereidingen, wat haal je allemaal in huis:

Uiteraard begin je met de sushirijst, deze bereid je vooraf en laat je afkoelen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een pak Lassie sushi rijst en bereid deze volgens de aanwijzing op de verpakking. Vergeet niet om ook een flesje rijstazijn te kopen. Geen sushirijst zonder rijstazijn.

Verder heb je nodig voor de temaki:
– 1 pak norivellen: knip de vellen doormidden en dan heb je gelijk de ideale maat voor een temaki.
– Mayonaise: je kunt gewone mayonaise kopen of Japanse die je in de toko vindt. Mijn favoriet is wasabimayonaise, die geeft net even een kick.
– De vulling uiteraard en daarmee kun je eindeloos variëren. Denk aan rauwe zalm, rauwe tonijn, krab sticks, garnalen, heilbot, avocado, komkommer en wortel. Haal je vis bij de visboer en geef aan dat je er sushi van gaat maken. Zorg ervoor dat je alle ingredienten vooraf in reepjes hebt gesneden. Zet het in aparte bakjes op tafel.
– Sesamzaadjes die je even geroosterd hebt in een droge pan.

Zet ook sojasaus (bij ons is Kikkoman favoriet), wasabi en eventueel gari (ingelegde sushi gember, te vinden bij de toko) op tafel.

Wat bij ons verder nooit ontbreekt is een schaaltje sashimi (gesneden stukjes rauwe vis) en zeewier of een salade. Bijvoorbeeld deze Japanse salade. En laten we de stokjes niet vergeten!

Rollen maar

Hoe maak je nou die temaki? Heel simpel met deze stappen:

Lassie Sushi Party_6

1. Leg het norivel op de palm van je linkerhand met de glimmende kant naar beneden.
2. Met je rechterhand (maak die eerst even vochtig in een kommetje water, tegen het plakken) pak je een bolletje sushirijst. Ongeveer even groot als een pingpongbal. Leg deze rijst links op je norivel en spreid met je vingers over het vel. Ongeveer 1/3 moet bedekt zijn.
3. Smeer een dun laagje mayonaise over de rijst. Hierop leg je vulling naar keuze, niet meer dan 3 reepjes. Mijn favoriet: zalm en avocado.

Lassie Sushi Party_7
4. Pak nu de linkerbenedenhoek van het norivel en drapeer deze over de vulling heen. Rol de temaki verder op als een frietzakje. Plak het hoekje dicht door het een beetje vochtig te maken.
5. Lag je temaki op een bordje en garneer met wat geroosterde sesamzaadjes.

Lassie Sushi Party_8

Volg Francesca Kookt ook op FacebookTwitterGoogle+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op 
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer